imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A legjobban fizető állások az Apple-nél


Múlt hét végén néztük meg, hogy miért is jó az Apple-nél dolgozni. A Business Insider egy másik listát is összeállított, ebben a legjobban fizető állásokat gyűjtötte össze a cégnél. A listát tovább bővítettem pár taggal, így talán még érdekesebb képet kapunk a dologról.

Mielőtt rátérünk a listára, azért érdemes gyorsan megnézni, hogy mi az átlagos amerikai fizetés. Azt hittem egyszerűbb dolgom lesz megtalálni az információt, de most cserben hagyott a Wikipedia, helyette a az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal oldalán találtam tavalyi adatokat. Ez alapján az éves bruttó átlagfizetés az Egyesült Államokban 46 440 dollár (10,85 millió forint), szóval érdemes ehhez mérten nézni a most következő számokat, és nem gyorsan forintosítani mindent. :)

A Business Insinder mindenhol a Glassdoor adataiból dolgozott, ezek önkéntes bevalláson alapuló számok, és az összes nyilatkozó átlagát jelentik. A számok bruttóban vannak, tehát adózás előtti értékeket mutatnak.

22. Mac Specialist (évi 24 179 dollár)

Na ez az egyik, ami nem szerepel az eredeti listában. Értelemszerűen nem tartozik a legjobban fizető állások közé az Apple-nél, de szerintem érdemes megemlíteni. A Mac Specialistek vannak talán a legtöbben, ők azok az Apple Store-okban, akik kiszolgálják a vásárlókat. Sokat hallottunk arról, hogy ők általában elégedetlenek, többek között a fizetésük miatt is. Ez nem véletlen, látható, hogy az éves fizetésük csupán kicsit több mint az amerikai átlagfizetés fele. Forintban persze viszonylag soknak tűnhet (havi kb. 470 ezer Ft), de ha az arányokat nézzük, akkor ez nálunk kb. bruttó 121 ezer forintot jelentene (kb. nettó 80 ezer). Ebben ráadásul nekik már benne van minden bónuszuk és juttatásuk is.

21. Mac Genius (évi 41 824 dollár)

Ők azok, akik segítenek az Apple Store-okban, ha bármi kérdésed vagy problémád van egy Apple eszközöddel. Ennek ellenére szegények nem keresik meg az amerikai átlagfizetést.

Apple Genius
20. Assistant Apple Store manager (évi 51 287 dollár)

Boltvezető helyettesnek lehetne lefordítani ezt a pozíciót. Értelemszerűen ők már jobb fizetést kapnak, mint a többi bolti dolgozó, de még így is csak 10%-kal járunk az amerikai átlag felett.

19. Lead Mac Genius (évi 52 206 dollár)

A legjobb Geniusökből egy idő után a csapat vezetője lehet. Gyakorlatilag az előző pozíció technikai megfelelője, nevezhetnénk szervizvezetőnek. Átlagban picit többet kapnak, mint a boltvezető-helyettesek.

18. Account Executive (évi 74 457 dollár)

Ők azok, akik az üzleti ügyfelekkel dolgoznak, vagyis a business-to-business eladásokat viszik. A szerepük talán egyre fontosabbá válhat, ahogy az Apple nyit az üzleti világ felé.

17. Business Analyst (évi 85 865 dollár)

Többek között ők azok akik segítenek, hogy a cég folyamatai az Apple-től megszokott olajozott módon működjenek.

16. Financial Analyst (évi 89 728 dollár)

Mivel az Apple egy halomnyi pénzen „ül”, kellenek emberek, akik ezt a pénzt gondozzák.

15. Software Quality Assurance Engineer (évi 92 733 dollár)

Feladatuk, hogy az Apple szoftverek a vásárlók által elvárt magas színvonalon jelenjenek meg, a lehető legkevesebb buggal és hibával. Szóval gondolom többek között az ő bónuszukat nyesik vissza egy kicsit, ha például az Apple kiad egy hibás EFI firmware frissítést. Itt érjük el egyébként az átlagfizetés dupláját.

14. Systems Engineer (évi 95 713 dollár)

A rengeteg különböző beszállító és gyártó munkáját hangolják össze, vagyis segítenek, hogy például egy iPhone sok-sok különböző helyről származó alkatrészei végül egymásra találjanak, illetve időben tudják leszállítani a termékeket.

13. Project Manager (évi 101 716 dollár)

Ők azok akik átlátnak és igazgatnak egy-egy nagyobb feladathalmot, illetve levezénylik a projekteket a cégen belül.

12. Firmware Engineer (évi 105 270 dollár)

Érteniük kell a hardverhez és a szoftverhez is, hiszen a hardverek legalacsonyabb szintű szoftverét tervezik és fejlesztik. Ők azok, akiknek nem csak visszanyesik, hanem le is nullázzák a bónuszát az előbb említett esetben.

11. Test Engineer (évi 106 446 dollár)

Ez izgalmas munka lehet, ők tesztelik a termékeket mindenféle szempontból, például, hogy mennyire bírják a mindennapos használatot. Dobálják az iPhone-okat, kalapáccsal ütik a Retina kijelzős MacBook Prókat. Én legalábbis valahogy így képzelem el a dolgot.

10. Senior Systems Engineer (évi 107 740 dollár)

A senior rendszermérnök az egyik legkevésbé megfizetett senior állás az Apple-nél. Azért persze többet kapnak a lista jónéhány tagjánál.

9. Database Administrator (évi 109 415 dollár)

El tudod képzelni mennyi adatot tartalmaznak az Apple szerverparkjai? iTunes, App Store, iCloud, Siri? Ugye. Ezeket az adatbázisokat tartják karban ezek az emberek. Ők izzadnak idegesen, amikor az Apple System Status oldalán valami elkezd pirosan világítani.

Kép forrása: CE
Kép forrása: CE
8. Software Engineer (évi 110 784 dollár)

Ők a szoftverfejlesztő mérnökök, vagyis azok, akik gyakorlatilag az Apple-készülékek lelkét íjrák. Érdekesség, hogy átlagban kicsit kevesebbet keresnek mint a Google-nél ugyanebben a pozícióban dolgozók, ott az átlag évi 118 982 dollár.

7. Hardware Engineer (évi 113 577 dollár)

Az Apple valahogy mindig is inkább hardvercégnek tartotta magát mint szoftvercégnek. Talán ezért lehet, hogy a hardverrel foglalkozó mérnökök kicsit többet keresnek átlagosan a szoftveres társaiknál.

6. Mechanical Engineer (évi 119 150 dollár)

Még mindig elég sok mechanikus elem található Apple termékekben, gondoljunk csak egy laptop zsanérjára. Mindezek mellett olyasmikkel is foglalkoznak, mint például a hőelvezetés és melegedés egyes készülékeknél.

5. Product Design Engineer (évi 119 742 dollár)

Azok a mérnökök, akik részt vesznek az Apple termékek tervezésében. „Hogyan tudunk elég nagy akkumulátort préselni az iWatch házába?” – talán épp ezen gondolkoznak most.

4. Product Manager (évi 120 182 dollár)

Ők egy-egy termékkel kapcsolatos összes aspektusba belelátnak, és felelősek az egész folyamatért. Kapcsolatban vannak a marketingesekkel, tervezőkkel, szoftver- és hardverfejlesztőkkel.

3. Senior Software Engineer (évi 130 130 dollár)

A senior szoftvermérnökök valamivel kevesebbet keresnek, mint egy senior hardvermérnökök, ahogy ezt feljebb is láttuk. Ezen a szinten már olyan programokon dolgoznak, amik az Apple számára a legfontosabbak – páldául a Maps vagy az iOS.

2. Senior Hardware Engineer (évi 138 753 dollár)

Ha elég sok időt tölt valaki az Apple-nél, akkor előbb utóbb előléptetik senior hardvermérnökké. Ekkor kezd el igazán jól keresni.

1. Industrial Designer (évi 167 260 dollár)

Meglepetés! Steve Jobs többször is elmondta, hogy az Apple egy olyan vállalat, ahol a dizájn és a technológia tökéletesen keresztezik egymást. Egyértelmű, hogy azok a dolgozók, akiknek feladata meghatározni a termékek kinézetét, és hogy vizuálisan hogyan kommunikál egy eszköz a vásárlóval, fontos szerepet töltenek be az Apple-nél, és meg kell őket becsülni. (Megjegyzés: Jony Ive ennél valószínűleg sokkal többet keres.)

0. CEO (tavaly 4 252 727 dollár)

Az eredeti listában nincs benne, de érdekességképp ideteszem Tim Cookot. Az amerikai szabályozásnak megfelelően az Apple topvezetőinek a fizetése teljesen nyilvános. Tim Cook a tavalyi év során több mint bruttó 4 millió dollárt vitt haza, ám ez közel sem volt a legjobb évéhez, 2012-höz, amikor is a később beváltható részvényekkel együtt összesen majdnem 378 millió dollárt talicskázhatott haza.

Kép forrása: Business Insider
Kép forrása: Business Insider

Forrás: Business Insider. Borítókép: SCC.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!