imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Kuo: Másfél éven belül jön az ARM processzoros Mac


A taiwani elemző a befektetőknek írt aktuális feljegyzésében ismét felhozta a házon belüli chippel szerelt Macek témáját, s már a határidőt is tudni véli.

Az Apple saját fejlesztésű ARM processzoraival ellátott Macek ötlete nagyjából azóta kering, mióta az A-szériás chipek évről évre növekvő teljesítményét elkezdték a számítógépek erőforrásaihoz hasonlítgatni. Mi legutóbb egy éve írtunk a témáról, amikor a bloomberges Mark Gurman 2020-as céldátumot jelölt meg az átállásra.

Az idei termékekról szóló pletykák alapján erre azonban már nem igazán érdemes számítani, viszont Ming-Chi Kuo a napokban ismét felélesztette a remény lángját az aktuális befektetői feljegyzésében. Kuo legutóbb 2018 őszén nyilatkozott a kérdésről, akkor 2020-2021 környékére datálta az átállást az Intel processzorokról, friss jelentésében pedig azt írja, hogy 18 hónapon belül várható az első ARM-es Mac érkezése.

Az elemző szerint az Apple a koronavírus kitörése óta „agresszívabban” finanszírozza az új, 5 nm-es processzorok kutatási és gyártási folyamatait, s ez a technológia az idei csúcs-iPhone mellett a 2021-es Macekben is megtalálható lesz. Az új chipek szállításának kezdetét Kuo 2020 közepére várja, valamint azt is megjegyezte, hogy az 5 nm-es formátum a 2020 végén – 2021 elején érkező miniLED-es iPadben is feltűnik majd.

A saját fejlesztésű ARM favorizálása az Apple számára nagyobb rugalmasságot tenne lehetővé a jelenleg használt Intel-féle megoldásokkal szemben, elsősorban a hardveres frissítések és a szoftver finomhangolása terén. Az átállás azonban nem mehet egyik pillanatról a másikra, hiszen a macOS-re fejlesztő szakembereknek bőven akad majd munkája az új chipekre való optimalizálással.

Steve Troughton-Smith ennek kapcsán a Twitteren mutatott rá, hogy ha Kuo tippje helytálló, akkor az idei WWDC (fejlesztői konferencia) lenne az ideális a bejelentésre. A legutóbbi nagy átállásakor (2005) a cupertinóiak ugyanis már 6 hónappal korábban biztosították az ún. Developer Transition Kiteket, amely a teszthardver mellett az SDK-t (Software Developement Kit) is tartalmazta. Márpedig a 2021-es WWDC-n való bejelentéssel erre már nem maradna idő.

Troughton-Smith szerint ha az Apple még 2020 nyarán rendelkezésre bocsátja a szükséges eszközöket, az akár  12 hónapos határidőt is lehetővé tenne a fejlesztők számára. A férfi azt sem tartja kizártnak, hogy a segítséget egy iPadre „flashelhető” macOS formájában kapnák meg most, hogy a táblagépek már támogatják a billentyűzetet és az egeret is.

Számunkra ez az utóbbi ötlet mindenképpen meredeknek tűnik, de az tény, hogy valószínűleg nem csak elemzői pletykákból értesülünk majd, ha valóban közeledik az első ARM-el szerelt Mac. Egyelőre viszont nem marad más hátra, mint türelmesen várni, hogy Kuo értesülései helytállónak bizonyulnak-e.

Téged lázba hoz az átállás, vagy elégedett vagy az Intel megoldásaival?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!