imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Letiltható lesz koncertek alatt az iPhone kamerája?


Zavar, hogy koncert közben nem látod, hogy mi történik, mert mindenki a feje fölé tartott telefonnal próbálja megörökíteni az élményt? Az Apple rád is gondolt, mert a most elfogadott szabadalom lehetővé tenné, hogy egy egyszerű infravörös jelzéssel bizonyos helyeken blokkolják az iPhone kameráját. Viszlát, állóban felvett, remegős koncertvideók!

Az okostelefon + közösségi média kombinációja kétségtelenül kitágította a világot, azonban a digitális felületen történő reprodukció utáni vágy több helyütt erősen az élmény rovására megy. Többször látni, hogy pl. egy balesetnél a járókelők előveszik a telefonjukat, de nem azért, hogy mondjuk segítséget hívjanak, hanem hogy dokumentálják és újraközöljék azt, ami a helyszínen történt. Ha talán nem is ennyire durva a helyzet, de kétségtelen, hogy koncerteken is látni embereket, akik gyakorlatilag a telefonjuk képernyőjén keresztül nézik az előadást, mert annyi képet és/vagy videót csinálnak. Lelkük rajta, ők hogy tudják, hogy vajon mennyivel érdemesebb inkább majd egyszer (vagy talán soha) visszanézni egy remegős, homályos rossz felvételt még rosszabb hangsávval, mint tényleg a zenére figyelni.

concert-iphone

A 2014 őszén benyújtott szabadalmat most fogadta el az Amerikai Szabadalmi Hivatal, és természetesen nem a koncertekről vagy a digitális elidegenedés elleni harcról szól, hanem arról, hogy a kamera érzékelné az infravörös jeleket és ennek megfelelően reagálna. Így a jelet arra is lehetne használni, hogy kikapcsolják az iPhone kameráját ott, ahol a szervezők megtiltják a felvételek készítését. Az infravörös üzenet kódolt információkat tartalmazna, ami a parancsnak megfelelően ideiglenesen kikapcsolná az adott funkciót. Ha jobban belegondoltok, ezzel véget érne a mozikban telefonnal felvett videók időszaka is. De a koncert és a mozi nem is a legfontosabb terület, elég csak nemzetbiztonsági szempontból kiemelt épületekre, vagy ipari kémkedésre gondolni, bárhol hasznos lehet a funkció.

patent-infrared-camera

Ugyanakkor ez egyben biztonsági kockázatot is rejthet magában, hisz ha valaki hozzá tud férni a kódolt üzenethez, akkor gyakorlatilag ki- vagy bekapcsolgathatja a készülékünkön a kamerát. A FBI ellen vívott harc során az Apple felső vezetése legrosszabb helyzetként ezt fel is vetette, hogy amennyiben írnának egy „speciális” iOS-t a Szövetségi Nyomozóirodának, akkor azzal gyakorlatilag távolról át tudnák venni az irányítást a készülék felett. A sok negatívum mellett azonban annyi pozitív hozadéka is lehet a szabadalomnak, hogy nemcsak letiltani lehetne az iPhone kameráját, de adott esetben információt is lehet rá küldeni. Hogy képzeljük ezt el? Tegyük fel, hogy egy múzeumban sétálunk, és bármikor, amikor odalépünk egy kiállított tárgy elé, akkor megjelenik a róla szóló audiovizuális információ a telefonunkon.

patent-infrared-camera2

Mint minden szabadalomnál, itt is el kell mondanunk, hogy a megvalósulás időpontja és mikéntje mindig kérdéses, lehet, hogy ez is csupán az asztalfióknak készült.

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!