imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A legjobb táblagép? iPad!


Újabb része jelent meg a Verge „This Is My Next” sorozatának, ahol egy adott kategóriában keresik a legjobb terméket. Egy korábbi részben a legjobb okostelefonnak nem meglepő módon az iPhone 5s-t választották, most pedig az iPad Air lett a piacon jelenleg kapható legjobb táblagép.

A Verge szokásához híven kimerítően végigtesztelt 10 táblagépet mielőtt nyertest hirdetett volna, aztán röviden és tömören összefoglalták a tapasztalataikat egy cikkben és a lentebb látható videóban. A tabletkorszak kezdetét Dan Seifert 2010-re teszi, vagyis akkorra, amikor megjelent az első iPad. Ezzel lehet vitatkozni, hiszen előtte is voltak próbálkozások, de az tény, hogy az iPad volt az első ténylegesen használható megoldás.

De miért is az iPad Air lett a győztes? Egy jó táblagépnek könnyűnek, gyorsnak, jól összerakottnak kell lennie. Az akkumulátornak ki kell bírnia egy egész napos aktív használatot, vagy több napot, ha csak pár órára nyúzzuk naponta. Dan saját bevallása szerint minden repülőútra visz magával táblagépet – ami nem meglepő, én is pontosan ugyanígy vagyok ezzel.

A fentiekhez hasonlóan ugyanennyire fontos a jó ökoszisztéma, vagyis az alkalmazások és kiegészítők széles választéka. A Verge szerint ebben verhetetlen az iPad, hiszen kismillió különböző iPad-kiegészítő közül válogathatunk, és az App Store-ból elérhető alkalmazások száma is több százezernél jár. Mindezek miatt az iPad Air a legjobb táblagép jelenleg a piacon, a Verge tesztjében 9,3 pontot szerzett.

Gyakorlatilag csak hajszálnyival marad le mögötte a Retina kijelzős iPad mini, ami igazából holtversenyben szerezte meg a második helyet. Minden igaz rá ami az iPad Air-re is, az egyetlen különbség a kijelzőméret. Szóval, ha valaki táblagépet keres, igazából csak annyit kell eldöntenie, hogy mennyire legyen hordozható, 9,7″-es vagy 7,9″-es kijelzővel szeretné megvásárolni az eszközt. Ha a nagyobb kijelzőre esik a választás, akkor iPad Air-t kell venni, ha a kisebbre, akkor Retina kijelzős iPad minit.

Harmadik helyre futott be 9,0 ponttal az Asus Nexus 7. Dan szerint a teljesítménye kielégítő, jó az építési minősége, és olcsó is. Bár az iPadek is lassan egy éve vannak a piacon, a Nexus 7 még régebbi, és sokkal több vele a szoftveres probléma, mint az Apple táblagépeivel, ráadásul az elérhető alkalmazások száma is kisebb.

Számomra meglepő, de a negyedik helyen a Microsoft Surface Pro 3 található. Dan szerint ez a Microsoft eddigi legjobb próbálkozása táblagép-fronton, viszont még mindig inkább egy asztali gép vagy laptop, mintsem tablet. Túl nagy, nehéz, nincsenek rá rendes valódi táblagépes alkalmazások. Ráadásul drága is.

Ötödiknek ért oda a Samsung Galaxy Tab S 8.4 a maga 7,8 pontjával. A Verge szerint nagyon jó a kijelzője, viszont olcsó érzetet keltő műanyag háza van, és a Samsung béna szoftvere teljesen elrontja az élményt. Hasonló a helyzet a csak 8. helyen lévő, 6,4 pontot elérő Samsung Galaxy Note 10.1 2014-gyel is, melyet a koreai gyártó az iPad Air közvetlen konkurenciájának tervezett. A kijelző jó, az eszköz könnyű és vékony, de nagyon gagyi műanyag és az átláthatatlan szoftver nehezen hsználhatóvá teszi. A Note 10. egyébként az én kezemben is megfordult, és aláírom, amit Dan Seifert állít, tényleg nyeklő-nyakló műanyag, és nagyon idegesítő, recsegő-ropogó szoftver jellemzi a Samsung táblagépét.

A teljes lista egyébként így néz ki:
1. Apple iPad Air – 9,3 pont
2. Apple Retina kijelzős iPad mini – 9,3 pont
3. Asus Nexus 7 – 9,0 pont
4. Microsoft Surface Pro 3 – 8,0 pont
5. Samsung Galaxy Tab S 8.4 – 7,8 pont
6. Amazon Kindle Fire HDX 8,9″ – 7,6 pont
7. Dell Venue 8 Pro – 7,2 pont
8. Samsung Galaxy Note 10.1 2014 – 6,4 pont
9. Samsung Galaxy Note Pro – 5,9 pont
10. Samsung Galaxy Tab 4 7.0 – 5,6 pont

Forrás: The Verge.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!