imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lebukott a Samsungnak dolgozó ipari kém


Az Apple szeret titkolózni főleg egy új termékről vagy szabadalomról. Természetesen nincs ez másképp akkor sem, ha a legújabb A-szériás processzorokról van szó. A fejlesztéseken rengeteg mérnök dolgozik, akiknek kötelező aláírniuk egy titoktartási szerződést. Ennek ellenére előfordul olyan, hogy egy bizonyos összegért cserében néhány mérnök információt szolgáltat a rivális cégeknek. Ez történt most is.

Az illető pedig nem más, mint a tajvani Liang Mong-song. Érdekes lehet, hogy Liang elég magas pozíciót töltött be korábban, a TSMC (Tajvani Félvezető Gyártó Vállalat) Kutatás és Fejlesztés részlegnek a felelős főigazgatójaként. Ő tehát mindent tudott az Apple chipekről, hiszen a fejlesztések egy jelentős részéért ez a cég a felelős. Nem mellesleg így elég sok pénzt is kereshetett.

A TSMC egyik laborja
Gyártógép a TSMC egyik laborjában

A történet viszont ott kezd érdekesebb lenni, amikor is Liang minden indok nélkül felmondott, és elment egy dél-koreai egyetemre tanítani. Ezt az intézményt a Samsung szponzorálja, és minden egyes hallgató valamiféle módon köthető a céghez. Az előadások során pedig főként azt a tudását osztotta meg a tanítványaival, amit a TSMC-nél eltöltött ideje alatt szerzett, és amit az Apple jelenleg is használ a processzoraiban. Ez pedig teljesen szembe megy az általa aláírt titoktartási szerződéssel.

Az új A9 is chip felépítése is hét lakat alatt van őrizve
Az új A9 is chip felépítése is hét lakat alatt van őrizve

Az ügy lezárásaként a bíróság eltiltotta  Liangot mindenféle Samsunggal kapcsolatos üzleti tevékenységtől. Valljuk be, a büntetés nagyon enyhe lett a kihágáshoz képest. Így ugyanis a jövő évben folytathatja a tevékenységét a Samsung által szponzorált egyetemen. Érdekesség, hogy egy összehasonlítás megmutatta, hogy 2011 előtt (ekkor váltott a mérnök a dél-koreai egyetemre) a Samsung és a TSMC teljesen eltérő chipeket készítettek, de az idő előrehaladtával egyre inkább hasonlítottak a Samsung chipjei a tajvaniak által gyártottakra. Az idei évben elkészült chipek pedig már annyira hasonlítottak egymásra, hogy kizárólag a processzor felépítésének vizsgálatával, komoly erőfeszítésbe telne megmondani, hogy melyik cég gyártotta.

Forrás: AppleInsider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!