imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lehet, hogy idővel törölhetjük a fölösleges gyári appokat az iPhone-ról


Tim Cook tegnap New Yorkban járt, hogy este Stephen Colbert népszerű, Late Show című tévéműsorában szerepeljen mint vendég. A nap korábbi részét azonban a városban töltötte, Apple Store-okat látogatott meg, többek között az Ötödik sugárúton található ikonikus üvegkockát.

John Paczkowski, a BuzzFeed újságírója elkísérhette úton az Apple Store-ba egy húszperces autóút során. Mivel az üzletben senki – még a biztonsági személyzet és a vezetés – sem tudta, hogy Cook villámlátogatást tesz, Paczkowski egész úton zavartalanul beszélgethetett az Apple vezérigazgatójával. Az interjú során több érdekes kérdés is elhangzott.

Fotó: Jon Premosch / BuzzFeed News
Fotó: Jon Premosch / BuzzFeed News

Elárulta azt is, hogy kedveli az ilyen látogatásokat, amikor titokban keres fel egy Apple Store-t, ugyanis rájött, hogy mindenkinek sokkal jobb így az élmény, saját magát is beleértve. Ha bejelentené, hogy érkezik, a személyzet biztosan nagyon készülne az eseményre, ami nekik is megterhelő lenne, így viszont teljesen spontán nézheti meg, mi is történik a boltokban.

Szinte mindig bejelentés nélkül megyek. Nagyon ritka, hogy bárkinek is szólnék egy-egy látogatásról. De próbálok minden alkalommal meglátogatni pár üzletet amikor egy városban járok. Szerintem ez fontos.

Fotó: Jon Premosch / BuzzFeed News
Fotó: Jon Premosch / BuzzFeed News

Cookkal tart Eddy Cue, az Apple internetes szolgáltatásokért felelős alelnöke és Greg „Joz” Joswiak is, aki kezdetektől az iPhone és az iOS marketingjét intézi. Eddy elárulta, hogy ilyenkor mindig Tim a főszereplő, őket gyakorlatilag senki nem állja körbe, hátha tudnak velük lőni egy-egy szelfit. Paczkowski ezután az új, folyamatosan működő „Hey Siri” funkció által esetlegesen felvetett adatvédelmi problémákról kérdezi a CEO-t.

Először is, bármikor kikapcsolhatjuk a Hey Siri funkciót. De erre a kérdésre az igazi válasz az, hogy ez a fajta információ a készüléken marad, és soha nem jut vissza az Apple-höz. Az Apple nem is tud hozzáférni. Ezért úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára ez nem jelent adatvédelmi problémát, hiszen az információ a készülékükön marad, és titkosíthatják azt a jelkódjukkal. Reményeink szerint az emberek látják, milyen állásponton vagyunk az adatvédelemmel kapcsolatban, és hogy nem próbáljuk meg átlépni azt az igencsak határozott vonalat, amit meghúztunk magunknak. Remélem, bíznak bennünk, hogy a helyes dolgot csináljuk.

Fotó: Jon Premosch / BuzzFeed News
Fotó: Jon Premosch / BuzzFeed News

A Hey Siri mellett természetesen több új funkciót is kap majd a hamarosan érkező iPhone 6s és iPhone 6s Plus. Ilyenek az Élő fotók és persze a 3D Touch, ami az új készülékek legfontosabb fejlesztése. Ez utóbbival a sima koppintás mellett megjelenik a finomabb és erősebb nyomás, ami különböző funkciókat hoz elő, a Taptic Engine-nek köszönhetően pedig érezhető visszajelzést is kapunk ezekről. Tim Cook ezekről az alábbiakat mondta:

Szerintem az Elő fotók egy olyan médium, ami korábban nem létezett. Valami új felfedezése. A 3D Touch pedig mindent alaposan megváltoztat. Saját magamon azt tapasztalom, hogy lényegesen hatékonyabban tudok elvégezni feladatokat, mivel például nagyon gyorsan futhatok át rengeteg e-mailt. Tényleg jelentősen lecsökkenti a navigációs lépéseket.

Fotó: Jon Premosch / BuzzFeed News
Fotó: Jon Premosch / BuzzFeed News

A BuzzFeed újságírója felvetette, hogy vajon direkt visszatartották-e ezt a funkciót az iPhone 6s megjelenésére, hogy az Apple tudatosan vár egy-egy fejlesztéssel egy S-generációs modell megjelenéséig. Cook ezt tagadta:

Akkor adunk ki egy terméket, amikor az készen van. Nem tartunk vissza semmit. Nincs olyan, hogy fogunk valamit, és azt mondjuk »jó, tartsuk ezt meg a legközelebbi alkalomra.« Inkább kiadunk mindent amit tudunk, így még nagyobb nyomást helyezünk magunkra, hogy a legközelebb valami még nagyszerűbbel rukkoljunk elő.

Fotó: Jon Premosch / BuzzFeed News
Fotó: Jon Premosch / BuzzFeed News

A két utolsó kérdés közül az első arra vonatkozott, hogy vajon az iPad Pro kannibalizálja-e a Mac-eladásokat, vagyis lesznek-e olyan felhasználók, akik Mac helyett vásárolnak inkább iPadet.

Szerintem lesznek emberek, akik sosem vásárolnak majd számítógépet, mivel úgy gondolom, hogy eljutottunk arra a pontra, amikor egy iPad képes mindenre, amit egyesek a számítógépükkel csinálni szeretnének. Ugyanakkor vannak olyanok – köztük én is – akik továbbra is vásárolnak majd Macet, ami része marad a digitális megoldásaiknak. A Macet kulcsfontosságúnak tartom az Apple hosszú távú jövőjében, és növekedésre számítok ezen a téren.

Fotó: Jon Premosch / BuzzFeed News
Fotó: Jon Premosch / BuzzFeed News

Végül pedig eljutottunk a címben is szereplő, sokakat régóta foglalkoztató kérdéshez: mikor következik be az – ha egyáltalán valaha lesz ilyen –, hogy törölhetjük például a Részvények vagy Tippek, vagy más sosem használt gyári alkalmazást az iPhone-unkról vagy iPadünkről?

Ez egy sokkal összetettebb probléma annál, mint amilyennek elsőre tűnik. Vannak olyan alkalmazásik, amik az iPhone funkciói közül valami máshoz kapcsolódnak. Ha ezeket eltávolítanánk, az máshol okozna problémákat. Vannak persze olyan appok is, amik nem ilyenek. Idővel szerintem ki fogunk találni egy módszert, hogy ezeket eltávolíthassák a felhasználók. Szó sincs arról, hogy azt akarjuk, hogy fölöslegesen foglalják a tárhelyet – egyáltalán nem áll szándékunkban ilyesmi. Azt akarjuk, hogy a felhasználó boldog legyen. Tudom, hogy néhányan szeretnének ilyen alkalmazásokat törölni, ez egy olyan dolog, amivel foglalkozunk.

Ezután kinyílt az autó ajtaja, Tim Cook pedig elindult lefelé az üveg csigalépcsőn. Ahogy leér a zsúfolt eladótérbe, kell néhány másodperc, mire felismerik. Az eladók odasereglenek köré, kezet fognak vele és szelfiket csinálnak. Elterjed, hogy itt van, és szinte elszabadul a káosz, hatalmas tömeg gyűlik köré. Sokan fotózkodnak vele, néhányan megölelik.

Forrás: BuzzFeed via The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!