imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lesz-e idén márciusban Apple-esemény?


Az Apple termékbemutató eseményeit általában minden évben viszonylag kiszámítható, 1-2 hetes eltéréssel megbecsülhető időpontokban rendezik meg. Az utóbbi hetekben felröppent a hír, miszerint idén márciusban is számíthatunk egy ilyenre. Nézzük meg, mik ennek az esélyei!

Ha iPhone-ról van szó, valószínűleg az Apple világában kevésbé jártas embereknek is a szeptember jut eszébe: az utóbbi években hagyományosan ilyenkor mutatják be a telefon legújabb generációját. Noha nem mindig volt ez így, de az utóbbi négy évben minden alkalommal szeptember 19. és szeptember 25. közé esett a keynote időpontja, és nem várható, hogy ez idén változna.

Ott van aztán a WWDC, ami sok-sok éve mindig júniusban van, és nagyon meglepő lenne, ha idén nem így alakulna. Ez a fejlesztői konferencia, ahol az Apple általában bemutatja az operációs rendszereinek következő verzióját a megjelenésük előtt, valamint ezen kívül egy-két „apróságot”. Tavaly ez az Apple Music volt, 2014-ben viszont csak OS X Yosemite-t és iOS 8-at kaptunk.

Tim Cook

És mi a helyzet a tavaszi eseményekkel? Ez már sokkal fogósabb kérdés. Tavaly például március 9-én tartották a „Spring Forward” elnevezésű eseményt, ahol az Apple Watch pontos árazása és elérhetősége mellett bemutatták a vadonatúj, 12″-es Retina kijelzővel érkező MacBookot. Előtte két évig nem volt hasonló esemény, de 2012-ben március 7-én leplezte le Tim Cook az iPad 3-at, egy évvel korábban, március 2-án Steve Jobs pedig az iPad 2-t. Az első iPadet ugyan januárban pillanthattuk meg, de azt április elején lehetett megvásárolni.

A hírek szerint, pontosabban a mostanában igen jólértesültnek bizonyuló Mark Gurman szerint idén is visszatér a hagyomány, és lesz márciusi Apple-keynote. Ő a március 14-i hétre teszi ezt 2016-ban, egészen pontosan március 15-re. (Aminek technikai okokból mi nem örülnénk annyira…) Hozzáteszi azért, hogy messze van még ez a dátum, így az időpont változhat, és az is lehet, hogy nem is lesz a hagyományos értelemben vett bemutató, csak valamiféle „online esemény”.

Tim Cook tavaly márciusban mutatta be az új MacBookot.
Tim Cook tavaly márciusban mutatta be az új MacBookot.

Mire számít Gurman ezen az eseményen, illetve mit mondanak a forrásai – akik a tavalyi MacBook-szivárgotatás után elég magas pozícióban lévő embereknek tűnnek? Először is talán iPad Air 3-ra, ami az iPad Próhoz hasonlóan négy hangszórót kap, talán vakut is a hátlapi kamera mellé és Smart Connectort. Hozzáteszi, hogy a neten keringő állítólagos tokról készült képek illetve a házról készült rajzok hitelességét neki nem erősítette meg senki, szóval érdemes óvatosan kezelni ezt az információt.

Ott van aztán persze az iPhone 5se, aminek az érkezését maga Gurman szellőztette meg nemrég, megemlítve a készülék belső kódnevét, illetve az „5se” elnevezés is tőle származik. Szerinte a dizájn nagyjából megegyezik majd az iPhone 5s-nél látottakkal (kicsit kevésbé lesz „fényes” az éle, esetleg ívelt előlappal), az árazást is ugyanoda lövi be az Apple mint a mostani 4″-es modellnél.

A 9to5Mac szerzője szerint az Apple Watch-palettán is várható némi változás, de leginkább a szíjak terén: érkezik pár új szín a sportszíjból, asztrofekete változat a milánói szíjból (ezt maga az Apple is kirakta véletlenül egyszer már a hivatalos oldalra) és néhány új az Hermès nevével fémjelzett modellekből. Szerinte egy újfajta szíjtípust is bemutatnak majd, a forrásai azt mondták, hogy jó minőségő „NATO-stílusú” nejlonszíjakkal is kísérleteznek, bár a márciusi érkezést ebben az esetben nem erősítették meg neki.

Ha lesz is márciusi keynote, „One more thing...” szintű bejelentésre nem számíthatunk.
Ha lesz is márciusi keynote, „One more thing…” szintű bejelentésre nem számíthatunk.

Milyen következtetéseket vonhatunk le tehát a fentiekből? Az Apple-től egyáltalán nem áll távol az, hogy tavasszal termékbemutató eseményt tartsanak. Tavaly is volt márciusban keynote, mint ahogy több esetben korábban is. Noha az első naptári negyedév pénzügyi eredményeit nagy mértékben nem befolyásolná egy ilyen, jótékony hatással lehet az áprilisban induló következő – hagyományosan leggyengébb – negyedévre, amire az előrejelzések szerint nagy szükség lenne.

Gurman várakozásai teljesen logikusnak hangzanak, még ha esetleg nem is válnak valóra. Az évi három alkalom (március, június és szeptember) jobban el is osztaná a médiafigyelmet, ami gyakorlatilag egész évben folyamatosan biztosított lenne az Apple számára. A meghívókat mindenesetre általában nagyjából két héttel az események előtt küldik ki, szóval február végén talán már okosabbak leszünk.

Forrás: 9to5Mac. Borítókép és képek: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!