imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lesz valaha USB-C-s iPhone?


Az USB-C lassan, de biztosan halad a nemzetközi szabvánnyá válás rögös útján. Az új MacBookok már kivétel nélkül mind csak és kizárólag USB-C-vel érkeznek. Vajon el fog jönni valaha az idő, hogy az iPhone is beálljon a sorba?

Több mint egy évvel ezelőtt már egyszer hosszabban beszéltünk a témáról. Akkor megnéztük, hogy milyen érvek szólnak a váltás mellett és ellen. Azt láttuk, hogy mindkét oldal mellett elég sok érv sorakozik, de valószínűnek tűnt, hogy előbb-utóbb szükséges lesz meglépni az átállást. Akkoriban még elég optimistán láttam a helyzetet:

Összességébe véve azt gondolom, hogy az USB-C iPhone-okra történő bevezetése hatalmas mentés lenne az Apple részéről. Hirtelen indokolttá válna minden, a jack halálától kezdve, a MacBook-on át, egészen friss Pro gépekig. Nem beszélve arról, hogy ha eljön az az áhított jövő, amiben egyetlen egy darab kábel a háztartásodban alkalmas lesz minden készüléked töltésére, csatlakoztatására egymáshoz, a tévéhez, a monitorhoz, a külső vinyóhoz, a pendrivehoz és minden máshoz, akkor az „utókor” újra úgy emlékezhet majd vissza az Apple-re:

ezek tökösek voltak, belevágtak, megcsinálták, és milyen jól tették…

Igen ám, de azóta majdnem eltelt másfél év, kijött az iPhone-ok új generációja, érkeztek új iPadek, nem mellesleg pedig egyre több másik gyártó is átállt az USB-C-re. Az egy dolog, hogy az egész Android vonal már ezt a szabványt használja, de az utóbbi időben nálunk járt termékeknél, például az eGPU-nál, vagy a Beoplay P6-nál is ez a port köszönt vissza ránk.

Felmerül a kérdés, hogyha a MacBookoktól kezdve az iMac Próig minden gép ezt a szabványt használja már, akkor mi lehet az oka annak, hogy az iPhone és az iPad továbbra is a kivételek egyre szűkülő táborát erősíti.

Pro – Contra

Ezen ponton ismét fel lehet emlegetni egy csomó megfontolandó észrevételt:

1.) Az USB-C nagyobb, mint a Lightning. Nem sokkal, de amikor Jony Ive minden egyes új terméket egyre vékonyabbra farag, akkor ez a kevés is számíthat. Alább látható, hogy miként nézne ki egy iPhone Lightning helyett USB-C-vel – nem sok vékonyításnak lenne hely az biztos.

2.) Az USB-C egy globális szabvány. Ez arról az oldalról persze jó, hogy így minden kompatibilis lehet mindennel. Másik oldalról viszont azt is jelenti, hogy kevésbé rugalmas. AZ Apple jelenleg azt csinál a Lightninggal, amit csak akar. Ugyanezt nem tehetné meg az USB-C-vel. Márpedig az Apple elég kontrollmániás tud lenni az ilyen dolgokban.

3.) Az USB-C-re történő átállás, egy átállás. Márpedig az emberek többsége nem szereti az ilyet. Érthető módon teszem hozzá, hiszen a megvásárolt kiegészítők így használhatatlanná válhatnak. Ha hiszti volt a Dock leváltásakor 10 év használat után, elképzelhetjük, mekkora hiszti lenne a Lightning leváltásakor 6 év után.

4.) Közeleg a vezeték nélküli korszak. Minden jel az irányba mutat, hogy a jövőben egyre kevesebb kábel, így egyre kevesebb csatlakozó fog körbevenni minket. Könnyen lehet, hogy pár éven belül például a mobiltelefonokon egyetlen darab port sem lesz, csak vezeték nélkül tölthetjük, az adatokat pedig Wi-Fi-n és Bluetooth-on mozgathatjuk. Az Apple simán kihúzhatja a Lightninggal addig, amíg ez az állapot be nem köszönt.

Egyszóval rengeteg minden szól az USB-C mellett persze, de ellene is.

Aranyközép

Elég patthelyzetnek tűnik a történet: mind a maradás, mind a váltás elég sok kompromisszummal járna. Vajon mit lehet tenni ebben a helyzetben? Véleményem szerint egyetlen jó megoldás létezik jelenleg:

USB-C-s fali adaptert, és USB-C – Lightning kábelt mellékelni az iPhone-hoz gyárilag, amin továbbra is maradna a jelenleg használt port.

Miért lenne ez a legjobb megoldás? Egyszerű: mert a káposzta is megmaradna, és a kecske is jól lakna vele. Az Apple ragaszkodik a kontrollhoz és az ökoszisztémához. Ahhoz, hogy ez megmaradjon, nem engedhetik el teljesen a Lightningot. Az viszont jelenleg eszméletlen ciki, hogy nem tudod összekötni a legújabb MacBookot a legújabb iPhone-nal.

Ha a doboz tartalmazná a fent említett kábelt, akkor ez a probléma egy szempillantás alatt kámforrá válna és beállna az egyensúly az erőben. Nem mellesleg pedig sokkal egyszerűbben kihasználható lenne az iPhone-okban már meglévő, de csak költségesen és macerásan előcsalogatható gyorstöltés képessége, hiszen a MacBookod adapterét így out-of-the-box használhatnád gyorstöltőadapternek is az iPhone-hoz.

Persze jó kérdés, hogy az Apple is osztja-e ezt a véleményt. Hogyha így lenne, akkor már tavaly meglépték volna – kevés esélyt látok rá, hogy csak úgy simán, véletlenül nem jutott eszükbe. Ennek ellenére mostanában elkezdtek szállingózni olyan pletykák, hogy az idei iPhone-ok már gyárilag ezekkel a tartozékokkal érkeznek.

Mos, meglátjuk majd…

Forrás: iMore

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!