imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nagyszerű videók egyszerűen: itt az Instagram Hyperlapse


Kb. egy órája jelent meg az App Store-ban az Instagram legújabb alkalmazása, a Hyperlapse. Noha eddig is lehetett videókat megosztani az Instagramon, az új app teljesen más oldalról közelíti meg a dolgot: nagyon látványos time-lapse szerű videókat rakhatunk össze hihetetlenül egyszerűen.

Egy ügyes algoritmusnak köszönhetően a rázkódó telefonnal készített „shakycam” felvételeinkből könnyedén csinálhatunk látványos videókat, amik hasonlítanak a komoly kamerákkal felvett társaikra. Persze azért egy rendes videós felszerelés minőségét ne várjuk az apptól. Viszont azok a felszerelések nem ingyenesek.

A két ötletgazda, Thomas Dimson és Alex Karpenko fejében még 2010-ben született meg az alkalmazás terve, amikor 2010-ben megjelent az iPhone 4, mely az egyik első olyan telefon volt a piacon, ami HD-minőségben tudott videókat rögzíteni. A mobilos videók azonban általában rossz minőségűek voltak a képstabilizáció hiánya miatt.

Összefoglalva a lényeget: egy telefon számítási teljesítménye meglehetősen kevés egy komoly utólagos képstabilizáláshoz, viszont szinte minden okostelefonban van már giroszkóp. A giroszkópból kinyert adatok segítségével tudják olyan módon egymás mögé fűzni a képkockákat, hogy csökkentsék a rázkódást.

A kezelőfelület a végletekig le van egyszerűsítve. Először csak egy felvétel gombbal találkozunk, majd a videó rögzítése után az egyetlen filter amit használhatunk, az a sebesség beállítása 1x és 12x értékek között. Ezután pedig megoszthatjuk a kész tartalmat a Facebookon vagy – természetesen – az Instagramon.

Ki is próbáltuk gyorsan az alkalmazást, nyilván nem hoz tökéletes eredményt, de azért meglepően szépen kiszedi a remegéseket. A lépésekből egy kis mozgás megmarad a végleges videóban, de az iOS 8 time-lapse funkciójával összevetve azért jobb képet ad (fölül iOS 8, alul Hyperlapse):


Csináltunk egy hosszabb verziót is hazafelé Handrassal, ez egy pár perces autóút 6x-os gyorsítással:

A videók minősége nyilván nem hihetetlen-HD, de persze az alkalmazás célja nem is egész estés filmek forgatása, hanem pár perces spotok készítése, amik aztán elsősorban Instagramon végzik. Ezt támasztja alá az is, hogy tényleg semmiféle szerkesztési lehetőség nincs a kész videókon, még vágni sem tudunk belőlük, ezért maradt bent például a fenti videó végén az a rész, amikor az Árpád-híd egyik buckáján majdnem az ölembe ejtem a telefont. Persze mivel a kész alkotásunk normál videóként is elmentésre kerül az iPhone-on, más alkalmazásokkal kedvünkre vagdoshatjuk és effektezhetjük, de akkor pont az „instagram-érzés” vész el az egész folyamatból.

Szóval, komoly videós alkalmazást senki ne várjon a Hyperlapse „személyében”, de arra mindenképp jó lehet, hogy kicsit megbolondítsuk az instagramos videókat. Lehet, hogy még Anna is elkezd a képei mellé videókat pakolni az Insta-profiljára.

Szerk.: Elég homály videó a végeredmény, professzionálistól messze van, de játéknak nem rossz. – Handras

Instagram Hyperlapse letöltése az App Store-ból (ingyenes)

Forrás: Wired. Borítókép: Instagram.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!