imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

DVD olvasó távoli elérése Macen


Az optikai meghajtóval nem felszerelt Macek gyárilag rendelkeznek egy távoli elérés funkcióval, amivel akár egy másik Macről, akár PC-ről olvashatunk fájlokat és telepíthetünk a macOS-szel kompatibilis programokat. Mutatjuk hogyan csináld!

A jelenleg megvásárolható Macek már egyáltalán nem rendelkeznek optikai meghajtóval. Érthető, hiszen nagyon kevésszer vagy egyáltalán nincs már szükség ilyen típusú adathordozók írására és olvasására. Épp a napokban selejteztem ki a régi gépemből kiműtött meghajtót, felesleges lett volna tovább tartogatnom, évek óta porosodott a szekrényemben. Ugyanakkor néha felütheti a fejét egy-egy elveszettnek vélt hang vagy videofelvétel az emlékeket őrző dobozkánkból.

Ugyan még mindig kapható az Apple USB SuperDrive, ami valószínűleg nem opció annak, aki csak alkalomadtán szeretne egy-egy régi fájlhoz hozzájutni. Ekkor jöhet jól, hogy egy Macintosh számítógéppel akármikor elérhetjük egy másik gép DVD/CD olvasóját távolról. A Mac Távoli lemez funkciója azt teszi lehetővé, hogy egy másik számítógép által olvasott adathordozót a meghajtó nélküli gépünkre tükrözzünk.

Ezen keresztül olvashatunk adatokat, illetve olyan programokat is telepíthetünk, ami kompatibilis a macOS-szel. Értelemszerűen a windows-os telepítő exék nem lesznek jók, viszont egy PC-n olvasott dmg telepíthető ilyen módon.

Megosztás DVD/CD olvasóval rendelkező Macről

Ha van a háztartásban egy olyan működőképes Mac, ami rendelkezik optikai olvasóval és például egy új MacBook Próra szeretnénk tükrözni a tartalmát, akkor a következőket kell tenni:

 1. A host gépen kattintsunk a Rendszerbeállítások ikonjára
 2. A Rendszerbeállításokon belül keressük meg a Megosztás opciót
 3. A Szolgáltatás listában pipáljuk be a DVD vagy CD lehetőséget
 4. A biztonságosabb elérés érdekében pipáljuk be a Kérdés, mielőtt engedné másoknak a DVD használatát dobozt

Megosztás DVD/CD olvasóval rendelkező PC-ről

Esélyesebb, hogyha egy régi Macet nem is, de egy PC-t találunk elvétve még otthon. Ez lehet egy laptop, asztali gép, vagy all-in-one megoldás, a lényeg, hogy rendelkezzen olvasóval.

 1. Töltsük le a DVD or CD Sharing segédprogramot az Apple oldaláról
 2. Telepítsük fel és indítsuk el (nekem telepítés után semmilyen hívószóra nem találta a Windows keresője az indító parancsot, ezt a C:\Program Files (x86)\DVD or CD Sharing elérésnél találjuk, majd az ODSOptions lesz a nyerő)
 3. Engedélyezzük a megosztást, itt is megadhatjuk, hogy engedélyezéshez kötjük-e a távoli elérést

Ha a tűzfal blokkolja a folyamatot, akkor az OSDAgent és RemoteInstallMacOSX fájlokat helyezzük a kivételek közé.

Távoli lemez olvasása Macről és PC-ről

Miután sikeresen beállítottuk a megosztást, már csak olvasnunk kell tudni a fájlokat. Ezt a következő módon tehetjük meg:

 1. Nyissuk meg a Findert
 2. Az oldalsó menüsávról válasszuk ki a Távoli lemez opciót (ezt az Eszközök között listázza a macOS)
 3. Válasszuk ki az elérni kívánt gépet
 4. Ha szükséges kérjünk engedélyt az eléréshez

Megjegyzés: A távol elérés csak azokon az gépeken lehetséges, amelyekben gyárilag nincs SuperDrive.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!