imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mi a különbség a Microsoft és az Apple között


Egy érdekes cikkre találtunk a Quartz magazint böngészve, melyben a tegnapi Windows 10 esemény kapcsán Dan Former kifejti a véleményét, hogy szerinte miben más a Microsoft és az Apple.

A világért sem akarunk Microsoft–Apple csatát kezdeni, de érdemes a Dan Former által megfogalmazott érveket átgondolni.

Az Apple egy 18 karátos órát akar eladni neked, egy elegáns Milanese loop szíjjal. A Microsoft meg szeretne eladni neked… egy idiótán kinéző 3D »hologram« szemüveget.

A két cég évtizedek óta játssza a technológiai macska-egér játékot, egymástól kölcsönözve egy csomó ötletet a Windowstól kezdve a Zune-ig. De a különbséget az Apple és a Microsoft közt, ízlés és divat szempontból nézve, nem is láthatnánk tisztábban a tegnapi Microsoft Windows 10 esemény után.

A Microsoft eseményén bemutatták a nagy dobást, a HoloLens névre hallgató szemüveget, amivel tulajdonképpen egy virtuális valóságot (inkább augmented reality) hozhatunk létre. A szemüveg felismeri a beszédet és a mozdulatainkkal navigálhatunk. Technikailag igen figyelemre méltó, és a demózás is hibátlan volt. Egy napon hatalmas dobás lehet a HoloLens.

hololens_nagy

De nem mehetünk el amellett, hogy a HoloLens használója mennyire furcsán néz ki az eszközt viselve, és nehéz elképzelni, hogy az Apple a közeljövőben bármi hasonlóval előállna, attól függetlenül, hogy ez lesz-e a számítástechnika jövője.

Miért? Az Apple azokra az eszközökre fókuszál, amik szinte azonnal tömegesen elterjedhetnek a felhasználók körében, mint például a zenelejátszók, ultravékony laptopok, telefonok, és most már az okosórák is ilyenek. A számítógépekkel felszerelt szemüvegek nem ilyenek, egészen szűk kör számára készülnek, nem véletlen, hogy a Google is újragondolja a Google Glass jövőjét.

Az egész dolog divatkérdés is. Már a viszonylag nagy Apple Watch is nehezen illeszkedik majd az emberek ruhatárába. A sci-fi-nek kinéző szemüvegek pedig eleve bukásra vannak ítélve a divat szempontjából.

10166365646_b14af58845_k

Az Apple számára természetesen fennáll a veszély, hogy a Microsoft, az Oculus, vagy más egyéb vállalat sikeres lesz a piacon, és maga mögé utasítja az Appe-t. Talán a HoloLens menő lesz, és talán majd a távoli jövőben nem is néz ki bénán. (Ne felejtsük el, hogy volt idő amikor a fejhallgató, vagy a zsebben hordható számítógépek is bénának tűntek.) De nagyon úgy tűnik, hogy a fenti kockázatot az Apple örömmel vállalja.

apple-watch

Még egy megjegyzés a végére. Tegnap amikor megnéztem a Microsoft HoloLens bemutatóját, elsőre szupernek tűnt, aztán azon gondolkoztam, hogy egy drónt megtervezni, ugyanígy meg lehet tenni a monitorunkon, sokkal egyszerűbben, és gyorsabban, mindenféle duma, és fárasztó hadonászás nélkül.

Oké, gondoltam, akkor majd játékokra biztosan jó lesz. De nem. A Microsoft Kinect már ugyanebbe belebukott. Az emberek egész egyszerűen nem akarnak a nappalijukba állva-hadonászva játszani, főleg egy hatalmas sapka plusz szemüveg kombóval a fejükön. Személy szerint sokkal kíváncsibb vagyok például az Oculus szemüvegre, hogy abban milyen lenne mondjuk egy Forza autóversennyel játszani. Bármennyire is menőnek tűnik, hogy hologram szórakoztasson minket, nem hinném, hogy a közeljövőben tömegek közt terjedhetne el a HoloLens.

oculus_big

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!