imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lehet, hogy az OS X 10.12-ben Touch ID-vel nyithatjuk a Macet


Kevesebb mint egy hónap, és kezdődik az Apple éves fejlesztői konferenciája, a WWDC. Természetes tehát, hogy különböző helyekről szivárognak információk a bemutatásra kerülő új operációs rendszerekkel (az OS X 10.12-vel és az iOS 10-zel) kapcsolatban.

Arról már lehet hallani egy ideje, hogy végre talán Maceken is megjelenik Siri, az Apple digitális személyi asszisztense. Erről az általában megbízható Mark Gurman írt még februárban, néhány napja pedig a MacRumors kapott néhány képernyőképet egy forrásuktól, akiktől állításuk szerint elég jó tippeket szoktak kapni. A képeken egy Dock-ikon, illetve egy menubar-ikon látható, ez utóbbi talán csak helykitöltő a végleges ikon megjelenésééig. Jogosan merült fel John Gruber részéről a kérdés, hogy vajon miért tennék két helyre a Siri elérését (pl. a Launchpadnek sincs menubar ikonja, a Spotlightnak pedig Dock-ikonja), így érdemes némi fenntartással kezelni ezeket az információkat.

Kép forrása: MacRumors
Kép forrása: MacRumors

Ugyanettől a MacRumors-forrástól származik a mostani értesülés is, miszerint az Apple egy olyan megoldáson dolgozik, melynek köszönhetően az iPhone-unkba épített Touch ID-val, illetve az Apple Watch-unkkal is feloldhatnánk az OS X 10.12-t futtató lezárt Mac számítógépünket anélkül, hogy mindig be kéne pötyögnünk a jelszavunkat. Ezen kívül a Bluetooth LE technológiának köszönhetően akár az is elég lehetne, hogy az eszközeink a megfelelő fizikai távolságra vannak egymástól. A forrás szerint ez az Apple Pay maces verziójának előfutára is lehet, amikor a Safariból fizethetnénk online az Apple szolgáltatásával.

Ezek a megoldások egyébként egyáltalán nem számítanak újdonságnak. Nem sokat kellett várni a hasonló tudású alkalmazások megjelenésére, miután az Apple a külsős alkalmazásfejlesztők számára is engedélyezte a Touch ID használatát. Ezek közül mi is teszteltünk kettőt, a FingerKey-t, és az azóta meglehetősen nagy fejlődésen átesett MacID-t, de ebbe a körbe sorolhatjuk például a sokkal régebb óta jelen lévő Knock appot is. A fentiek alapján mindenesetre egyre kisebb esély látszik azoknak a várakozásoknak a megvalósulására, melyek a Touch ID Macekbe történő beépítésével kapcsolatosak.

FingerKey

Mindenesetre jövő hónapban okosabbak leszünk: június 13-án indul a WWDC, ahol szinte biztos, hogy láthatjuk majd az új operációs rendszereket: az iOS 10-et, és az OS X 10.12-t. Ez utóbbi esetében a névváltoztatás sem lehetetlen, több jel is mutat arra, hogy talán macOS-nek vagy MacOS-nek hívják majd az új szoftvert – ez utóbbi név rövid időre még az Apple honlapján is feltűnt a legújabb környezetvédelmi jelentésben.

Forrás: MacRumors.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!