imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Legyen teljesen egyedi a Dock-od


A Dock az OS X egyik leghasznosabb funkciója. Innen könnyen és gyorsan el tudjuk érni a leggyakrabban használt, illetve a megnyitott alkalmazásokat. Szerencsére rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, ahhoz, hogy teljesen személyre tudjuk szabni.

Változtathatjuk a felületet helyzetét és méretét, az ablakok minimalizálásakor használt animációt, vagy akár a minimalizálás helyét. Ezeket a beállításokat talán mindenki ugyanolyan jól ismeri, mint azt, hogy hogyan kell hozzáadni vagy épp eltávolítani dokumentumokat és alkalmazásokat a felületről. Az egyszerűbb módosításokat az iSTYLE TV-ben Bence és Handrás bemutatta az egyik részben. Ezt a videót itt érhetitek el. Vannak viszont olyan rejtett lehetőségek is a Dock-ban, aminek a használatához a Terminál ismerete szükséges. Ilyenek a tagolás hozzáadása és az alaphelyzetbe állítás. Most megmutatjuk, hogyan is kell ezeket megcsinálni. Fontos, hogy a Terminál használata során komoly módosításokat hozhatunk létre a rendszerünkben, ezért érdemes körültekintően eljárni.

Tagolás hozzáadása a Dock-hoz

A tagolás segítségével csoportokba rendezhetjük az ikonjainkat kedvünk szerint. Én speciel funkció szerint rendeztem az alkalmazásaimat, és ezáltal sokkal könnyebben megtalálom őket, hiszen pár ikon közül az ember gyorsabban ki tudja választani a megfelelőt. Emellett a Dock végére is beszúrtam egyet, hogy a nem rögzített futó alkalmazások is elkülönüljenek.

Screen Shot 2015-07-06 at 11.21.29

Nyissuk meg a Terminált (cmd+space billentyűkombináció után kezdjük el begépelni, hogy Terminál), majd másoljuk be ezt a kódot és nyomjuk meg a return billentyűt:

defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add '{"tile-type"="spacer-tile";}'; killall Dock

Miután újraindult a Dock láthatunk egy új üres alkalmazásikont, amit ugyanúgy tudunk rendezni, mint bármi mást. Húzzuk a megfelelő helyre és készen is vagyunk. Ezt a műveletet bármennyiszer megismételhetjük. Ha szeretnénk eltávolítani egy tagolót, akkor egyszerűen húzzuk le a Dock-ról.

Ikonok képének a cseréje

Mindenek előtt fontos megemlítenem, hogy ez a lépés nem visszavonható, viszont egy frissítéssel elveszik a módosítás. Vannak olyan alkalmazások, amelyeknek a gyári ikonja egyszerűen nem illik a többi közé. Ilyenkor akik szeretnének egy esztétikus Dock-ot, azok lecserélik az alkalmazások képeit.

A legnehezebb szép ikonokat találni
A legnehezebb szép ikonokat találni

Először is szerezzük be azokat az ikonokat, amelyeket használni szeretnénk. Ebben az www.iconspedia.com lehet segítségünkre, ahol rengeteg ikont találunk, sőt ikoncsomagokat is, hogy biztosan egy stílusú legyen az összes alkalmazás ikonja. A png mérete is fontos, én legalább a 128px x 128px-es méretet ajánlom.

Screen Shot 2015-07-06 at 12.57.03

 

Miután letöltött az ikon nyissuk meg és jelöljük ki az egészet (cmd+A), majd másoljuk ki a kijelölés tartalmát (cmd+C). A Finderben keressük meg az alkalmazást (Applications alapeseteben), majd jelenítsük meg az információit (cmd+I). Kattintsunk a név mellett található ikonra, és illeszük be a vágólapunk tartalmát (cmd+V).

Screen Shot 2015-07-06 at 12.58.15

 

Ha készen vagyunk, akkor lépjünk ki és zárjuk be az alkalmazást (cmd+Q), majd indítsuk újra azt. A műveletet pedig csináljuk végig az összes olyan ikonnal, ahol változtatni szeretnénk. Néhány kép esetében lehet, hogy módosítani kell a kijelölésen, hogy megfelelő méretű legyen. Az is előfordulhat, hogy egy alkalmazás esetében az egész rendszert újra kell indítani nem csak az alkalmazást.

Visszaállítás alaphelyzetbe

Abban az esetben, ha túlságosan is sokat módosítottunk a Dock-on és szeretnénk egy lépésből visszaállítani az egészet, akkor hasznos lehet az alábbi kódsor. A műveletet végrehajtva ugyanis az összes beállításunkat elveszítjük, legyen szó a hozzáadott alkalmazásokról vagy az ehhez tartozó rendszerbeállításokról.

Screen Shot 2015-07-06 at 11.24.05

Nyissuk meg a Terminált (cmd+Space billentyűkombináció után kezdjük el begépelni, hogy Terminál), majd másoljuk be ezt a kódot és nyomjuk meg a return billentyűt:

defaults delete com.apple.dock; killall Dock

Miután újraindult, olyan állapotban fog megjelenni a Dock, mint ahogy azt a legelső alkalommal láthattuk. Ez nem fogja visszaállítani a lecserélt ikonokat. Természetesen most ismét nekiállhatunk a személyre szabásnak, de ezúttal legyünk körültekintőbbek.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!