imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A legjobb virtuális valóság alkalmazások iPhone-ra


Mielőtt a tényleges virtuális valóságot teremtő szemüvegek tömeggyártása megkezdődött volna, az okostelefonunk és egy CardBoard segítségével bárki átélhette a jelenség által keltett élményt. A legnagyobb videómegosztókon rengeteg videó szól arról, hogy miként készítsünk házilag CardBoardot, gyakorlatilag ingyen. Ha pedig már van ilyen eszközünk, akkor semmi sem tart vissza minket, hogy használjuk a CardBoardos iPhone alkalmazásokat.

Egy ilyen eszköz esetében mindenképp érdemes arra odafigyelni, hogy tartós használata szemkárosodást eredményezhet. Az esetleges villódzás szédülést és rosszullétet válthat ki, az epilepsziában szenvedőknek pedig rohamot is okozhat. Éppen ezért legyünk nagyon körültekintőek a használat során.

VRSE
screen1334x1334

Az egyik legjobb alkalmazás kétség kívűl a VRSE. Az App Store-ban található virtuális valóság appok nagy része ugyanis használhatatlan, vagy egyszerűen csak igénytelen a kivitelezésük. Ez viszont az ingyenes VRSE-re egyáltalán nem igaz. Az alkalmazáson keresztül csodálatos 360 fokban készült videókat tölthetünk le, amelyek lehetnek viccesek, meghökkentőek vagy egyszerűen lenyűgözőek.

Sok esetben a videók segítségével olyan képi elemeket láthatunk, amelyeket egyébként soha az életben. Gondolok itt például arra a videóra, ahol egy helikopterről lelógva szemlélhetjük New Yorkot. De átélhetjük Jerry Seinfeld stand-upos monológját is, úgy mintha mi is a nézők között ülnénk. Idővel pedig egyre több és több videót élvezhetünk az alkalmazásban.

Insidious VR
screen1334x1334 (1)

A virtuális valóság kétség kívűl a játékiparban kap fontos szerepet. Egy horror játéknál például óriásit dob a játékélményen, ha a fejlesztők által kitalált világot teljesen át tudjuk élni. Ezt használja ki az Insidious is, ami – bármennyire is úgy tűnik először – nem csak egy kedves beszélgetés egy idős hölggyel. Ajánlatos a játékot fülhallgatóval játszani a teljes élmény érdekében.

Sisters: A Virtual Reality Ghost Story
screen

Egy másik hasonló horror játék a Sisters. Sajnos nem olyan szép a grafikája, mint az Insidiousnak, viszont a játékélmény annál jobb. Itt ugyanis az egyébként is beteg történet mellé, rengeteg jump-scare elem társul. A történet során egy házban vagyunk, ahonnan misztikusan eltűnt egy lánytestvérpár. Igazából én tényleg csak azoknak ajánlom ezt a játékot, akik bírják gyomorral és idegekkel a horror játékokat.

Mobile VR Station és VR ONE Cinema
screen1334x1334 (6)
Ha szeretnéd a saját 3D-s vagy 360 fokos videóidat nézni, akkor jó hírünk van, már erre is van lehetőség a Mobile VR Stationnel. A VR ONE Cinema pedig ennél egy kicsit többet is tud. A lényege, hogy egy teljesen hétköznapi videót (vagy filmet) vetít le nekünk egy virtuális moziban. A videókat akár Filmtekercsből, akár a Videók alkalmazásból tudjuk importálni. Igazából azon kívűl, hogy egyszer érdekes lehet kipróbálni, csak akkor látom tényleges értelmét ennek az alkalmazásnak, ha minden barátunk elfoglalt, és nem akarunk egyedül moziba menni. Egy popcorn-kóla befektetéssel így egész jó moziélményt lehet csiszolni, akár otthon is.

Persze ezeken kívűl még rengeteg virtuális valóság alkalmazás van az App Store kínálatában, ha érdekelődünk a téma iránt, akkor mindenképp érdemes körbenézni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!