imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Látványos koncepciókon az iOS 14 új Főképernyője


Több dizájner is rárepült a pletykákra, így kaptunk néhány rendert a nemrég kiszivárgott listás nézet lehetséges megjelenéséről.

Szerdán adtunk hírt arról, hogy a 9to5Mac munkatársai az iOS 14 kódjában kutakodva egy érdekes, új funkció nyomaira bukkantak. Ha a sejtéseik helytállónak bizonyulnak, akkor ez lesz az ún. lista nézet, ami a Főképernyőt bővíti egy alternatív felülettel. A listázás lényege, hogy gyorsabbá teheti a telepített appjaink áttekintését, sokoldalú szűrést és közvetlen keresési lehetőségeket biztosít, valamint a Siri segítségével javaslatokat is nyújthat.

A funkcióról néhányaknak az Android App Drawere, másoknak a szép emlékű Windows Phone ugrott be. Találgatásokon kívül azonban egyelőre semmi konkrétumot nem tudunk a lista nézetről, tehát nem igazán lehet sejtésünk, hogy pontosan miként működik majd, ha megvalósul. A manhattani Parker Ortolanit azonban ez nem tartotta vissza, és összedobott egy koncepciót arról, hogy szerinte hogyan is fest majd az új felület.

A felhasználói élmény tervezőként is tevékenykedő marketinges az értesítéseknél és a widgeteknél már eddig is használt „kártyás” elrendezést vette alapul. Az alkalmazások tehát élesen elkülönülve, külön sávokban helyezkednek el. A látványterven ábécé sorrend, használat, illetve az értesítések szerint rendezhetjük az appokat, az utóbbi esetében pedig számszerűen megjelenik, hogy melyiknél hány van ezekből. Ami még szembetűnő a koncepción, hogy kinyitható mappákat is kapunk, a keresősáv és a Siri-javaslatok pedig központi helyen szerepelnek.

Nem Ortolani azonban az egyetlen, aki álmodni mert a 9to5Mac értesüléseinek hallatán. Az olasz iSpacio.net is készített egy látványtervet, amely első ránázésre ugyan nagyon hasonló az előbbihez, de azért akadnak rajta lényeges eltérések. Az egyik ilyen, hogy az egyes appok alatt itt rövid összefoglalók is megjelennek, az App Store-nál például három frissíthető alkalmazásról. A másik fontos eltérés a kijelző jobb felső sarkában található nézetváltó, amellyel rácsos elrendezésre kapcsolhatunk át.

Mindkét koncepció esetében dicsérendő, hogy egyik sem vállalkozott túl extrém ötletek felvázolására, így akár az is elképzelhető, hogy valami nagyon hasonlóval készülnek az Apple boszorkánykonyháján. Az iOS 14 őszi megjelenése azonban még odébb van, addig pedig számos pletyka és sok-sok látványterv futhat be, melyekből talán több is kiderül a listás nézetről.

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!