imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Letölthető a foci EB hivatalos terrorriasztó alkalmazása


Június 10-én, péntek este 21 órakor a házigazda Franciaország mérkőzik meg Romániával, ezzel kezdetét veszi a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság. A magyar labdarúgó válogatott 30 ínséges év után végre kijutott a tornára, ezért sok magyar szurkoló kíséri el a csapatot Franciaországba. A francia belügyminisztérium által kiadott alkalmazást nekik is érdemes letölteniük.

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni 2015. január 7-ei támadás, valamint a 2015. november 13-ai, 130 halálos áldozatot követelő (a 7 elkövetőt ne számítsuk most bele) párizsi terrortámadás óta Franciaország egyértelműen az Iszlám Állam célkeresztjében áll. Sem Franciaország, sem Párizs nem véletlen, ugyanis a radikális iszlám terroristák ezzel akarnak üzenni egyrészt az Egyesült Államoknak, másrészt így tudják magukat reklámozni világszerte. Tetszik vagy sem, Európa kapcsán a világ tekintélyes részén (globalizáció ide vagy oda) még mindig Franciaországra és Párizsra asszociálnak. A labdarúgó EB rendezési jogát már jóval korábban elnyerték, de a támadások után ha lehet még nagyobb biztonsági ellenőrzésekre számíthat bárki, aki kilátogat a mérkőzésekre. Ezt segítendő, a francia belügyminisztérium kiadta a SAIP („système d’alerte et d’information des populations”) nevezetű alkalmazását, ami gyakorlatilag az emberek riasztására és tájékoztatására szolgál.

saip-app-eb

Az app angolul és franciául érhető el, és eredetileg demo projektnek szánták a 2015 novemberi támadások után. Ha letöltöttük, akkor engedélyeznünk kell, hogy értesítéseket küldhessen nekünk, valamint hogy hozzáférhessen a lokációnkhoz, ezek nélkül nem tudjuk használni, hisz nincs is értelme. A tervek szerint bármilyen incidens esetében 15 percen belül értesítést kapunk, ha a közelben vagyunk, továbbá javaslatokat is adnak, hogy mi a teendő. Nyolc földrajzi területre állíthatunk be értesítéseket, így akkor is kaphatunk üzenetet, ha csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy más valaki, aki ott van, és fontos nekünk, biztonságban van. Az elmúlt hetekben a brit és az amerikai titkosszolgálat is esetleges terrortámadásra figyelmeztetett. A francia hatóságok közel százezer rendfenntartóval akarják megvédeni a stadionokat és a szurkolói zónákat az esetleges támadásoktól.

Hasonló funkciókat a Facebook is aktivált, reagálva a korábbi eseményekre. A Safety check / Biztonsági ellenőrzés funkcióval gyorsan értesülhettünk arról, hogy ismerősünk, aki a környéken tartózkodik, biztonságban van, legyen szó terrortámadásról vagy földrengésről. A Terrorelhárítási Központ is kiadott egy közleményt, amiben ajánlásokat fogalmaznak meg azoknak a szurkolóknak, akik kiutaznak Franciaországba.

A magyar válogatott Ausztriával játssza első csoportmérkőzését, június 14-én, Bordeaux-ban.

Forrás: The Verge

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!