imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Légszűrős fejhallgatót dobna piacra a Dyson?!


Az alapvetően porszívókkal, hajszárítókkal foglalkozó Dyson egy elég érdekes szabadalmat adott be nemrég: egy légszűrővel ellátott fejhallgatóét! Vajon ez lehet a tisztább jövő kulcsa?

Azok alapján amit az emberiség légszennyezés címén művelt az elmúlt évszázadban, egyáltalán nem csoda, hogy ez is ott van a legégetőbb problémák között. Olyanok mellett, mint a globális felmelegedés, a Föld tartalékainak túlzott kihasználása vagy éppen a túlnépesedés, amelyre gyakorlatilag az összes többi visszavezethető.

Éppen ezért jelent apró (nagyon-nagyon-nagyon apró) reménysugarat, ha valaki egy hasonlóan okos, kreatív formába önti gondolatait, és megpróbál valamiféle kiutat találni. A Dyson ugyanis egy olyan tervezetet adott be az Egyesült Királyság Szellemi Tulajdon Hivatala felé, mely egyszerre elgondolkodtató és zseniális, főleg akkor, ha sikerül is megalkotni. És persze mindezt úgy, hogy közben felhasználóbarát is maradjon.

Nézzük miről is van szó. A Dyson úgy gondolta, hogy ha már úgyis elterjedt a nagyvárosokban, hogy szájmaszkot viseljünk – ezzel védve magunkat a szmogtól, szennyeződésektől -, akkor kössük össze a kellemeset a hasznossal: egyesítsük a fejhallgatónkat, a szájmaszkot, sőt, adjunk neki egy légszűrő rendszert. A szabadalom szerint a légszűrő ventillátorok a két fülpárnában helyezkednének el. Ezek nagyjából 12 000-es fordulatszámon pörögnének, a számítások szerint ez másodpercenként 1,4 liter tiszta levegőt eredményezne.

Ha azt a 12 ezres számot összevetjük azzal, hogy egy átlagos PC ventillátora ennek a tizedére, míg egy Dyson porszívó ennek a tízszeresére képes, adódik egy remek kérdés: mennyire lesz ez hangos? Ugyanis nem biztos hogy jó ötlet egy viszonylag hangos motort egy olyan eszközre, ráadásul a fülünk közelébe helyezni, amivel eredetileg zenét akartunk hallgatni. Bár az aktív zajszűrés mára egy remekül megoldott problémakör, ez a pont bennem még hagyott kérdéseket.

A másik lényeges elem a második pánt, mely a fenti képen is jól látható. Ez a pánt biztosítaná a megszűrt levegőt, melyet fúvókákon keresztül juttatna el a szánkhoz. Ha épp nincs rá szükség, akkor pedig egyszerűen felhajthatjuk, így egy dupla pántot alkotva a meglévővel. Ezzel szerencsére a dizájn sem szenved túl nagy csorbát, ami rendkívül sokat jelent a fejhallgatót vásárló célközönségnek.

Persze attól, hogy a Dyson bejegyzett egy ilyen szabadalmat, még közel sem biztos, hogy valóban elkészülhet. Sőt, mivel maga a bejelentés már 2018 júliusában megtörtént, azóta pedig a néhány nappal ezelőtti szabadalmi megjelenés volt az első hivatalos információ, könnyedén elképzelhető, hogy a Dyson sosem dob ki a piacra hasonló terméket. Ami azonban nagyon is reális, hogy ez sokaknak beindítja, beindította a fantáziáját, és akár még ennél elképesztőbb megoldásokat is láthatunk majd a közeljövőben. Akár légszűrős fejhallgató formájában, akár bármi máséban.

Forrás: The Verge

Te hordanád?

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!