imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Less be egy Apple-formatervező házába!


A Business Insider képeket közölt Peter Russell-Clarke házáról, mely a Dolores Park felett található egy erősen lejtős és szűk telken. Az épület szerintem lenyűgöző, pont olyan, mint amilyennek elképzelném egy Apple-nél dolgozó ipari formatervező házát.
Peter Russell-Clarke háza

Peter Russell-Clarke elég régóta dolgozik Jony Ive mellett az Apple ipari formatervezéssel foglalkozó szentélyében. Olyan szabadalmakon szerepel a neve, mint például az iMac, iPod nano, MacBook Air és MacBook Pro formaterve. Ilyen előélettel elég durva házat képzelnénk el neki, és szerencsére Peter nem is hagy cserben minket.

Peter Russell-Clarke háza

A házat egy mindössze nagyjából 170 négyzetméteres telekre álmodta meg az építész Craig Steely. Az alapterület szűkössége miatt éppen ezért felfelé kellett terjeszkedni, amit a telekről nyíló lenyűgöző kilátás is indokolttá tett. Éppen ezért, a háromemeletes ház hatalmas üvegfelületekkel operál. Steely szerint a legnagyobb kihívás az volt a tervezés során, hogy a rengeteg napfény beengedését lehetővé tevő üvegfalak mellett megfelelő intim szférát is biztosítson az épület.

Peter Russell-Clarke háza

A megoldást egy ötletes lamellarendszer jelentette, melyet helyi ciprusfából készítettek. A lamellák elrendezésének köszönhetően bentről ki lehet látni, és megfelelő mennyiségű fény is jut a helyiségekbe, az utca emberének szeme elől azonban el van rejtve a ház lakóinak élete. Néhány árnyékoló rögzített, míg másokat bentről vezérelhetünk, és állíthatjuk őket a megfelelő pozícióba.

Peter Russell-Clarke háza

A ház zavartalan kilátást nyújt a keleti irányba, közvetlenül az egyik oldalánál azonban egy nyilvános park, illetve sétány található, így ezen az oldalon fixek, mintegy kerítést imitálók a külső lamellák, a hálószobákban azonban a belső megoldás nem rejti el a nagyszerű kilátást a városra. Ezen kívül egyedi, haóablakra hasonlító ablakokat is kapott a ház, mely megkönnyíti a nagy terek átszellőztetését.

Peter Russell-Clarke háza

A konyha félig „kilóg” a házból, így játszik a kültér és a beltér kettősségével. A pultok fehér márványból készültek, az egyedi bútorok pedig a ház többi részén is felhasznált ciprusfából. A konyha kültéri része fedetlen maradt, így jó idő esetén a szabad ég alatt főzőcskézhetnek a lakók. Esős időben egy vászontetőt lehet előhúzni.

Peter Russell-Clarke háza

Az épület nem hagyományos alapokra épült, hanem egy helyben öntött betongarázson nyugszik. A garázs ajtaja egyébként egészen egyedi és innovatív módon nyílik, hasonlóan ahhoz, mint egy olló. A falécekből álló rács gyakorlatilag összehajtódik az ajtó kinyitásakor. A ház építését egyébként 2012-ben fejezték be.

Peter Russell-Clarke háza

Vajon hogyan nézhet ki Jony Ive háza? Még durvább üveg-beton szerkezet, a minimalizmus csúcsa? Nos, egyáltalán nem. Az alábbi fotókon az Apple dizájngurujának 4,2 milliárd forintos otthona látható, igaz a berendezés még az előző tulajé a képeken, de a ház klasszikus stílusa így is nagyon jól látszik:

Jony Ive háza Jony Ive háza

Forrás: Business Insider. Fotók: Craig Steely.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!