imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lassul az okostelefon-piac, az Apple erősödik


2013 óta a legkisebb növekedést produkálta a globális okostelefon-piac a Gartner piackutató cég adatai alapján 2015 második negyedévében. Világszerte összesen 330 millió darab készülék talált gazdára, ez 13,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A lassulás oka elsősorban Kína teljesítménye, ahol első ízben csökkentek az eladások, egész pontosan 4%-kal. A növekedés Ázsia többi részének, Kelet-Európának, a Közel-Keletnek és Afrikának köszönhető. Noha úgy tűnik, a kínai piac kezd telítődni, és a jövőben ott is elsősorban a telefonjukat lecserélő vásárlókra számíthatnak a cégek, mintsem az új belépőkre, az Apple 68%-kal több iPhone-t adott el itt mint tavaly, összesen 11,9 millió darabot.

Ami a világszintű okostelefon-piacot illeti, az Apple 36%-kal növelte az eladásait 2014-hez képest, ami 2,4 százalékpontos növekedést hozott a cég piaci részesedésében, mely jelenleg 14,6%. A piacvezető gyártó, vagyis a Samsung eladási 5,3%-kal csökkentek, a részesedése pedig 4,3 százalékpontot esett. A legnagyobb növekedést a kínai Huawei produkálta, elsősorban a Kínában értékesített 4G-s okostelefonjainak köszönhetően.

Adatok: Gartner
Adatok: Gartner

A Gartner szerint az Apple feladja a leckét a többi, felső kategóriában is versenyző gyártónak:

Az Apple felső kategóriában tanúsított két számjegyű növekedése negatív hatással volt a versenytársai eladásaira a prémium szegmensben, illetve a haszonkulcsokra is. Sok gyártónak át kellett alakítania a kínálatát hogy versenyképesek maradjanak a közép- és alsó kategóriás okostelefonok piacán. Ez az átrendeződés árháborúkhoz és árleszállításokhoz vezetett, hogy túladjanak a meglévő készleteken a 2015 második felében érkező új modellek megjelenéséig.

Ami a mobil operációs rendszereket illeti, az adatokból kiderül, hogy az összes eladott okostelefon 96,8%-án iOS vagy Android futott. Az iOS kivételével egyébként minden operációs rendszer veszített a piaci részesedéséből, a BlackBerry az amúgy sem fényes tavalyi eredményeit gyakorlatilag megfelezte, jelenleg globálisan 0,3%-on állnak. A Microsoftnál sincs különösebb ok az ünneplésre, ugyan 100 ezer darabbal több Windows-alapú telefont sikerült eladni, a piaci részesedés mégis 0,3 százalékponttal 2,5%-ra csökkent.

Adatok: Gartner
Adatok: Gartner

Számukra még rosszabb a helyzet ha a teljes mobilpiacot nézzük, a 2014-es második negyedévhez képest közel 37%-ot estek az eladások, melynek köszönhetően a Huawei majdnem beérte a Nokiát felvásárló szoftveróriást. Ez azt is jelenti, hogy az Apple felléphetett a dobogó második fokára a maga 10,8%-os piaci részesedését követően (tavaly ez a szám 8% volt), míg a Samsung a 2 százalékpontos csökkenés ellenére továbbra is piacvezető szerepben van. 2015 második negyedévében egyébként összesen közel 446 millió mobiltelefon fogyott világszerte.

Adatok: Gartner
Adatok: Gartner

Forrás: Gartner via AppleInsider. Borítókép: AndroidOrigin.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!