imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lényegesen egyszerűsödött egy Rendszerbeállítás kezelése macOS-en


Merthogy találtak egy apró biztonsági hibát amit kihasználva, akármilyen jelszóval fel hozzá lehet férni az egyik szekció haladó beállításaihoz. Tipikusan az a helyzet, amikor az ismert mondás inverze érvényes: it’s not a feature, it’s a bug. Pedig tőlem akár lehetne funkció is…

Természetesen nagyon fontos a biztonság, az ember sosem lehet elég óvatos, ha a személyes adatok védelméről van szó. Viszont, ahogy minden mást, úgy ezt is túl lehet tolni. Pont ez az érzés fogott el néha, amikor 120. alkalommal írtam be az admin jelszót, egy-egy jelentéktelen fontosságú rendszerbeállítás megváltoztatásakor.

Ha például azt akarod beállítani, hogy energiagazdaságosságból kicsit halványodjon el a MacBookod kijelzője, amikor aksiról üzemel, akkor bizony oda kell kattintani a kis lakatra a bal alsó sarokban és beírni a jelszót módosítás előtt. Persze nem nagy ügy, de számomra teljesen feleslegesnek óvatoskodásnak tűnt.

Mindegy is, a lényeg, hogy most találtak egy biztonsági hibát a legfrissebb macOS High Sierra kiadásban (10.13.2.), amivel az egyik ilyen, hasonlóan értelmetlennek tűnő szekcióhoz bármilyen jelszó megadásával hozzá lehet férni. Nekem “feature”, biztos, sokaknak bug. Magad is könnyen reprodukálhatod:

  • Nyisd meg a rendszerbeállításokat
  • Menj az App Store részlegbe
  • Kattints a kis lakat ikonra a bal alsó sarokban
  • Írj be bármilyen jelszót, de akár üresen is hagyhatod a mezőt
  • Nyomj egy Entert, és tadaam

Máris hozzáfértél az automatikusan frissítések szupertitkos, hétpecsétes beállítási lehetőségeihez. Hogy miért ez, és nem mondjuk a közvetlenül alatta található jelszókérési beálítások vannak zár alatt, az számomra rejtély, mindenesetre mostantól a felső szekción is csak egy nyitott lakat található tulajdonképpen. Legalábbis amíg újra be nem zárják, amire a 10.13.3.-as publikus verziójában már biztosan sor fog kerülni, hiszen a bétában már megtörtént a javítás.

Komolyra fordítva a szót, kellemetlen, hogy ismét egy bugról kell beszámolnunk, és a szerencsefaktor is erősen közrejátszott abban, hogy nem történt komolyabb probléma, csak egy baki. Mindenesetre reméljük, hogy lassan véget ér az a bizonyos “rossz hét”, és hogy a 2018-as szoftverek már efféle bugoktól mentesen érkeznek majd a felhasználókhoz.

Forrás: Macrumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!