imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Külföldön olcsóbb a Mac? Most már nem!


Tegnap óta már egyáltalán nem éri meg külföldön Apple termékeket vásárolni. Annak ellenére sem, hogy Magyarországon a legmagasabb az áfa Európában, sőt az egész világon. Számolgattunk egy kicsit.

Sokszor előjön a téma, hogy az Apple 1:1-ben váltja a dollárt euróra, ami egyébként nem igaz, csak USA-ban nettó árakat látunk, Európában meg bruttó árakat. Az is sokszor elhangzik, hogy a környező országokban mennyivel olcsóbb az iPhone vagy egy Mac. Ez utóbbi megállapítás többnyire igaz, hiszen a 27 százalékos áfa rendesen megdobja a bruttó végfelhasználói árakat, bár az útiköltséget általában nem fedezi a különbség. Tegnap azonban minden megváltozott, a svájci jegybank lépése miatt.

Mi történt?

A svájci jegybank ma elengedte az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Ennek eredményeként a forint elképesztően nagyot esett a frankkal szemben, a legmagasabb kötés a Bloomberg szerint 378 forinton született. Emellett néhány perc alatt a frank csaknem 30 százalékkal drágult az euróhoz képest, a mélypontja 0,8052 frank/euró volt. A frank rövid időre 25 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, ekkor 0,8900 frank ért 1 dollárt. Az euró árfolyama délelőtt 327,60 forinton érte el csúcspontját, a korábbi csúcs 2012. január elején volt, akkor 324,27 forinton történt a legmagasabb jegyzés. – írta az index.hu

Mit jelent ez a hazai árazás szempontjából?

Mivel az Apple még tavalyi árfolyamokon árazta a termékeket, jóval erősebb forint és jóval gyengébb dollár árfolyamok mellett, ez most azt eredményezi, hogy a környező országokhoz képest igen jól állunk, de még az amerikai árakhoz képest is.

Így alakul például a 16 GB-os iPhone 6 ára bruttóban:

iphone_brutto

Jól látszik, hogy egyedül Amerikában olcsóbb az iPhone, hiszen New Yorkban csak 8,875 százalék az áfa, nálunk pedig 27 százalék, de így is csak 26 000 forinttal kell többet leszurkolnunk egy iPhone-ért. Szlovákia, Németország, Ausztria, Anglia már kicsivel drágább átszámítva forintra az ottani árakat, az eddig nagyon olcsó Svájc pedig tegnap óta a legdrágább lett, annak ellenére, hogy Svájcban csak 8 százalék az áfa.

air_brutto mbp_brutto

MacBook Air esetében ugyanez a helyzet, és a MacBook Prók esetében is csak pár ezer forint eltérést láthatunk a környező országokhoz képest, Anglia és Svájc viszont ismét jól láthatóan sokkal drágább.

A fentiek magánszemélyekre vonatkoztak, de természetesen megnéztük, hogy céges vásárlás esetén hogyan alakulnak a nettó árak, hiszen a cégek nem számolnak áfával.

Íme az iPhone 6 ára nettóban, és a MacBook Pro 15 hüvelykes gép ára ugyancsak nettóban.

iphone_netto mbp_netto

Több mint 10 éve foglalkozom Apple értékesítéssel, de nem nagyon emlékszem, hogy valaha olcsóbb lett volna a hazai nettó ár, mint az amerikai árak.

Eddig a jó hír.

Egyértelmű, hogy a jelenlegi árfolyamok mellett nem érdemes külföldről beszerezni Apple termékeket. Ez jó hír a vásárlóknak, és jó hír a hazai kereskedőknek is. Sőt, akár az export is fellendülhet, hiszen most az az érdekes helyzet állt elő, hogy a külföldieknek megéri Magyarországon vásárolni Apple termékeket.

A rossz hír pedig…

Sajnos a fent leírtak csak addig lesznek így, amíg az Apple le nem követi az árfolyamváltozásokat. Ez előbb-utóbb meg fog történni, ez pedig jelentős áremelést jelent majd a hazai árak tekintetében. Ez megtörténhet bármikor, de legkésőbb akkor, ha új modell jelenik meg. Ha van egy kis szerencsénk akkor az Apple megvárja a termékfrissítést az új árazással, de az biztos, hogy a mostani relatív jó áraknak meg lesz még a böjtje, és előbb vagy utóbb jelentősen megemelkednek az árak. Egy esetben kerülhetnénk ezt el, ha valamilyen csoda folytán jelentősen erősödni tudna a forint, de erre igen kevés esély látszik.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!