imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Lifeprint – nyomtasd ki a videóidat


Gondolom, láttad a Harry Potter filmszériát. Gondolom, neked is megtetszett, hogy a mágikus újságokban a képek igazából mozgóképek voltak. Gondolom, te se fogod elhinni elsőre, ha azt mondom: mostantól ez nem varázslat, te is fotópapírra nyomtathatsz bármilyen videót. Ráadásul mindezt egy tenyérnyi méretű eszköz segítségével.

Hogy megértsük, miért olyan menő mai tesztalanyuk, először is nézzük meg, milyen technológiák, szokások számítanak most a legtrendibbnek, így 2017-ben. Először is a közösségi média: mindenki rajta van az Instagramon, a Facebookon, a Twitteren stb., képek, bejegyzések milliót osztják meg a felhasználók naponta az ismerőseikkel.

Ezzel párhuzamosan, főleg külföldön, egyre nagyobb teret hódít vissza magának a retró hullám: nincs az a tinédzser, aki ne vágyna egy polaroid fényképezőre, hogy a frissen elkészült képeket azonnal fizikai formában is megkapják. Aztán ott van még a techvilág legfrissebben pörgő témája, a VR és az AR: a legtöbb cégnek vagy van már valamilyen hasonló megoldása, vagy szinte biztosra vehető hogy lesz a közeljövőben.

A Lifeprint kiválóan ráérzett ezekre a trendekre, és egy zseniális készülékben ötvözte mind a három nagyon pörgő területet, meghintve egy kis magic faktorral. Annak ellenére, hogy a fentiek alapján valami macerás koncepcióra számítanánk, a Lifeprint használata nem is lehetne egyszerűbb. Megfogod a farzsebbe is kényelmesen becsúsztatható eszközt, betárazol egy csomag fotópapírt két mozdulattal, a telefonodon kiválasztod a fényképet vagy videót, amit ki szeretnél nyomtatni, és fél perc múlva már a kezedben is tarthatod a végeredményt.

Na jó, de még mindig nem értem, hogyan lehet videót nyomtatni – vetődik fel a jogos kérdés. A megoldás a Lifeprint alkalmazásba rejtett AR technológia. Ha úgy döntesz, mozgóképet szeretnél nyomtatni, akkor nincs más dolgod, mint kiválasztani az egyébként igényesen elkészített appban a kiszemelt videót, és hozzá egy képkockát, ami egyfajta előképként szolgál majd. A masina ezután kinyomtatja a megadott képkockát, rajta egy kis AR taggel.

Az alkalmazáson belül van egy úgynevezett Hyperphoto menüpont. Ha ezt megnyitod, elindul a kamera, ami beolvassa a fényképen található taget és indul is a varázslat: a fénykép életre fog kelni a kiterjesztett valóságban! Mozgóképpel, effektekkel, hanggal mindennel együtt. Ha ez nem ultrakirály, akkor semmi se az.

Ha mindez még nem lenne önmagában is elég, az alkalmazás egyben egy közösségi média platform is, ami lényegében egy belsős Instagram. Küldhetsz vagy fogadhatsz képeket, videókat az ismerőseidtől akiket követsz, ha pedig valamelyik nagyon megtetszik, akkor kinyomtatod, befűzöd egy fényképalbumba, kiteszed a falra, beteszed a pénztárcádba, amit csak akarsz. A lényeg, hogy mindig nálad lesz a kedvenc videógyűjteményed, fizikai formátumban.

Jár a pluszpont érte, hogy mind a videókat, mind a képeket egy nagy tudású beépített szerkesztővel szabhatod még inkább személyre. Fényelési lehetőségek, effektek, feliratok, vicces (vagy annak gondolt) ábrák, és egy csomó hasonló dologgal láthatod el a képeket, ahogy a videókat is tetszőlegesen méretre vághatod (maximum 15 másodperc), címkézheted és a többi.

A legjobb talán az egész koncepcióban az, hogy annak ellenére, hogy a legfrissebb, legfelkapottabb területeket ötvözi magába a Lifeprint, nem csak a fiatal korosztálynak szól. Gondoljunk bele, kik is azok a családban, akik a legnagyobb fényképalbum készlettel rendelkeznek? Hát persze, hogy az anyukák. Márpedig a Lifeprint tényleg olyan egyszerű, hogy biztosan nem fog nekik sem akadályt jelenteni megtanulni a használatát. A boldogság pedig sejthető milyen nagy lesz, amikor az karácsonyi üdvözlőlap életre is kel.

Persze van pár negatívum is, amiket meg kell említenünk. Egyrészt akármilyen szép, igényes az alkalmazás, ami az egész koncepció lelke, ez kötöttségeket is jelent. Nyilván nem mindenki akar letölteni egy 120. appot, főleg úgy, ha nem rendelkezik az eszközzel. Ez pedig leszűkíti a közösségi használat lehetőségeit. Ráadásul arra sincs semmi garancia, hogy a Lifeprint örökké a piacon marad. Márpedig a fényképek lényege, hogy lehetőleg maradandóak legyenek. Ha a cég csődbe megy, kivonul az AppStore-ból stb, akkor bukjuk a mágiát is.

További probléma ugyebár, hogy a Hyperphotok mindegyike AR taggel van ellátva. Ez pedig látszódik a képen is, bőven észrevehető méretben. Nyilván máshogy nem nagyon lehetne megoldani, hogy működjön a dolog, de kár, hogy nem csak egy sima fotót látunk. Nem feltétlen baj, de fontos megjegyezni azt is, hogy az eszköz csak igen kisméretű fotópapírral kompatibilis. A kinyomtatott fotók 2:3-as képarányúak, és mindössze 5×7,5 centi méretűek. A nyomat hátlapja egyébként öntapadós, így opcionálisan rögtön fel is ragaszthatjuk tetszőleges helyre a képeinket.

A Lifeprint a Zink festék nélküli nyomtatási technológiáját használja. Ennek a CES-en innovációs díjat is nyert megoldásnak a lényege, hogy ahelyett, hogy tintával fröcskölné tele a papírt, inkább annak anyagát használja képalkotásra. Ez a fotópapír felületén elhelyezett mikroszkópikus méretű festékkristályok miatt lehetséges, amik a nyomtatás során úgy aktiválódnak, hogy a megfelelő színt adják. Ebből következik, hogy nincs szükség semmilyen tintapatronra, és attól sem kell tartani, hogy beszárad az eszköz.

Azt viszont nem tudom, hogy ennek köszönhetően, vagy valamilyen más okból, de sajnos a képek nem a legjobb minőségűek, kicsit fakók, dinamikátlanok. Persze nyilván nem is ez az egész lényege, hanem hogy kinyomtathatod a videóid, AR-ban nézve pedig pont olyan a kép, ahogy azt elkészítették.

Mindent egybevetve a Lifeprint egy elképesztően ötletes és a legfrissebb technológiát használó eszköz, aminek hatalmas előnye, hogy minden korosztály számára okozhat örömteli pillanatokat. A kis méret, az igényes alkalmazás, a közösségi használat és a rengeteg szerkesztési opciók pedig mind-mind olyan extrák, amiktől még nagyobb élmény használni, ezt az amúgy is mágikus terméket.

Az árral kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a hasonló zero ink nyomtatók körülbelül ugyanebban az árkategóriában versenyeznek, így ennél a terméknél lényegében az AR-t és az egyéb szolgáltatásokat bónuszként kapjuk. A fotópapír viszont kicsit talán drága, de ha nem nyomtatunk ki mindent a vakvilágba, azért lehet vele spórolni. Főleg ha a nagyobb, 110 papíros csomagot választjuk, azzal ugyanis körülbelül 172 forintra jön ki egy kép, míg a kisebb csomaggal 263-ra.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!