imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Kuo: 2021-ben jöhetnek a miniLED-es iPadek és MacBookok


A közeljövő legfrisebb kijelzőtechnológiája akár már egy év múlva is debütálhat az iPad Prókban. A microLED-es kijelzőkre egyelőre még várnunk kell.

Ahogyan arról már két évvel ezelőtt írtunk róla, az Apple (is) egy ideje dolgozik az új, szuper technológián, a microLED kijelzőkön. Ha összejön, tényleg nagyot ugorhat majd a szektor, szakértők szerint ez lesz az iparág nagy durranása. Azonban a microLED még közel sincs bevethető állapotban, és valószínűleg több év kell még hozzá, mire bármilyen megvásárolható eszközben láthatjuk majd.

Related image

Ennek áthidalására az új, menő technológiaként egy “kisebb” megoldást, a mini LED-et dobták be a tech világába. Ez már októberben érkezik a TCL legújabb tévéiben, és a következő 2-3 évben el is terjedhet a felsőkategóriás termékekben.

Gyakorlatilag mindkét technológia lényege a nevéből is egyszerűen következtethető: a mostani állapothoz képest kisebb LED-ek használatával ugyanakkora területen nagyobb fényerőt tudnak elérni, vagy a mostani teljesítményt kevesebb energia felhasználásával. A miniLED ráadásul már most is költséghatékony, állítólag egyes esetekben az OLED árának 70-80%-áért kaphatunk ugyanarra képes kijelzőt.

A miniLED technológiát először elsősorban a nagyobb TV-k fogják implementálni, de Ming-Chi Kuo szerint az Apple termékekbe is bekerül majd. Az egyik leghíresebb Apple elemző/jós szerint 2021 elején, de legkorábban jövő év végén érkezhetnek olyan iPad Pro és MacBook Pro frissítések, amik már miniLED kijelzővel felszeretek lehetnek. Kuo az iPad Próknak 10-12″-es, míg a MacBook Pro esetében 15-17″-es mini LED kijelzőt vár.

Az teljesen beleillik a képbe, hogy az iPad Pro kijelzője legyen a lehető legjobb és legújabb technológiával szerelt. Egyre jobban az vehető észre, hogy az Apple-nek a tablet piacon maradt meg a vezető pozíciója, és ezt szeretné jövőképként eladni a felhasználóinak is. Az egyik leggyakoribb téma az elmúlt két évben, hogy kinek válthatja ki egy legújabb tablet a PC-jét/MacBookját a mindennapi felhasználásban.

MacBook esetében nekem először az ugrott be, hogy az idén év végére jósolt új, 16″-es MacBook esetében lehetne igazán nagy durranás, ha egy ennyivel fejlettebb kijelzővel érkezne a mostani 15″-es modellhez képest. Meglátjuk, végül bemutatja-e idén az Apple, és ha igen, akkor mit.

Image result for miniled

Az iPhone esetében vélhetően még sokáig várhatunk, míg a mostani OLED kijelzőkről váltanak majd. Az eddigi tapasztalatok alapján előbb tényleg jelesre kéne vizsgáznia a miniLED technológiának (elsősorban beégések terén) és a költségeket is optimalizálni kellene, mielőtt az Apple bevezetné a már tetőző, de továbbra is legnagyobb bevételt generáló szegmensében.

A microLED és a miniLED irány egyébként azért is lehet fontos Cupertinóban, mert ezzel részben függetlenedni tudnak a mostani legnagyobb kijelző panel beszállítótól, a Samsungtól. A források szerint a miniLED paneleket elsősorban az LG-től vennék, de a beszállítók között lehet az Epistar, a Zhen Ding, a Radiant Opto-Electronics, a Nichia, az Avary Holding, és a TSMT is.

Te várod már az új kijelző technológiákat? Szerinted mekkorát dobnak majd egy átlagos felhasználói élményben?

Források: cnet, LEDinside, MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!