imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Legyen személyre szabott Dockod!


Mindenki szereti egyéniségéhez igazítani az őt körülvevő dolgokat. Nem képez ez alól kivételt a macOS Dockja sem. Igaz, gyárilag is kapunk pár beállítási lehetőséget, most viszont olyanokat mutatunk, amikhez kicsit trükközni kell.

Bár több különböző, régebbi cikkben a következő trükkök némelyike felbukkant már, most úgy döntöttünk, jobb egy helyre összeszedni azokat a Dock trükköket, amiket nem tudunk csak egyszerűen a beállításokból elérni, mégis sokkal egyedibb, átláthatóbb kinézetet alakíthatunk ki velük.

Ikoncsere

Az első lépés, ami mindenképpen a legnagyobb változást tudja hozni a kinézetben, az természetesen az ikonok lecserélése. Ez egy kicsit hosszadalmas művelet, főleg a következetes ikonvadászat miatt. A műveletről régebben írtunk már egy alaposabb cikket, ott érdemes tájékozódni. Ha már itt tartunk, a cikk alatt Kovács Krisztián olvasónk (alias TigerCat-hu) megosztotta saját csomagját, ami a legjobban sikerült iconpack amihez valaha szerencsém volt. Én azóta is azt használom, bátran ajánlom mindenkinek, Krisztiánnak pedig köszi!

Szeparátor ikon beszúrása

A következő trükk a Dock-on található ikonok elrendezésében tud segíteni. Alapból ugyanis szépen, egy szoros elrendezésben sorakoznak a különböző témakörbe tartozó appok ikonjai. Ennél egy fokkal átláthatóbb lehetne a helyzet, ha kis „alkalmazásszigeteket” tudnánk létrehozni, amivel egy helyre tudjuk gyűjteni az egy funkciókörbe tartozó appokat.

Szerencsére erre van egy megoldásunk. Nyissuk meg a Terminált, írjuk be a következő parancsot (sortörés nélkül), és nyomjunk egy Entert:

defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add ‘{tile-data={}; tile-type=„spacer-tile”;}’; killall Dock

 

Ha megvagyunk, akkor azt fogjuk látni, hogy megjelenik egy kvázi üres, átlátszó „ikon”, amit ugyanúgy kedvünk szerinti helyre húzhatunk a Dockon, mint bármelyik normális társát. Ismételjük meg a parancsot annyiszor, ahány ilyen szeparátorra szükségünk van, majd rendezzük el az ikonokat egy számunkra átlátható formába.

Ha mégse lenne szükségünk egyik-másik szeparátorra, csak húzzuk le a Dockról az Asztalra a törléshez, ugyanúgy, mint a többi ikon esetében.

A rejtett alkalmazások ikonja is legyen rejtett!

Ha éppen használunk egy alkalmazást, de valamiért pillanatnyilag útban van a megnyitott ablak, akkor legtöbben talán a minimalizálást választjuk. Ezzel csak annyi a probléma, hogy ha a CMD + TAB billentyűkombinációval tallózol a megnyitott appok között, akkor a minimalizált alkalmazás nem fog felugrani mikor azt választod – a Dockból tudod csak újra előhívni. Egy fokkal elegánsabb tehát az elrejtés (CMD + H) kombó használata, ami nem csak azonnali a minimalizálás lassabb animációjához képest, de még el is hárítja a fentebbi problémát.

Egyedül az lehet zavaró ezzel az eljárással, hogy nem látjuk a Dockon, hogy melyik alkalmazásokat rejtettük el (a kis pötty az ikon oldalán ugyanúgy látható marad). Erre is van megoldás, szintén csak egy Terminálos kódra lesz szükségünk. Írjuk be a következő parancsot, majd nyomjunk Entert.

defaults write com.apple.Dock showhidden -bool TRUE; killall Dock

Ezután, ha elrejtünk egy alkalmazást, annak az ikonja el fog halványulni, így könnyebben kiszúrhatjuk, hogy mit rejtettünk el. Ha vissza szeretnénk csinálni a parancsot ,a TRUE értéket írjük át FALSE-ra a fenti parancsban.

Gyorsabb előtűnési animáció

Ha te is el szoktad rejteni a Dockot a jobbklikk „Turn Hidding On” menüvel, akkor biztosan tapasztaltad, hogy a Dock bizony nem azonnal ugrik fel, ha a megfelelő helyre húzod az egeret, hanem szép komótosan egy rövid animáció kíséretében. Márpedig ezt nem mindenki szereti. Szerencsére egy egyszerű Terminal parancs megoldja a gondot.

Ha egyáltalán, semmilyen animációt nem akarunk ezt a kódot használjuk:

defaults write com.apple.dock autohide-time-modifier -int 0;killall Dock

Ha egy kis animáció belefér, de legyen szupergyors, akkor pedig ezt:

defaults write com.apple.dock autohide-time-modifier -float 0.12;killall Dock

Ha pedig vissza szeretnénk állítani mindent az eredeti kerékvágásba, akkor pedig ezt írjuk be a Terminálba:

defaults delete com.apple.dock autohide-time-modifier;killall Dock

Ha a fenti tippeket alkalmazzuk a gyári beállítási lehetőségeket kiegészítve, akkor már tényleg egy egészen személyre szabott Dockot hozhatunk létre magunknak, amin lehetőleg már mindent úgy és olyan formában láthatunk majd, ahogy az nekünk tetszik.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!