imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kriptobányászattal büntetnek az oldalak az adblockerért?


A számtalan idegesítő reklám hirtelen kifejezetten felhasználóbarátnak tűnik ahhoz képest, hogyan próbálja pótolni pár weboldal a hirdetésblokkolók okozta bevételkiesést.

Az interneten található weboldalak zöme egyszerű üzleti modelt követ: valamilyen tartalomért felkeresed a honlapot, ott eltöltesz egy kis időt, miközben reklámok jelennek meg számodra. Így az alapvetően ingyenesen nyújtott tartalomért cserébe az üzemeltető pénzt kap a megjelenő hirdetésért és/vagy az esetleges kattintásodért, amiből fenntartja az oldalt.

2009 az AdBlock éve, a bannerek vége

Igen ám, csakhogy 2009 december 8-án a Google Chrome böngészőben elérhetővé váltak a bővítmények, és aznap megjelent mai korunk hőse, az adblocker! Ezzel a kis kisegítő lehetőséggel hirtelen megváltozik az internet: eltűnik az az eddig idegesítően sok reklám, és a weboldalakat puritán valójukban tekinthetjük meg, ahogy azt a tervező megálmodta. Ez viszont azt jelenti, hogy az elmúlt években az oldalak hirdetési megjelenései drasztikusan visszaestek, sokkal kevesebb bannerért kapnak pénzt.

Ráadásul a hirdetések értéke is csökkenőben van. Egy átlagos internetező már annyi figyelemfelkeltő, idegesítő, villogó, felugró reklámot kapott az arcába, hogy kialakult egy bizonyos bannervakság. Ez röviden azt jelenti, hogy immunissá válunk bizonyos hirdetésekre, az agyunk egyszerűen figyelmen kívül hagyja őket.

Mit tehet akkor a szegény üzemeltető? Például ellenőrzi, hogy használsz-e valamilyen blokkoló eszközt, és ha igen, megkér szépen, hogy kapcsold ki. Akár letiltja egy “fallal” a tartalmát, amíg ezt meg nem teszed, ahogy a Forbes.com csinálja. Vagy az igazán minőségi tartalmait előfizetéses rendszerben teszi csak elérhetővé. Igen ám, de amíg régen nem okozott gondot senkinek előfizetni az újságra, az internetes tartalomért kevésbé vagyunk hajlandóak fizetni.

Tartalomért a gépedet

A tartalomszolgáltató pedig új utakat keres. Nézi a híreket, és látja, hogy mindenfele kriptovalutás hírekbe, hirdetésekbe botlik. Ugyan nem érti, miről van szó, azt látja, hogy ez most a tuti biznisz, emberek hiteleket vesznek fel a lakásaikra, hogy ebbe fektessenek, mintha csak tulipánokról beszélnénk az 1600-as évek Hollandiájában. És akkor megüti a fülét, hogy ezt ám lehet bányászni! Így jutunk el odáig, hogy a világ 3298. legtöbbet látogatott oldalán (salon.com) az alábbi popup fogad:

Salon.com kriptobányászat

Vagyis választhatsz: vagy kikapcsolod a hirdetésblokkolód, vagy átadod a géped “szabad kapacitását” a salon.com weboldalnak, hogy ő addig szépen bányásszon magának egy maréknyi Bitcoint. Ami látszólag teljesen ártalmatlannak tűnhet, valójában nem biztos hogy az is.

Érdemes megnézni, hogy a géped energiagazdálkodása jelenleg hogyan oszlik el. Amíg régen még azt mondták egy-egy használt PC-re, hogy az még tök jó “irodai használatra”, meg “böngészni még jó lesz”, a mostani böngészők gyakorlatilag felzabálják a memóriád és a processzorod, hogy az egyre csilli-villibb és összetettebb weboldalakat pillanatok alatt láthasd, ahogy azt el is várod. Egy-egy ismert Chrome tabbal simán fel tudom pörgetni maxra az Early 2015-ös Macbook Prómat, nem kell hozzá bányászni sem. Márpedig, ha ebből valaki pénzt akar, nem lesz könyörületes a hőmérséklettel…

A kriptovaluták által fújt lufi és maga a kriptobányászat emellett több olyan negatív hatást generál, amire nem is gondolnánk. Ami minket általánosan érint, hogy a GPU-k ára a sok bányász felvásárlásának köszönhetően az egekbe szökött, és ez természetesen beépül az eszközök árába. Nem azt mondom, hogy csupán a Bitcoin őrület miatt lesz drágább a MacBook, de ha valaki nincs tisztában a helyzetten, annak egy példa: az idegen életet kereső kutatóintézet, a SETI egyszerűen nem tud a piacon GPU-t vásárolni, mert nincs! És emiatt kisebb valószínűséggel találunk ET-re!!!

A kriptobányászat lehetősége a weboldalakon nem újdonság. A The Pirate Bay oldal, ahonnan épp csak a reggelijüket nem töltötték páran régebben, folyamatosan próbálkozik azzal, hogy a userei gépén bányásszon. De ezt legalább valamelyest transzparensen teszi, mint ahogy a következő példákhoz képest a salon.com is kifejezetten erkölcsös magatartást képvisel. Számos weboldal ezt kérés nélkül teszi, teheti meg, és nem kizárt, hogy erről tudomása sincs. Már több mint 75 millió weboldal WordPress alapú, és ez a szám csak tovább növekedik.

Ezekben pedig ott egy csomó külső fejlesztésű plugin, amiről kevés az információ. Simán megtörténhet (és sajnos volt már rá példa), hogy a jószándékú tulajdonos eladja valakinek a plugint, és amíg te megbízhatónak hiszed, azt már valaki valamilyen rossz szándékra, például bányászatra hazsnálja. Az iMagazin oldalán a rendszeres kommentelők tudhatják, hogy a Disqus esetében hasonló gyanú merült fel mostanság (egyelőre nálunk a tesztek alapján nem bizonyítható).

Androidosok figyelem!

És ez még csak a böngésző, jöjjön a fekete leves. A trójai vírusok és a malware-ek nem csak desktopon okoznak problémát, a telefonokat sem kímélik, sőt. Az elmúlt hónapokban például csak a Minero kriptovalutát bányászó rosszakaratú program többmillió Androidos telefont térített el. Az ilyen oldalak havonta akár 30 milliós látogatottságot is generálnak.

A legrosszabbaknál nem is látszik, mert csak csendben dolgoznak a háttérben, míg a telefonod procija 100%-on pörög, és csak onnan jöhetsz rá, hogy a farmerod felgyullad, a combodon pedig másodfokú égési tünetek jelentkeznek. Jelen esetben legalább ott egy popup, ami segít. Azt is tegyük hozzá, hogy ezek gyanús oldalakon/appokban még gyanúsabb popup hirdetéseken keresztül sokszoros átirányítással fertőznek.

Vagyis az iOS minden mostanában felrótt problémája ellenére a zárt jellege miatt az iPhone tulajdonosoknak védelmet nyújt, de az Android tulajdonosokra sincs akkora veszéllyel, hogyha a Google Play-ből megbízható appokat töltenek le és a neten sem barangolnak csúnya helyekre.

Gyere el BitBlocker, mentsd meg a gépem!

Hogyan vethetünk ennek véget, mielőtt tényleg világszinten is jelentős problémát okozna? A jelenlegi helyzetre két megoldási lehetőséget látok. Az első, hogy szakadt metálos pólóját egy logóval ellátott maszkos sztreccsrucira cseréli egy ismeretlen programozó, és elkészít egy olyan programot/bővítményt/appot, ami blokkolja a gépeden vagy telefonodon futó minden kriptobányászati tevékenységet, vagyis az AdBlock utódját. Ó, jöjj el KryptoKiller/BitBlocker, mi szuperhősünk, mentsd meg eszközeink! (Ennyire tellett hirtelen tőlünk, bocs…)

A másik forgatókönyv, hogy a közeljövőben tényleg kipukkad a Bitcoin lufi, padlóra kerülnek az árfolyamok, ahogyan ezt ilyenkor illik, és egyszerűen nem éri majd meg ez az egész hajcihő. Az internetet elárasztják az olcsó használt GPU-s apróhirdetések, eszközeink megmenekülnek a bányászat fenygetésétől. A weboldalak üzemeltetői pedig gondokozhatnak egy újabb módszeren, hogyan próbáljanak bevételt generálni a látogatóikból.

Forrás: Engadget, Malwarebytes

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!