imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kutya, ami kiszagolja az áramkört a telefonból


Drog- és bombakereső rendőrségi nyomkereső kutyákról mindenki hallott már, erre nem igazán kapjuk fel a fejünket. Na de, ha azt mondom, hogy az FBI-nak már van áramkör-keresésre kiképzett ebe is, menőbben hangzik, nem?

Annyira 2018-at írunk már, hogy a drogok és terrorcselekmények már snassz bűnözői zsánereknek számítanak. Egy igazán trendi, 21. századi bűnöző már rég az új iskolát járja, amelyben laptopok, merevlemezek, lopott telefonok és hackerkedések képzik a mintatanterv alapját.

Mit van mit tenni, a rendőrségnek és a nyomozóhatóságoknak is le kell követniük a trendeket, ha nem akarnak lemaradni a bűnözők mögött. Ennek a történetnek csak egy része, hogy manapság már minden bűnüldöző szervnek vannak informatikai szakértő, programozáshoz értő gurui, kiberbiztonsági szakértői. Ők sok mindenben tudnak segíteni, de vannak olyan szakaszai a nyomozásnak, amihez még mindig a klasszikus módszerek passzolnak a legjobban. Például a nyomkereső kutyák.

Na, és most próbáljátok meg elhinni, amit olvastok: az FBI és a connecticuti állami rendőrség élő Find my iPhone-ná képzett ki egy adag kutyát.

Na jó, ebben volt egy kis költői túlzás, de a lényeg, hogy a K9-es rendőrségi kutyák képesek kiszagolni az elektronikai eszközöket. Igen, ezeknek van egy jellegzetes szaga, amire simán rá tudnak tanulni. A feladat egyébként még a híres jó szaglással rendelkező állatoknak sem egyszerű: a kütyük kiszimatolására, 50-ből mindössze egyetlen eb képes.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez mégis hogyan lehetséges. A trükkre Jack Hubball, a connecticuti állami rendőrség igazságügyi vegyész szakértője jött rá. Különböző gyártóktól bekért egy jó adag SD kártyát, merevlemezt, pendrive-ot és egyéb tárolót, majd elkezdte keresni, mi a közös bennük kémiailag. A megoldás a trifenil-foszfin nevű vegyület lett (TPPO), amelyet izolálva már fel tudtak használni a kutyakiképzők a training során.

A projekt már pár évek óta fut, jelenleg 17 úgynevezett ESD (electronics-sniffing dog) kutyával dolgozik az FBI és több állami rendőrség. A leghíresebb fogást egy Bear névre hallgató golden retriever hozta 2015-ben, aki Jared Fogle, a Subway étteremlánc szóvivőjénél tartott rajtaütésen talált rejtett, gyermekpornográfiával teli tárolólemezt.

Forrás: 9to5Mac

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!