imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lesz Magic Keyboard Touch Barral?


Sokan érdeklődtek, hogy megjelenik-e az új beviteli mód az Apple külső billentyűzetén. Elmélkedjünk kicsit.

A MacBook Prók elsődleges célközönsége, ahogy az a gép nevéből is könnyen kitalálható, a professzionális felhasználók. A frissen bemutatott Touch Bar is elsősorban nekik szól, legalábbis az Apple szerint.

Adja magát a kérdés: oké, de mi van azokkal, akik iMacet használnak? Érthető okokból például képet szerkeszteni vagy videót vágni leginkább nagyobb kijelzőn kényelmes. Most ez vagy külső monitor a Próhoz, vagy egy iMac.

Ez utóbbi esetben a Magic Keyboard és Mouse jelenti a beviteli módokat. Már pedig, ha az Apple tényleg komolyan gondolta, hogy a Touch Bar egy teljesen új, intuitív és innovatív megoldás, akkor illő lenne viszontlátni a külső billentyűzeten is. Mennyi ennek az esélye?

A legnagyobb probléma nyilvánvalóan az akkumulátor körül adódna. Jelenleg nagyjából 2-3 hetet is átvészel a Varázs Billentyűzet © töltés nélkül. Az biztos, ha egy érintőkijelzőt is meg kellene hajtania, ez rohamosan csökkenne. Annak ellenére is, hogy az OLED lényegesen energiahatékonyabb megoldás, mint az LCD. A speciális technológiának köszönhetően csak a megvilágított pixeleknek kell táp, a fekete részeknek nem.

Kézenfekvő megoldás lenne, ha némi plusz vastagságért cserébe jóval nagyobb akkumulátort tennének a billentyűzetbe. Úgyis kicsomagolás után az ember általában rögtön kiteszi az íróasztalára, majd amíg el nem romlik, nem mozgatja sehova. Nem jelentene tragédiát senkinek sem, ha egy picivel kevésbé lenne extra-ultra-mega könnyű és vékony a keyboard. Kivéve egy embert a világon. Akit pechünkre úgy hívnak, hogy Jony Ive, és mivel ő az Apple dizájnerpápája, nem túl esélyes a vastagodás.

A másik lehetséges megoldás is hasonlóan reménytelen. Egyszerűen lehetne vezetékes a Magic Keyboard, de tekintve, hogy az Apple évek óta a wireless vonalat erőlteti, ez erősen öntökönszúrás lenne.

A kép természetesen csak koncepció

Aztán ott van még az ár kérdése is. Jelenleg a Magic Keyboard 36 900 forintba kerül, ami bár nem olcsó, de azért még kifizethető. Egy OLED sáv viszont drága, így ha ez is beépítésre kerülne, akkor biztosan jóval feljebb kúszna az amúgy sem alacsony ár. Egyes feltételezések szerint akár a duplájára is. 70 ezer forintot pedig nehéz lesz elkérni egy billentyűzetért, legyen az bármilyen nagy tudású.

A fő kérdés most az, hogy minek szánta az Apple a Touch Bart. Ha csak egy látványos show elemnek, amivel el lehet adni az új gépeket, akkor belefér, hogy csak bizonyos MacBook Prók kapják meg, semelyik másik termék.

Ha viszont tényleg annyira innovatív és jövőbemutató az OLED sáv, ahogy azt az Apple szeretné, hogy higgyük, akkor komoly stratégiai hiba lenne, ha a közeljövőben valamilyen formában nem jelenne meg a külső billentyűzeten.

Persze az is elképzelhető, hogy ennek egyelőre technológia korlátai vannak. Ugyanis elég nagy mennyiségű és gyors grafikus adatáramlásra lehet szükség ahhoz, hogy csúszás és megakadás nélkül működjön a Touch Bar. Ez pedig vezeték nélkül néha problémás tud lenni.

Szintén egy koncepció

Ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám: hamarosan lesz ilyen billentyűzet, de drágábban. Éppen ezért nem szorítaná ki az OLED nélküli modelleket, opcionális lenne a választása. A megvalósítás szempontjából pedig szerintem javítanak majd az energiahatékonyságon, kicsit nagyobb akksit tuszkolnak majd bele, de így is valamivel gyakrabban kell majd töltögetni.

Akárhogy is, mi örömmel fogadnánk, ha megjelenne a boltok polcain a termék, hasznos lesz az a Touch Bar.

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!