imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Leteszteltük: iMac 5K


Nem sokkal a bemutatása után meg is érkezett a Retina kijelzős, más néven 5K iMac. Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy mit tud, ezért gyorsan munkába is állítottunk egyet, és leteszteltük, hogy mire képes.

Előre szeretném jelezni, hogy semmilyen teszt nem adja vissza, mit is tud valójában az 5K iMac. Persze a sebességtesztek megmutatják a nyers erőt, de a 27 hüvelykes kijelzőről hiába is írok bármit, ez tipikusan az a dolog amit élőben, saját szemmel kell látni.

imac5k

5K

Kicsomagolás után semmi különös nem látszik, egy teljesen átlagos, két éve megszokott 27 hüvelykes iMac-et látunk. De a bekapcsolás után minden megváltozik. Pár éve a Retina kijelzős MacBook Pro is hasonlóan elképesztő hatással volt rám, de a 27-es iMac-nél, ezt az élményt megszorozhatjuk kettővel, ugyanis nagyjából ennyivel durvább ránézni a 15 hüvelykes MacBook Prónál jóval nagyobb 27 hüvelykes Retina kijelzőre. Tényleg hihetetlen.

Retina-compare

Az új, 5K-s Retina kijelzőn 14,7 millió képpont van – ez a négyszerese a normál kijelzős 27 hüvelykes modell képpontjainak. Érthető, hogy lélegzetelállítóan mutatnak rajta a fotók, szinte életre kelnek a műholdas térképek, és tűélesek a szövegek.

imac5k_desktop

Ez a marketing szöveg, de igaz. Az 5120 x 2880 pixeles felbontás elképesztően mutat ekkora méretben, ráadásul tökéletesen színhelyes, és homogén a kijelző még a széleken is. Ahogyan a Retina kijelzős MacBook Prónál, itt is öt féle felbontás közül választhatunk, attól függően, hogy mekkora helyre illetve betűméretre van szükségünk a munkához. 1600 x 900, 2048 x 1152, 2560 x 1440, 2880 x 1620 és 3200 x 1800-as felbontások közül választhatunk. Természetesen bármelyiket is választjuk, mindegyiknél tűéles betűket és grafikai elemeket láthatunk.

imac5k_syspref

Én legtöbbször a 2560 x1440-es felbontásban használom az 5K iMac-et mióta nálam van, de videóvágásnál nagyon jól jön a 3200 x 1800-as felbontás. Ilyenkor akár 4K videót is vághatunk, úgy, hogy a 4K videó teljes méretben látszódik, és mellette az idővonal, illetve a szerkesztéshez szükséges eszközök is elférnek.

imac5k_final_cut

Tényleg nem nagyon lehet szavakkal kifejezni, hogy mennyire jó egy ilyen felbontású és minőségű kijelzőn dolgozni. Még ide kívánkozik ez a vicces kép, mert elég szemléletes. Az alábbi képernyőfotó az iMac összes pixelét (5120 x 2880) mutatja, de pillantsatok csak le a bal sarokba! Bizony, ennyi pixel (512×342) volt az első Macintosh kijelzője 1984-ben.

Desktop-compare-small

Sebesség

A szokásos Cinebench teszteket végeztük el az 5K iMac-en, összehasonlítva a 2,3 GHz-es MacBook Prómmal, és egy 3,2 GHz-es korábbi 27-es iMac-kel. Az 5K iMac a 3,5 GHz-es alapmodell a kisebbik Radeon videokártyával.

CPU

imac5k_1

Ahogyan az a CPU tesztekből látszódik, az 5K iMac Core i5 processzora némiképp elmarad a MacBook Prómban dolgozó Core i7 processzor teljesítményétől, a korábbi iMac-hez képest pedig nagyjából annyival gyorsabb, amennyivel magasabb az órajel az új iMac-ben. Plusz 76 000 forintért lehet kérni az 5K iMac-be 4 GHz-es processzort, és mondanom sem kell, hogy ez állva hagyná a bármelyik Macbook Prót, sőt a Mac Prók teljesítményével vetekszik. Számomra egyébként bőven megfelelne az alapmodell i5-ös processzorának teljesítménye is, hiszen kevesebb, mint 10 százalékkal lassabb a jelenlegi MacBook Pro gépemnél, nem igazán észrevehető ekkora különbség.

GPU

imac5k_2

Számítottunk rá, hogy az alapmodellben lévő AMD Radeon R9 M290X videokártya gyors lesz, de hogy ennyire gyors, arra nem. Majdnem 50 százalékkal gyorsabb az 5K iMac Radeonja, mint az egyébként igencsak erős MacBook Próban lévő kártya. Ennek megfelelően az 5K iMac-en az OS X Yosemite tökéletesen fut. Teljesen folyamatos az Exposé, vagy a görgetés a böngészőben, és ami számomra a legfontosabb, Final Cut X alatt még több realtime effektet képes kezelni mint a MacBook Próm.

Instant Get?

Igen, egyértelműen megkaphatja az Instant Get jelzőt. Már ha van valakinek számítógépre közel 1 millió forintja. A 849 000 forintos összeg talán elképesztően soknak tűnhet, de ez az összeg alig 50 000 forinttal több mint a nagyobbik MacBook Pro ára, illetve 140 000 forinttal kevesebb mint az alap Mac Pro ára, pedig mindkét utóbbi gép hasonló teljesítményt nyújt, viszont az iMac-nél megkapjuk a gép mellé a 27 hüvelykes 5k kijelzőt is. Igazából ha csak az 5K kijelző kerülne 850 000 forintba, akkor is azt mondhatnánk, hogy teljesen korrekt az ár. Emlékezzünk csak vissza mennyiről is indult a 30-as Cinema Display: bizony-bizony, 1 millió forintba került, 2004-ben.

Értékelés

Negatívumokat nem nagyon tudok mondani, talán két dolgot. Egyrészt illett volna elfelejteni a Fusion Drive HDD-t és alapból SSD-vel szállítani a gépet, másrészt az alap 8GB memóriát illett volna feltolni 16 GB-ra. Én biztosan 512 GB-os SSD-vel és 16 GB memóriával rendelnék magamnak 5K iMac-et, ezzel viszont pont eléri az 1 millió forintos árat.

Eddy Cue nem kamuzott nyáron, mikor azt mondta, hogy a mostani lesz az elmúlt 25 év legjobb termékpalettája. Az idén bemutatott Apple termékekre az 5K iMac tette fel a koronát.

A Retina kijelzős 5K iMac-et meg tudjátok nézni saját szemetekkel is az iSTYLE mind a hat boltjában. Megrendelni pedig itt lehet, ha szeretnéd megvásárolni a világ legnagyobb felbontású kijelzőjével együtt érkező asztali Mac-et.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!