imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

DVD olvasó távoli elérése Macen


Az optikai meghajtóval nem felszerelt Macek gyárilag rendelkeznek egy távoli elérés funkcióval, amivel akár egy másik Macről, akár PC-ről olvashatunk fájlokat és telepíthetünk a macOS-szel kompatibilis programokat. Mutatjuk hogyan csináld!

A jelenleg megvásárolható Macek már egyáltalán nem rendelkeznek optikai meghajtóval. Érthető, hiszen nagyon kevésszer vagy egyáltalán nincs már szükség ilyen típusú adathordozók írására és olvasására. Épp a napokban selejteztem ki a régi gépemből kiműtött meghajtót, felesleges lett volna tovább tartogatnom, évek óta porosodott a szekrényemben. Ugyanakkor néha felütheti a fejét egy-egy elveszettnek vélt hang vagy videofelvétel az emlékeket őrző dobozkánkból.

Ugyan még mindig kapható az Apple USB SuperDrive, ami valószínűleg nem opció annak, aki csak alkalomadtán szeretne egy-egy régi fájlhoz hozzájutni. Ekkor jöhet jól, hogy egy Macintosh számítógéppel akármikor elérhetjük egy másik gép DVD/CD olvasóját távolról. A Mac Távoli lemez funkciója azt teszi lehetővé, hogy egy másik számítógép által olvasott adathordozót a meghajtó nélküli gépünkre tükrözzünk.

Ezen keresztül olvashatunk adatokat, illetve olyan programokat is telepíthetünk, ami kompatibilis a macOS-szel. Értelemszerűen a windows-os telepítő exék nem lesznek jók, viszont egy PC-n olvasott dmg telepíthető ilyen módon.

Megosztás DVD/CD olvasóval rendelkező Macről

Ha van a háztartásban egy olyan működőképes Mac, ami rendelkezik optikai olvasóval és például egy új MacBook Próra szeretnénk tükrözni a tartalmát, akkor a következőket kell tenni:

 1. A host gépen kattintsunk a Rendszerbeállítások ikonjára
 2. A Rendszerbeállításokon belül keressük meg a Megosztás opciót
 3. A Szolgáltatás listában pipáljuk be a DVD vagy CD lehetőséget
 4. A biztonságosabb elérés érdekében pipáljuk be a Kérdés, mielőtt engedné másoknak a DVD használatát dobozt

Megosztás DVD/CD olvasóval rendelkező PC-ről

Esélyesebb, hogyha egy régi Macet nem is, de egy PC-t találunk elvétve még otthon. Ez lehet egy laptop, asztali gép, vagy all-in-one megoldás, a lényeg, hogy rendelkezzen olvasóval.

 1. Töltsük le a DVD or CD Sharing segédprogramot az Apple oldaláról
 2. Telepítsük fel és indítsuk el (nekem telepítés után semmilyen hívószóra nem találta a Windows keresője az indító parancsot, ezt a C:\Program Files (x86)\DVD or CD Sharing elérésnél találjuk, majd az ODSOptions lesz a nyerő)
 3. Engedélyezzük a megosztást, itt is megadhatjuk, hogy engedélyezéshez kötjük-e a távoli elérést

Ha a tűzfal blokkolja a folyamatot, akkor az OSDAgent és RemoteInstallMacOSX fájlokat helyezzük a kivételek közé.

Távoli lemez olvasása Macről és PC-ről

Miután sikeresen beállítottuk a megosztást, már csak olvasnunk kell tudni a fájlokat. Ezt a következő módon tehetjük meg:

 1. Nyissuk meg a Findert
 2. Az oldalsó menüsávról válasszuk ki a Távoli lemez opciót (ezt az Eszközök között listázza a macOS)
 3. Válasszuk ki az elérni kívánt gépet
 4. Ha szükséges kérjünk engedélyt az eléréshez

Megjegyzés: A távol elérés csak azokon az gépeken lehetséges, amelyekben gyárilag nincs SuperDrive.

DJI Osmo Pocket

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!