imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lefutotta a londoni maratont az űrben egy iPad segítéségvel


Az égbolt és a csillagok iránti érdeklődés valószínűleg egyidős az emberiséggel, hisz ki ne volna kíváncsi, hogy mi van odafönn (vagy odát). Az űr azonban veszélyes terep. Ahogy a Mentőexpedíció c. filmben Mark Watney elmondta: „ez az űr, nem fog együttműködni veled.” Azonban embernek lenni azért is fantasztikus, mert bámulatos mértékű energiákat tudunk abba ölni, hogy látszólag értelmetlen, haszontalan dolgokat csináljunk, csak mert képesek vagyunk rá. Például le lehet futni a londoni maratont, a Nemzetközi Űrállomáson, egy iPad segítségével.

Az egyik legismertebb asztronauta, aki – némi képzavarral élve – közelebb hozta az űrbéli életet a földihez, az immáron visszavonult kanadai Chris Hadfield, a Nemzetközi Űrállomás egykori, két missziót is vezető parancsnoka. Hadfield számos vicces és érdekes videóval mutatta be, hogy milyenek a mindennapok odafönn, a fogmosástól kezdve odáig, hogy paradicsomszószt akar nyomni a tacójába. Most, ha kevésbé látványosan is, de a brit Tim Peake a nyomába eredt, ugyanis párhuzamosan az itteni, lenti eseményekkel, alacsony Föld körüli pályán ő is lefutotta a londoni maratont.

Peake 1999-ben – még itt a Földön, de úgy könnyű! – már teljesítette a londoni maratont, akkori eredménye 3 óra 18 perc 50 másodperc volt. 17 évvel később, az űrben már kicsit romlott a teljesítménye, 3 óra 35 perc 21 másodperc alatt futotta le a távot. Az asztronautát egy futópadhoz rögzítették szíjakkal, miközben egy iPad-en figyelte élő közvetítésben a londoni utcákat, ahol a futóverseny elhaladt.

Tim Peake brit asztronauta – még a Földön.
Tim Peake brit asztronauta – még a Földön.

Bármilyen hihetetlen, de Peake előtt már volt valaki, aki lefutotta a maratont az űrben, a NASA asztronautája, Sunita Williams. Amerikaiként ő a bostoni maratonnal loholt párhuzamosan 2007-ben, amit 4 óra 24 perc alatt teljesített. Peake elmondta, hogy már régi vágya volt, hogy megcsinálja ezt:

A londoni maraton egy világszerte ismert esemény, itt az ideje, hogy ezen a világon kívül is megismerjék. Számomra ez egy csodálatos program, összehozza az embereket, nemcsak az Egyesült Királyságból, de az egész világról, mindemellett jó szórakozás is.

Ha a maraton talán szokatlan is, de az asztronauták minden nap sportolnak az űrben, hogy a súlytalanság állapotában is megőrizzék erőnlétüket.

Források: iMore, The Guardian

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!