imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Legyen az iPad a festővásznad! Megérkezett az Adobe Fresco!


Az Adobe különböző alkalmazásai között szinte mindenki megtalálhatta már azt, amellyel a lehető legjobban tudja kifejezni egyéniségét, megélni kreativitását. A festők, művészek azonban idáig kimaradtak a lehetőségből. Az Adobe Fresco-nak hála ez most megváltozik.

Bár a Photoshopban korábban is lehetett egyedi műveket, rajzokat létrehozni, ez inkább a felhasználók kreativitásának volt köszönhető, mint a program által nyújtott lehetőségeknek. Bár a sokféle ecset, a rétegkezelések, a különböző állítási lehetőségek kedvezőek voltak, ám mégsem adták vissza azt, amitől valóban úgy érezte volna magát az alkotó, mintha a valóságban tenné mindezt.

Éppen ezért volt szükség az Adobe Frescora, mely teljes egészében a művészek keze alá lett szabva. És bár sok minden hasonlít a két alkalmazásban, valójában teljesen különböznek. A Fresco legfontosabb előnye például, hogy a grafikák ezentúl nem csak raszterizált, de vektoros formában is elkészülhetnek. Ez rendkívül fontos lehet, ugyanis utóbbi esetén egy nagyításnál egyáltalán nem romlik a képminőség, míg előbbinél igen.

És persze a színek… Bármelyik ecsethez is nyúlsz, azok hihetetlenül realisztikusan viselkednek a “festővásznon”. Elfolynak, kavarodnak, egymásba olvadnak, sőt, akár 3D-s hatást is kelthetnek. Pont úgy, mint egy valódi akvarell vagy olajfestmény esetén.

Mindezt valódi, átfogó tesztekkel, valamint a Sensei, azaz az Adobe machine learning rendszerének segítségével érték el. Ez a szoftver ugyanis képes a festékek valódi hatásait szimulálni, a látottak alapján méghozzá brutálisan jól. Sőt, például olajfesték használatakor az sem mindegy, mennyire nyomod az ujjad vagy az Apple Pencilt a képernyőhöz.

Az új funkciók mellett természetesen érkeznek a korábbi programokból megszokott lehetőségek, mint a rétegkezelés, a CTRL+C, CTRL+V kombináció, vagy az eddig használt effektek. Plusz, az elkészült művek akár a két porgram között is szabadon mozgatható, megoszthatók lesznek, így akár oda-vissza is szerkeszthetjük őket, bármelyikben is szeretnénk dolgozni.

Maga az app már elérhető az App Store-ban, mégpedig iPadre, hisz csupán ekkora felületen van értelme egy ilyen, kreativitást igénylő alkalmazásnak. Ami jó hír, hogy a Creative Cloud felhasználók számára ingyenesen letölthető, a többieknek pedig 6 hónap ingyen próbaidőszak jár, mielőtt kifizetnének érte havi 9.99$-t.

Te milyen stílusban festenél először?

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!