imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

LG 34UM95 34” 21:9 UltraWide monitor teszt


Még áprilisban írtam a blogomon az LG 34 hüvelykes monitorról, és azt ígértem, hogy amint forgalomba kerül írok róla egy bővebb beszámolót. Igen jól olvastad 34 hüvelykes monitor. Ráadásul megfizethető is. Vigyázz, mert ha elolvasod a posztot, könnyen rákívánhatsz.

A méret a lényeg
Sosem felejtem el amikor megérkezett az első 30 hüvelykes Apple Cinema Displayem. Tudtuk, hogy egy hatalmas monitorra számíthatunk, de amikor Ladányi András kollégámmal kibontottuk, teljesen tátva maradt a szánk. (Van is 2007-es képem a 30-asról. :) ) A legtöbb ember egy gyors sokkot kapott akkoriban amikor meglátta, hogy mekkora monitoron dolgozom. Akkor még nem gondoltuk volna, hogy lesz ennél is nagyobb monitor a kezünkben. Pedig de.

LG 34UM95 34” 21:9 UltraWide monitor teszt
LG 34UM95 34” 21:9 UltraWide monitor

A 30-as Cinema Display felbontása 2560×1600 volt, most akkor el lehet képzelni, hogy a 34-es LG 3440×1440-es felbontása milyen lehet. Oké, nem tudod elképzelni, hiszen a 30-as monitor már nincsen forgalomban. De 27 hüvelykes iMacet biztosan sokan láttatok (ha nem, akkor sürgősen pótold), annak 2560×1440 pixel a felbontása, akárcsak az Apple Thunderbolt Display-é is. Ehhez adj hozzá széltében, még majdnem 1000 pixelt. De mondok szélességet. iMac 27: 65 cm széles, a 30-as Cinema Display 69 cm széles, az LG monitor – kapaszkodj meg – 83 cm széles. Olyan mintha az 1-es BMW-t raknád egy 7-es BMW mellé. Így néz ki mellette a 15-ös Retina MacBook Pro. Az alábbi fotót elnézve elgondolkoztam, hogy egyáltalán hogyan férhetek el a 15-ös laptopomon…

MacBook Pro 15 - LG 34"
MacBook Pro 15 – LG 34″

Képminőség
Egy monitornál a fizikai méret mellett legfontosabb a képminőség. Azért itt nem kérdés, hogy a Retina MacBook Pro megeszi reggelire az LG monitort. Hiába az IPS panel az LG-ben, egy Retina kijelzővel nem veheti fel a versenyt, márcsak a pixelsűrűség miatt sem. De mi a helyzet ha mondjuk egy 27” Thunderbolt Display-t állítunk vele szembe. Nos, itt már nincs túl nagy eltérés. A Thunderbolt Display 109 PPI, az LG pedig 110 PPI. Tehát azonos távolságból mindkét monitoron gyakorlatilag azonos számú pixelt látunk egy négyzethüvelyken. A MacBook Pro ugyebár 227 PPI, ezen nem is látunk pixeleket. Az LG-n sajnos látszanak a pixelek, de nem jobban mint az Apple Thunderbolt Displayen. Kontraszt arány és fényerő adatokat nem néztem meg pontosan, inkább a szememre hagyatkoztam, mert a papír bármit elbír, azt írnak rá amit akarnak. Az LG-nek hasonló a kontrasztja és a fényereje is mint a Thunderbolt Displaynek, viszont az Apple kijelzőnek szebb a feketéje, a kijelző elé pakolt üveglap miatt. Cserébe az Apple Display tükröződik, az LG meg nem. A színek is rendben vannak az LG-n, nem is kellett kalibrálnom, az OS X Adobe RGB beállítását használva, teljesen rendben volt minden.

Külső
Az ízlés erősen szubjektív, ezért csak a saját véleményemet tudom leírni ezzel kapcsolatban. Nos, az LG közel sem annyira szép mint az Apple Thunderbolt Display. Nem mondom, hogy csúnya, de az biztos, hogy nem olyan szép mint az Apple terméke. Az LG monitor, például csak nyomokban tartalmaz fémet, viszont annál több műanyagot. A talpa átlátszó műanyag, a burkolat ezüst színű műanyag, a kereten pedig végigfut egy krómcsík. Lehet, hogy az is krómozott műanyag…. Hátulról nézve össze vissza állnak a csatlakozók, ez sem túl esztétikus. Persze ha egy fal elé rakjuk le, akkor soha senki nem fogja a monitor hátulját nézegetni. A fentiektől függetlenül, nem csúnya az LG, még az is lehet, hogy sokaknak kifejezetten bejön ez a design, de szerintem az Apple monitor sokkal jobban néz ki.

Használat
El is jutottunk a legfontosabb ponthoz, hogy milyen rajta dolgozni. Röviden: állat! Ezen a monitoron nincs olyan, hogy nem fér el valami. Három böngészőt akarsz egymás mellé rakni? Nem gond!

2F1B9309

Esküvői fotós vagy, és képeket kell szerkesztened és válogatnod Aperture-ben? Íme:

Aperture 34"

Életed a Final Cut X? Eleged van, hogy egy fél arasznyi helyen kell nézned a videót amit editálsz? Szeretnéd teljes méretben látni a full HD anyagot miközben vágsz? No problem. Így néz ki a Final Cut X ezen a monitoron. A videó mind az 1920×1080 pixelje látható, miközben lent ott van a hihetetlen hosszú timeline. Íme:

Final Cut X 34"

Felszabadító érzés ezen a monitoron dolgozni. Ismét az autós hasonlat: olyan mint az 1-es BMW-ből átülni egy 7-es BMW-be. Egyszerűen kitágul a világ, hirtelen minden nagyon kényelmessé válik. Kivéve egy dolgot. Ezen a 21:9-es monitoron már rendesen forgatni kell a fejét az embernek. Annyira széles, hogy túllóg a látómezőnkön. Nekem ez nem okozott gondot, de volt olyan kolléga aki szerint fárasztó lehet egész nap a fejünket forgatni ide oda, hogy belássuk a teljes munkaterületet. Szerintem megszokás kérdése, mindenképp jobb mintha két monitort használnánk egyszerre.

Mire jó még
Ha már 21:9-es monitor, gondoltam megnézek rajta egy filmet, ugyanis a mozifilmek többnyire 21:9-es képarányban készülnek, ezért ezen a monitoron nincs alul felül fekete csík mint a 16:10 arányú kijelzőkön. Hogy milyen az LG-n filmet nézni? Elég impresszív. Gondoljatok csak bele, a legtöbb embernek a nappalijában még mindig 32 hüvelykes 16:9-es TV van, amit 2-3 méterről néznek. Ez meg 21:9 és fél méterről sem nézed. Olyan mintha az IMAX beköltözne az irodádba. Van egyébként az LG-ben beépített hangszóró is, de ez inkább a hagyjuk kategória. Egy ilyen monitor mellé, külön sztereó rendszert is érdemes pakolni. Viszonyításképp valahogy így néz ki ugyanaz a film egy 15-ös MacBook Prón, és az LG-n.

MBP_vs_LGres

Kinek javaslom
Talán meglepő lesz amit most mondok, mert tudjátok, hogy mekkora Apple mániás állat vagyok, de ha most monitor vásárlása előtt állnék, erősen elgondolkoznék, hogy az LG-t válasszam az Apple Thunderbolt Display helyett. 34 vs 27 inch, és még egy hajszállal olcsóbb is az LG. Nem egyszerű dönteni. Ja igen, az ár: Az LG 299 900 forint. Bruttó! Persze a Thunderbolt Display sem sokkal drágább, a maga 304 900 forintos árával, és az sokkal szebb is, ráadásul egy Magsafe töltöt is tartalmaz, de hát az LG plusz majdnem 1000 pixelje sokat számít. Döntések, döntések, döntések… Márpedig ha az ember pénzt keres az eszközön, akkor a legfontosabb, hogy mennyire könnyíti meg a munkavégzést az adott eszköz. Az LG ebben igen jól áll. Az Apple az Apple, de azért ez a 21:9-es LG feladja a leckét.

Ha ütös monitoron gondolkozol, akkor érdemes megfontolni ezt az LG-t, ugyanis erősen “Instant Get” kategóriába tartozik. Ideális választás lehet egy Mac Pro mellé, de persze egy MacBook Pro mellett is igen jól mutat. Ha valaki szeretné élőben is látni mit tud ez a monitor, akkor az iSTYLE Árkád üzletünkben meg lehet nézni, és ki is lehet próbálni a monitort. Természetesen ugyanitt az Apple Thunderbolt Displayt, és a cikkben említett Retinás MacBook Prót is.

IMG_0867

Erősségek

  • Nagy
  • Tényleg nagy!
  • 21:9 képarány
  • Közel 4K felbontás
  • Jó képminőség
  • Jó ár-teljesítmény viszony

Gyengeségek

  • Design nem az igazi
  • Nem állítható a magassága
  • Erős gép kell a meghajtásához
  • Béna menürendszer

LG 34UM95 34” 21:9 UltraWide monitor termékoldal és specifikációk itt.
Apple Thunderbolt display termékoldal pedig itt.

 

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!