imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lefújva az iOS 12 legnagyobb újítása?


Ilyenformán tehát nem is az iOS 12, hanem az iOS 13 újításáról lenne szó. John Gruber szerint nem érdemes még annyira rákészülni az univerzális, az iOS-t és macOS-t közelebb édesgető alkalmazásokra. Ha ez így van, mégis mit fognak bemutatni június elején?

Még tavaly decemberben, a rendszerint megbízható információkat szállító Bloomberges Mark Gurman dobta be az univerzális alkalmazások érkezésének hírét. Ennek értelmében a jövőben valamilyen – egyelőre nem túl részletesen specifikált – módon összefonódnának a macOS-re és iOS-re írt appok, megkönnyítve a fejlesztők dolgát abban az esetben, ha mindkét platformon jelen szeretnének lenni fejlesztésükkel.

A következő évtől kezdve a szoftverfejlesztőknek módukban áll majd olyan különálló alkalmazások fejlesztése, amelyek egyszerre működnek érintőképernyővel, egérrel és trackpaddel, attól függően, hogy az iPhone-os és iPadek operációs rendszerén vagy Macen futnak. – írta akkor Gurman.

Az állítólag Marzipan kódnéven futó projektről azóta nem igazán érkezett további hír. Kiderült viszont, hogy az iOS 12-nél az Apple a stabilitásra fogja fektetni a hangsúlyt, akkor is, ha emiatt vissza kell venni az új funkciók fejlesztéséből. A kettő elegyeként az emberben elkezdett motoszkálni a gondolat, miszerint lehetséges, hogy az univerzális alkalmazások is feláldozásra fognak kerülni a stabilitás oltárán. Ezt a nézetet osztja John Gruber, a Daring Fireball szerzője, az Apple-lel szoros barátságot ápoló újságíró is legújabb posztjában.

Bár Gruber tudomásunk szerint nem rendelkezik olyan alapos beszállítói kapcsolatokkal, mint Gurman, illetve a szerző nem is nagyon szokott pletykálkodni, ezúttal több első és másodkézből származó információt is kapott a fent említett projekttel kapcsolatban, amelyek mind egy irányba mutatnak:

nem az iOS 12-vel fognak debütálni az univerzális alkalmazások.

Gruber felvezetőjében óvatosságra int Gurman pletykájával kapcsolatban. Felhívja rá a figyelmet, hogy kollégája nem közölt konkrétumokat, inkább csak belengetett egy koncepciót. A fejlesztők és a sajtó, ebbe a nem pontosan meghatározott keretbe képzelték bele a maguk vágyálmait. Ez a projektálás könnyen túlzott várakozásokhoz, és valóságalapot nélkülöző feltételezésekhez vezethet.

Ehhez képest a következőket tudta meg a kismadaraitól:

1.) Valóban aktívan zajlik egy cross-platform UI projekt fejlesztése.

2.) A projekt valószínűleg nem is Marzipan néven fut. Lehet, hogy amikor Gurmanhoz eljutottak az infók még így hívták, de a források mind egy másik kódnevet ismernek, amely egyelőre még nem szivárgott ki.

3.) Bár pontos technikai részleteket nem osztottak meg vele, úgy tűnik, hogy az egész lényegében egy deklaratív paradigmára épülő API-t takar. A fejlesztőknek tehát a jövőben nem klasszikus, procedurális paradigmában kell kódokat kell írniuk, hanem a mai informatikai trendeknek megfelelően deklaratívban. Bár ez még önmagában nem vonja magával a cross-platform jelleget, de nem is zárja ki, valamint a macOS és iOS egyidejű átállása adja a lehetőseget az uniformizálásra.

4.) Szinte biztosra vehető, hogy a projekt nem fog az idei WWDC-n debütálni, Gruber szerint már decemberben sem volt erről szó. Helyette 2019-re érdemes számítani, amikor az iOS 13 és a macOS 10.15 általános kezelőfelület újraszabásának keretein belül érkezhet ez a váltás is.

Személy szerint látom a logikát Gruber érvelésében, és osztozom a véleményben, miszerint nem idei műsorszám lesz az univerzalizálás. Ebben az esetben viszont adott a kérdés: mégis mit fog hozni az iOS 12? Tényleg csak egy atomstabil rendszert, pár elhanyagolható újdonsággal? Ti mit gondoltok?

Forrás: Daring Fireball

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!