imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

LG SJ9 Dolby Atmos Soundbar teszt


Nemrég írtunk az LG B6 OLED TV-ről, azóta megérkezett az LG Dolby Atmos soundbarja is az SJ9. Vajon ez is van olyan jó, mint a TV-jük?

Az SJ9 a CES-en mutatkozott be, az újságírók el is voltak ájulva tőle, így hát igencsak vártam, hogy magam is letesztelhessem. Pár hete meg is érkezett, jópár filmet megnéztem, ideje volt megírni a tapasztalatokat.

Az utóbbi időben egyre jobban terjednek a TV-k alá berakható Soundbarok vagy más néven hangprojektorok. Lévén a TV-k egyre vékonyabbak, a hangjuk is egyre rosszabb, hiszen a vékony házba nem férnek be méretes hangszórók. Mivel sokan nem tudják megoldani helyhiány miatt az álló hangfalak elhelyezését, a Soundbar az, ami a legtöbb lakásban megoldja a problémát. Legalábbis elméletileg, hiszen nincsenek hátsó hangsugárzói és a vékony kialakítás miatt a hangminőség is hagy némi kívánnivalót. Az LG SJ9 azt ígéri, hogy ezeket a problémákat megoldja.

Az LG SJ9 méretes dobozban érkezik, a dobozon ilyen feliratokkal: 4K Sound, Hi-Res Audio, 500 Watt, Dolby Atmos. Ezek közül az első kettőre ki sem térnék, mert szimpla parasztvakítás, a teljesítményről majd később, a Dolby Atmos viszont érdekes. 4K hang? Most komolyan???

Dolby Atmos

Mi a fene az a Dolby Atmos? Leegyszerűsítve az eddigi front, center, surround és mély csatornák mellé, kapunk még két mennyezetit is. Ezáltal nemcsak előttünk mellettünk és mögöttünk zajlik a cselekmény, hanem felettünk is. Szó szerint áthúzhat a fejünk felett például egy helikopter. Íme videón a hangbuboréknak is nevezett Dolby Atmos bemutató:

Na, hát ez a marketing része a dolognak, nézzük mit tud a valóságban.

Üzembe helyezés

Ezzel nem nagyon lesz gondja senkinek, igen egyszerű a művelet. A soundbart bedugjuk a konnektorba illetve egy HDMI kábellel a TV-vel összekötjük és a mélynyomót is bedugjuk a konnektorba. Más kábelezés nem is szükséges, mert a mélynyomó vezeték nélküli kapcsolaton csatlakozik a Soundbarhoz. A kábelmentes csatlakozásnak köszönhetően bárhova rakhatjuk a mélynyomót, de ennek azért vannak hátrányai is, például nálam rendszeresen előfordul, hogy egy pillanatra kihagy a mély. A jelenség okára nem sikerült rájönni, valószínűleg megszakad valamiért a csatlakozás a két eszköz közt, lehet, hogy zavarja valami ezt a frekit, ki tudja.

A hangzás

Sajnos beigazolódott a félelmem, az LG sem tudott csodát tenni. Az SJ9-től egyáltalán nem dobtam el az agyam, mint például az ugyancsak LG által gyártott OLED TV képminőségétől. Nyilván egy 1000 eurós hangfaltól nem remélhet nagy csodát az ember, de azért mégis többet vártam egy kicsivel. Persze TV hangjához képest fényévekkel jobb, de egy külön hangfalakból álló házimozihoz képest elég sok kívánnivalót hagy maga után. Hiába van 7 darab hangszóró a dobozba építve, ezek túl kicsik, ezt pedig érezni is. A hangképben elég nagy lyukak tátonganak, főleg a közép és a mély közti átmenet problémás. Kevés a dinamika is, egyáltalán nem beszélhetünk feszes hangzásról, ráadásként még egy kis “doboz hangzást” is hallhatunk. A Sonos soundbar mélynyomóval együtt például sokkal sokkal jobban szól, igaz másfélszer ennyit is kérnek érte, és csak 3.1.

Jelenleg alig van tartalom

A fentiektől eltekintve – ha nem várunk csodát – teljesen jól teszi a dolgát az SJ9. Több filmet is megnéztem vele, és a legnagyobb problémát az okozta, hogy vajon mi az a hangerőállás ahol még nem őrjítem meg a szomszédokat. Az 500 watt természetesen nem igaz, de egy átlagos 20-30 négyzetméteres nappaliba bőven elegendő ez a teljesítmény, főleg ha szomszédaink is vannak, és nem akarunk velük örökre összeveszni. Amennyiben nem vagyunk vájtfülűek, élvezni fogjuk filmek közben a dübörgő mélyeket.

Jöjjön az Atmos

Alig vártam, hogy kipróbáljak egy Dolby Atmos filmet, kíváncsi voltam, hogy a mennyezetről visszaverődő hangok tényleg képesek-e létrehozni a hangbuborékot körülöttem. Nos, a rövid válasz: Nem.

A hosszabb válasz pedig az, hogy csodák márpedig nincsenek. Fizikai hangfalak hiányában nagyon nehéz hátsó illetve felettünk lévő csatornákat megszólaltatni, az SJ9-nek sem nagyon sikerült. Persze volt egy két jelenet, amiben tényleg körbeölelt a hang, de a film legnagyobb részében közel sem volt olyan térhatás, mint egy rendesen kiépített 5.1 csatornás hangrendszerrel. Könnyen lehet, hogy az én lakásomban nem voltak ideálisak a körülmények. Biztos, hogy a boltíves magas mennyezet nem segített, és a TV-vel szembeni falra rátolt kanapé sem. Simán lehet, hogy egy nagyobb és alacsonyabb nappaliban ügyesebben csinálna térhatást az SJ9, de erre sem fogadnék nagy összegben. Ráadásul ha valakinek nagy nappalija van, akkor nyilván berak normális hangfalakat…

Mindezek mellett a Dolby Atmos egy hatalmas szívás. Egyrészt jelenleg alig van tartalom, elvétve találunk még Blu-Ray lemezen is Atmos hangsávot. A netről leszedett Dolby Atmos demókat, filmeket le sem játszotta a TV, ezért elmentem és vásároltam egy Blu-Ray filmet, amin volt Atmos hangsáv. Szerencsére épp előtte érkezett az Xbox One S-hez egy frissítés, melynek köszönhetően az Xbox is támogatja az Atmost. Elvileg. Gyakorlatilag egy szép hibaüzenetet kaptam.

Nagyjából egy órányi szenvedés, kábeldugdosás, anyázás és netes hibakeresés után egyszer csak felismerte Dolby Atmos kompatibilis erősítőként az Xbox az SJ9-et, és megszólalt az Atmos hangsáv. Ekkor tudtam tesztelni csak, hogy mennyivel jobb mint a sima Dolby Digital vagy a DTS, és sajnos semennyivel nem volt jobb. Nem esett felülről az eső, nem volt hangbubi sem. A következő indításkor ismét már csak a hibaüzenet érkezett, ezért nem is erőltettem tovább a dolgot.

Távirányító, alkalmazás, egyebek

A távirányító gagyi, szerencsére a hangerőt az LG TV Bluetooth-os távirányítójával is lehet szabályozni. Természetesen kapunk iOS vagy Andoidos appot is, erre se térnék ki nagyon, mert semmi extra, egyszer sem éreztem késztetést, hogy használjam. Ha mondjuk zenét szeretnénk küldeni az SJ9-re, legegyszerűbb Bluetooth-on keresztül megtenni ezt, tökéletesen működik a dolog, teljesen felesleges a saját alkalmazásával szenvedni. Komolyabb beállításokra ne számítsunk, sem a távirányítóval, sem az alkalmazással nem lehet belenyúlni a hangzásba. A mélyet és a magasat állíthatjuk, illetve válthatunk az előre programozott, Standard, Music, Cinema, ASC, és Blass Blast beállítások közül, de például a center hangerejét nem tudjuk állítani. Ennyi pénzért egyébként elvárnék valamilyen saját, mikrofonos kalibráló rendszert, ami képes a szobánk adottságaihoz kalibrálni a hangzást. Ez utóbbi funkciót egyébként már egészen olcsó erősítők is tudják, nem értem miért nem került bele.

Összegzés

Amennyire meggyőző az LG OLED TV-je, annyira nem meggyőző a soundbarjuk. Csak azoknak ajánlom az SJ9-et, akiknek LG TV-jük van és szeretnék ha tudnák vezérelni a hangot is a Bluetooth LG távirányítóval, illetve a hely miatt csak soundbar rendszerben tudnak gondolkodni. A Dolby Atmos szép és jó új szabvány, de egyelőre nagyon kevés az olyan film, ami ezt a szabványt támogatja.

Hiába a Dolby Atmos jelölés, az SJ9 nem igazán emelkedik ki az átlagból. Szép de nem prémium külső, nagy teljesítmény, átlagos hangzás, 7 pontot érdemel a 10 pontos skálán.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!