imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lemerül a telefonod? Töröld a Facebook appot


Tavaly októberben írtunk egy cikket arról, hogy a Facebook tudatosan épített be olyan csatornákat az alkalmazásába, ami miatt jobban merül a telefonunk. Azóta ezt elvileg már javították, de most egy újságíró megnézte mennyi energiát spórolunk ha egyszerűen töröljük az alkalmazást.

Tavaly Nick Heer foglalta össze röviden, hogy mi a probléma a Facebook alkalmazással:

Ne legyen félreértés: ez egy felhasználóellenes lépés. A Facebook tudatosan és aktívan olyan csatornákat hoz létre, hogy az alkalmazás folyamatosan frissítse magát a háttérben, akár annak ellenére is, hogy a felhasználó kifejezetten letiltotta azt. Ironikus módon, de a legjobban úgy lehet csökkenteni az app akkumulátor fogyasztását, ha engedélyezzük, hogy frissítse magát a háttérben.

Nem sokkal ezután a Facebook közleményt adott ki, amiben elismerték a probléma létezését, és hogy dolgoznak a megoldásán.

Elvileg meg is oldották ezt a gondot, mégis ha használja valaki a Facebook alkalmazást, akkor jó eséllyel látni fogja a beállítások/akkumulátor menüben, hogy a lista élén helyezkedik el, vagyis ez az alkalmazás meríti legjobban a telefonunkat.

Hogy mennyire? A Guardian újságírója letesztelte, és átlagos használat mellett azt tapasztalta, hogy 15 százalékkal több energiát fogyaszt a Facebook app, mint amikor Safariból böngésszük az idővonalunkon található híreket, kiskutyás-kismacskás képeket illetve videókat. Hogy biztosan pontos eredményeket kapjon, több ismerősét is megkérte, hogy hozzá hasonlóan végezzék el a méréseket.

facse

Gibbs egy hetet töltött azzal, hogy azonos felhasználói szokások mellett összehasonlítsa a Facebook alkalmazást és a Safari fogyasztását, a nap végére pedig átlagosan 15 százalékkal több akkumulátor kapacitást kapott cserébe. Gibbs egy Safari parancsikont rakott ki az iPhone-jára, ami gyakorlatilag úgy néz ki mint az alkalmazás ikonja, és Safariból is elérhetünk minden funkciót amit az alkalmazásban kapunk. Az értesítéseket természetesen nem kapjuk meg Safariból, de remélhetőleg ezt az idegesítő funkciót egyébként is mindenki alapból kikapcsolta már. Nem utolsó sorban, amennyiben megszabadulunk a Facebook alkalmazástól, 500 MB tárhelyet is spórolunk, ugyanis a 111 MB-os app még nagyjából 400 megányi gyorsítótárat is felzabál.

facebook_batt

Ahogy a fenti képernyőfotón is látszik, nálam is elég sok üzemidőt eszik a Facebook, pedig őszintén szólva alig használom iPhone-ról, mindössze napi pár percet szoktam elindítani. Nálam mondjuk nincs probléma az üzemidővel, de van olyan kedves ismerősöm, akinek folyton lemerül a telefonja (igaz ő fel se tölti), többek közt a Facebook alkalmazás miatt.

Ha valakinek nem elegendő az üzemidő az iPhone-ján, érdemes kipróbálni a fenti módszert. Elsőre talán szokatlan lehet Safariból Facebookozni, de igazából könnyedén át lehet szokni, és cserébe nagyjából napi 1-2 óra plusz üzemidőt is kaphatunk, de akár többet is, amennyiben valaki szinte egész nap a Facebookon lóg.

A Facebook, egyelőre nem kommentálta a fenti tesztet, csak annyit jeleztek, hogy megvizsgálják mit tehetnének, hogy kevesebb energiát fogyasszon az alkalmazásuk.

Forrás: Guardian

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!