imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Less be az épülő Apple Campus 2-be!


Az Apple Campus 2 építkezésének kezdete óta számtalan videót láthattunk már arról, ahogy készül a hatalmas kör alakú épület. Ezek nagy része azonban drónvideó, ami madártávlatból mutatja be a helyszínt. Xavier Hardinget, a Popular Science újságíróját most az űrhajó belsejébe is beengedte az Apple, valamint néhány érdekes részletet is megosztottak vele.

Az űrhajó becenevű épület – hivatalos neve még nincs – a jelenlegi, Infinite Loopon található campustól kevesebb mint 5 kilométernyire épül, szintén a kaliforniai Cupertino városában. Már most igazán impozáns: a kerülete több mint másfél kilométer, az átmérője picit még a Pentagonénál is nagyobb. A belső kertbe simán fel lehetne húzni a Stade de France-ot, de akár az Eiffel-torony is beleférne elfektetve. Ha kész lesz, 13 ezer Apple-dolgozó jár majd ide nap mint nap, és ül le a hatalmas faasztalokhoz. Íme néhány érdekes számadat a Popular Science-től:

712 000 négyzetméter a campus teljes területe.

114 000 négyzetméter üvegfelület lesz.

3000 db üvegpanelt építenek be.

3,2 tonna a legnehezebb üvegpanel.

4300 db betonelemből építik fel a padlókat és mennyezeteket.

27,2 tonna a legnehezebb betonelem.

75%-ot fedeznek a teljes csúcs-energiafelhasználásból a tetőn található napelemek.

16 megawatt energiát termelnek ezek a napelemek.

5 000 000 000 dollár a projekt teljes becsült költsége, ezt azonban az Apple nem erősítette meg.

Apple Campus 2

Azt már többször hallhattuk, hogy az épületet borító íves üveglapok a legnagyobbak a világon, melyeket az Apple ezen a téren jól bevált partnere, a német Seele gyártja a cupertinóiaknak. Ők szállították a New York-i Ötödik súgárúton található Apple Store ikonikus kockájának az elemeit, de összesen több mint 60 másik Apple-üzlet kivitelezésében is részt vettek. A táblák kétszer nagyobbak annál, amit korábban hajlított üvegből készítettek. Az ívet általában az edzés során kapja az üveg, ez azonban sokszor nem eredményez kristálytiszta felületet, ezért itt más módszert használtak. Nelli Diller a Seele-től így írja le:

Az üveget a laminálás utolsó lépcsőjében hajlítottuk meg, közvetlenül azután, hogy 600°C-ra hevítettük ami által erősebbé vált.

Apple Campus 2

A kész lapokat 20 tonnás konténerekbe pakolták, majd az Atlanti-óceánon és a Panama-csatornán át hajózták el Kaliforniába. Az építkezés során tapadókorongos darukkal helyezik őket az épületre. Az íves panelek mellett több mint 3000 hagyományos üvegtáblát is felhasználnak, a legnagyobb tömege meghaladja a 3 tonnát. Az üveggyártás során hagyományosan 3 mm körüli tűréshatárral dolgoznak (ennyivel lehet kisebb vagy nagyobb a megadott méretnél egy panel), az Apple esetében ez az érték azonban 0,8 mm volt.

 

Üveg borítja az egyik étterem hatalmas ajtóit is, a megoldás hasonló lesz ahhoz, amit az új San Franciscó-i Apple Store esetében is láthattunk. Már azok az ajtók is hatalmasak voltak, közel 13 méteres magasságukkal, mégis eltörpülnek az űrhajó 28 méter magas, összesen 5500 négyzetméter üvegfelületet adó ajtajai mellett, melyek össztömege meghaladja a 330 tonnát.

Apple Campus 2

A betonszerkezet sem éppen hagyományos, ugyanis ezen keresztül „lélegzik” az épület. A szinteket betonelemek választják el egymástól, úgy, hogy ami az egyik emeleten a mennyezet, az a másikon a padló. Ezek az elemek ráadásul belül üregesek, így segítik az épület passzív szellőzését – Harding a videóban meg is jegyzi, hogy ugyan még nincs kész, már most érzi a hőmérséklet-különbséget a kintihez képest. Ettől függetlenül azért hagyományos légkondicionálással is felszerelik az épületet. A speciális betonelemeket egyébként egy 70 fős csapat tervezte meg.

Apple Campus 2

A különleges levegőztetés nagy mértékben csökkenti az Apple Campus 2 energiaigényét. Ettől még persze rengeteg elektromos áramra lesz szükség egyes időszakokban, melyet az Apple szokásához híven 100%-ban megújuló energiaforrásokból szereznek majd. 75%-át a tetőkön található, összesen 16 megawatt teljesítményű napelemekből, a maradék 25% pedig a Monterey megyében található, First Solar által üzemeltetett 130 megawattos napelemfarmról származik majd.

Apple Campus 2

Az Apple Campus 2 területe szó szerint zöld lesz, 80%-át növényzet borítja majd az építkezés befejezése után. Főleg helyi növényeket és gyümölcsfákat telepítenek a kertbe, összesen több mint 8000 fa lesz az épület körül. Ezeknek egy részét már jó ideje nevelgetik a környéken található faiskolák, az építkezés befejezése után pedig Cupertinóba szállítják őket. És akkor íme a videó, melyben Xavier Harding az űrhajó belsejébe is bebocsátást nyer:

Forrás: Popular Science via iMore.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!