imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lekapcsolták a világ egyik legaljasabb spammerét


Ezt a címet Peter Levashov hivatalosan is kiérdemelte. Egy szavazás során ugyanis bekerült a 10 legszemetebb spammer közé. A kiberbűnözőt most végre elfogta a rendőrség, és ebben nagy szerep jutott az iCloudnak is…

Peter Levashov „Severa“ álnéven üzemeltette saját kis zombihálózatát, ami meg a Kelihos nevet kapta a keresztségben. A botnet lényegében egy kölcsönzőként funkcionált, ahol a wannabe spammerek kibérelhették a rendelkezésre álló kapacitás egy részét, elősegítve ezzel, hogy mindenki értesüljön a marokkói csalántea potencianövelő hatásáról. Levashov mindeközben örömmel végezte a Kelihos adminisztrációs feladatait, nyilvánvalóan mocskosmód meggazdagodva ezzel.

Például gond nélkül megengedhetett magának egy kiadósabb barcelóniai nyaralást, holott lakhelye elfogásakor éppen Oroszországban volt. Az álomnyaralásba viszont, ahol “szegény” Levashov végre kipihenhette volna a munka fáradalmait, szemtelen módon belepofátlankodott a rendőrség is, amikor szóltak neki, hogy nem éppen legális hivatást választott magának. Ahhoz, hogy ez a találkozó létrejöhessen, egy komoly, több éves nyomozási szakasz is kellett.

Értelemszerűen a hatóságok már jó ideje el szerették volna kapni a kiberbűnözőt, aki viszont kínosan ügyelt anonimitására. Nem volt tehát egyszerű a nyomozók feladata. Aztán végre valahára felbukkant az első nyom. Találtak két luxemburgi szervert, amiken keresztül Levashov többször is bejelentkezett mail.ru fiókjába.

Természetesen csak proxykról volt szó, de ez már segített eljutni a következő lépésig. Rábukkantak ugyanis egy Levashov nevéhez rendelt iCloud fiókra, amely történetesen pont egy olyan IP-címhez volt társítva, amely rendszeresen látogatta az említett luxemburgi szervereket. Innen már nem volt más hátra, mint hatósági engedélyt kérni, hogy lekérhessenek az Apple-től további információkat, például hogy mikor, meddig, milyen IP-címről használták a fiókot.

Az engedélyt megkapták, és az Apple sem mondott ellent, így meg tudták határozni a spamkirály lokációját. Ezután már csak azt kellett megvárni, hogy Oroszországból olyan országba utazzon, amelyikkel van kiadatási egyezménye az Egyesült Államoknak. Erre közel egy évet kellett várni, de végül a munka hőse csak eljutott Spanyolországba kikapcsolódni.

Peter Levashov aka. Severa

Ugyan ebben a hatóság megzavarta, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy lesz-e alkalma kipihenni magát, hiszen a kellemetlenségeket több évnyi ingyen kikapcsolódással fogja kárpótolni a bíróság…

Forrás: The Verge

Nincs hiány az olyan bűnözőkből, akiket valamilyen módon össze lehet kapcsolni az Apple-lel. Tavaly év végén kiosztottuk az év hülye tolvaja díjat, meséltünk már enyves kezű Foxconnos középvezetőről, lopott iPhone-nal fotózkodó idiótákról és igazi akcióhősökről is.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!