imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Legalább 1 millió dollárba került az iPhone 6-bemutató


Elég sok mindent tudunk a ma esti Apple-bejelentésről, elég sok mindent nem, de egyvalami biztos: jóval kisebb léptékű lesz mint a szeptember 9-i iPhone 6 és Apple Watch-bemutató. Az alig pár órás rendezvény ugyanis legalább egymillió dollárjába került az Apple-nek a Wall Street Journal értesülései alapján.

A rendezvénynek helyt adó Flint Center épületét, és a titokzatos nagy fehér objektum alatti területet a Foothill-De Anza főiskolától bérelte az Apple szeptemberben. Itt mutatta be egyébként 1984-ben Steve Jobs az első Macintosh-t, majd 1998-ban az első iMacet is. Most több mint 1 millió dollárt fizettek a főiskolának a helyszínért a WSJ által megszerzett feljegyzések alapján.

Az összeg részét képzi egy 500 ezer dolláros „kényelmetlenségi díj”, továbbá a campus épületeinek kibérlése, és az éjjel-nappali biztonsági őrség, amihez több mint 35 emberre volt szükség. A szeptemberi helyszín egyébként nagyjából két és fél kilométerre volt az Apple Cupertinó-i főhadiszállásától, és 2400 meghívott fért be a színházterembe.

Kép forrása: The Tampa Tribune.
Kép forrása: The Tampa Tribune.

Az augusztus 14-i keltezésű szerződésből további részletek is kiderülnek. Először is, a nagy fehér épület – melyben kipróbálható iPhone 6 és Apple Watch készülékek voltak a meghívottaknak – egy 1,2 méter magas platformon állt. alapterülete 700 négyzetméter volt, magassága pedig 15 méter. Az Apple 55 ezer dollárt fizetett a médiaközpont használatáért, 92 ezret a konyhát is tartalmazó Campus Centerért, illetve 9790 dollárt két parkolóért. A Wall Street Journal egy 400 és 450 ezer dollár közötti összeget is említ, mely a fehér épület környezetének helyreállítását volt hivatott fedezni. Az intézmény egyik képviselője ezt nyilatkozta a WSJ-nak:

A De Anza főiskola régóta kapcsolatban áll az Apple-lel, a két alapító, Steve Jobs és Steve Wozniak is látogattak órákat itt, ráadásul a cég a szomszédunk Cupertinóban. Nagyon jó érzés, hogy egy ilyen történelmileg is jelentős helyet biztosíthattunk az Apple számára, és hálásak vagyunk azért, hogy ebből a hallgatóinknak is előnye származik majd.

A helyszín biztosítására a helyi rendőrséget kérték fel. 26 napon keresztül minden éjszakára 6 és fél órás őrzést kértek, valamint a Santa Clara-i seriff hivatala több mint 140 órás „tömegmenedzsmentet” számlázott több mint 25 napra 22 rendőr bevonásával. Mountain View rendőrsége 72 órát számlázott. A rendőri biztosítás összesen több mint 42 ezer dollárba került.

Apple bemutató szeptember 9.
Kép forrása: The Verge.

A fentiek alapján tehát nem volt olcsó mulatság a szeptember 9-i esemény megrendezése, és ebben még nincsenek is benne a különböző dekorációk, a negy fehér épület felépítésének költségei, az online közvetítés (bár reméljük azért végül nem fizettek), stb. Viszont annyira nem is volt drága ha az Apple negyedéves bevételeit illetve nyereségét nézzük, az elmúlt negyedév nyereségének csupán 0,013%-át fordították a bemutató helyszínének kibérlésére és biztosítására, és talán a teljes költség sem lehetett sokkal több 0,02-0,03%-nál.

A mai bemutató biztos, hogy jóval kisebb szabású lesz a szeptemberinél. A helyszín ezúttal az Apple főhadiszállásán található Town Hall Auditorium, ennek megfelelően viszonylag szűk a meghívott vendégek köre is. Az Apple élő videóstreammel készül az eseményre, reméljük ezúttal a szeptemberben tapasztalt technikai megtorpanások is elmaradnak. Ezen kívül az iPhone 6 bemutatón először használt közösségi média streamre is számítunk, már csak azért is, mert szemben a videóközvetítéssel, ez igazán jól sikerült legutóbb.

Itt az iMagazinon pedig, ahogy megszokhattátok, magyar kommentárral közvetítjük élőben az eseményt a Handras.hu, a Plastik média és a Ustream közreműködésével. Este hattól várunk mindenkit!

Forrás: The Wall Street Journal. Borítókép: Apple.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!