imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lehet, hogy nem lesz jack-csatlakozó a következő iPhone-on?


A japán Macotakara blog megbízható forrásokra hivatkozva érdekes pletykát dobott be hétvégén: elképzelhető, hogy a soron következő iPhone esetében az Apple dobja a 3,5 mm-es jack-csatlakozót – vagyis a hagyományos fülhallgató-kimenetet.

Az értesüléseik szerint erre azért lenne szükség, mert az Apple tovább vékonyítaná az iPhone-okat, ezzel a lépéssel pedig sikerülne nagyjából 1 mm-t spórolni az iPhone 6s-hez képest. A jack-csatlakozón értelemszerűen nem nagyon lehet vékonyítani, hiszen szabványnak számít. A teljes elhagyása azonban mégis furcsa lenne, hiszen ez gyakorlatilag egy teljes körűen elterjedt csatlakozótípus, kevés ember van, akinek nincs valamilyen jack-csatlakozós hangeszköze.

A híresztelés annak tükrében is furcsa, hogy a jelenlegi iPod touch pontosan 1 mm-rel vékonyabb az iPhone 6s-nél, mégis bőven elfért rajta a jack-csatlakozó. Ráadásul az esetleges iPhone 7 formája a forrás szerint nem sokat változna, ami még kevésbé tenné indokolttá a lépést, hiszen a sokkal inkább lekerekített korábbi iPod touch-modellekre is sikerült rápasszírozni a jó öreg 3,5 mm-es fejhallgatóportot. Ami pedig a kisebb, 2,5 mm-es jacket illeti: a cég állítólag ezen is gondolkozott már évekkel ezelőtt, azonban az első iPhone besüllyesztett kimenetével kapcsolatos kritikák miatt letett az alkalmazásáról.

Az iPod touch 6,1 mm, az iPod nano pedig 5,4 mm vastag. | Képek: Apple
Az iPod touch 6,1 mm, az iPod nano pedig 5,4 mm vastag. | Képek: Apple

A technológia egyébként mindentől függetlenül adott, ugyanis az Apple még a tavalyi WWDC során frissítette az MFi (Made for iPod/iPhone/iPad) program specifikációt, lehetővé téve a gyártók számára, hogy Lightning-csatlakozós fej- és fülhallgatókat gyártsanak – ennek ellenére nagyon kevés ilyen megoldás jelent meg a piacon, aminek az oka valószínűleg az, hogy ezeket semmi mással nem lehet használni. Gondoljunk csak bele: van egy fejhallgatónk, amit az iPhone-unkkal ugyan használhatunk, de ha leülünk bármilyen Mac vagy PC elé, már nem tudjuk bedugni azokba.

A csatlakozóelhagyásnak megfelelően az Apple Lightning-csatlakozós EarPods fülhallgatókat mellékelne a jövőbeni iPhone-ok mellé, a gyártók pedig választhatnának: ezzel a csatlakozóval szerelik a fülhallgatóikat, vagy adnak hozzájuk egy átalakítót. Ez utóbbi egyébként nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, ugyanis tartalmaznia kell egy picike D/A (digitális/analóg) konvertert is. Persze a Bluetooth-fülesek tulajdonosainak nem okozna problémát az átállás.

A Philips már most is gyárt Lightning-csatlakozós fejhallgatókat. | Kép forrása: Digital Trends
A Philips már most is gyárt Lightning-csatlakozós fejhallgatókat. | Kép forrása: Digital Trends

Noha az Apple híres arról, hogy különösebb teketóriázás nélkül szabadul meg széles körben elfogadott szabványoktól (gondoljunk csak a floppylemezre, az optikai meghajtóra, vagy akár a 30-tűs csatlakozóra illetve a MacBook sokat kritizált egyetlen USB–C portájra), ez a lépés talán még nekik is túl nagy falat lenne. Nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy előre lássuk: ha mégis meglépik, hatalmas népharag kerekedik az „újításból”. Persze ki más lenne ennyire bátor, ha nem ők, hogy egyszer s mindenkorra búcsút intsenek egy 105 éves technológiának? John Gruber szerint:

Ez egy nagyon Apple-ös lépés lenne. A szabványos fejhallgató-csatlakozó régi (sőt, ősi), vastag és mély. Az egyetlen előnye a jelenlegi fejhallgatókkal való kompatibilitás. Márpedig a »régi dolgokkal való kompatibilitás« sosem szerepelt túlságosan elöl az Apple prioritási listáján.

Forrás: Macotakara via 9to5Mac, Daring Fireball.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!