imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Logitech Crayon – Az Apple-mentes Pencil | TESZT


Biztosan szükség van az Apple Pencilre egy külső gyártó megoldásával szemben? Erre a kérdésre kerestük a választ a Logitech Crayon tesztelése alatt és azt is elmondjuk kiknek való ez a fajta megoldás.

Az Apple-től régebben is láthattunk együttműködéseket külső gyártókkal egy-egy olyan piaci rés betömésében, amiben az anyacég brandje valamelyest hiteltelen vagy felülpozícionáltnak tűnt volna. Vagy olyan esetekben, amikor már egy meglévő technológiát kellett csak a saját szájízükhez igazítani. Ezekre számtalan példát tudnék hozni, talán az egyik legemlékezetesebb az iTunes-telefon, amit néhány évvel később az iPhone bemutatása követett.

Tesztalanyunk esetében viszont pont fordítva történt minden: az Apple bemutatott egy terméket, amit a Logitech egy külön felhasználói csoport igényeihez igazított hozzá. Tavasszal a “tanulmányi kirándulás” alkalmával bemutatkozott az új 6. generációs szuperolcsó iPad, amihez egy olcsóbb, kifejezetten oktatási célra szánt érintőceruzát is bemutatott az Apple a Logitech jóvoltából. Mostanra viszont bárki számára megvásárolható lett, de miben is különbözik ez az első generációs Apple Penciltől?

1. Kompatibilitás

Amíg az első generációs Apple Pencil az első és második generációs iPad Pro és 6. generációs iPad modellekkel is kompatibilis, addig a Crayont csak utóbbival tudjuk használni. Az érintőceruzra egyébként ugyanazt a technológiát tartalmazza, mint az Apple sajátja, szóval itt egy szándékos limitációról van szó a cupertinóiak részéről.

2. Kialakítás

Érzetre robosztusabb, anyaghasználatra masszívabbnak tűnik a Logitech Crayon. Kézben egy összelapított Apple Pencilnek tűnik, aminek egyetlen nagy előnye, hogy véletlenül sem tud legurulni az asztalról és nem történhetnek olyan balesetek az iskolapadban, aminek a vége egy szomorú reccsenéssel zárul.

3. Borítás

Az Apple Pencillel ellentétben a Logitech egy gumi anyagot helyezett el a Crayon végén, ami egy esetleges leejtésnél védi az eszközt az ötődéstől, tehát ezen a ponton is egy gyerek biztos megoldásról beszélhetünk. Egy kicsit jobban megvizsgálva, ez a borítás egyben a Crayon végét elfedő anyag is: nincs kupak amit óvatlan kezek elveszíthetnek, óvatlan szájak lenyelhetnek.

4. LED indikátor

Ami jelzi a kapcsolódást és mutatja a töltöttséget is egyben. A zöld jelzés 10% feletti töltöttséget jelez, míg a piros az alattit, ha piros villogni kezd, akkor a akkufeszültség kritikus szint alá csökkent, töltésre van szükség.

5. Töltés

A Logitech Crayon végéről hiányzik a Lightning csatlakozó, így nem tudjuk azt az iPadbe dugni. Éppen ezért a párosítás is máshogyan működik: a 6. generációs iPad csoda folytán azonnal felismeri a Crayont, amikor az be van kapcsolni. Tölteni pedig egyszerűen, egy Lightning kábel segítségével tudjuk majd, nem kell szükségszerűen beletörni az eszközt az iPadbe.

6. Hegy

Aki rendszeresen használ valamilyen digitalizáló ceruzát, az valószínűleg találkozott már azzal a problémával, hogy az eszközök hegye időnként elkopnak és cserére szorulnak. Az Apple Pencil esetében ezt könnyedén meg is tehetjük, az első generációs Pencil doboza tartalmaz is három extra véget, de akár külön is megvásárolhatjuk hozzá. Ezzel ellentétben a Crayon ezen a ponton is gyerek biztos megoldást választott: a hegy eltávolításához egy speciális eszközre van szükség.

7. Érintés

Használat közben is észrevehetünk egy-két különbséget. A Logitech Crayon kifejezetten jegyzeteléshez lett kitalálva és nem rajzoláshoz. Éppen ezért nem is nyomásérzékeny az eszköz, az azt támogató appokban sem fogunk tudni vastagabb vagy vékonyabb vonásokat húzni a ceruzát erősebben hozzányomva az iPadhez. A döntést viszont érzékeli, így satírozni például tökéletesen lehet vele.

Verdikt

És hogy mindenkinek szüksége van-e az Apple Pencilre a Logitech Crayonnal szemben? Egyértelműen nem. Ugyan a Crayon kifejezetten gyerekeknek lett kifejlesztve, de bárkinek remek alternatíva, aki nem szokott rajzolni az iPadjén. Szövegkiemelésre, aláhúzásokra, dokumentumok kommentelésére vagy jegyzetelésre épp olyan jó megoldás, mint az Apple Pencil.

Ez az eszköz szegről-véről az Apple keze nyomát is tartalmazza, szerintem a párosítás egyszerűbb is a Crayon esetén, szoftveresen ügyesen megoldották, hogy ne legyen szükség párosításra, hanem amint bekapcsoljuk már használhatjuk is. Az ára pedig valamelyest kedvezőbb. Minőségi, jól átgondolt terméket kapunk a Logitech-től, amit bátran tudok mindenkinek ajánlani, aki gyerekkézbe szeretné adni vagy hezitált eddig az Apple Pencil vásárláson.

Az pedig egy külön extra, hogy az iSTYLE karácsonyi akciójának keretében Crayonod most csak 100 Ft-ért is beszerezheted 6. generációs iPad vásárlása esetén

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!