imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

10 éve jelent meg az első iPhone


Napra pontosan 10 évvel ezelőtt indult világhódító útjára a világ egyik legnépszerűbb okostelefonja, az iPhone. Ennek a sikernek köszönhető az, hogy az Apple sikeresen átformálta az telefonpiacot egészen az alapokig, önmagát pedig a világ legértékesebb cégévé tette.

Minden kezdet nehéz, és az iPhone-é különösen az volt. Múlt héten indult cikksorozatunkban az iPhone fejlesztésével kapcsolatos apró történeteket osztunk meg veletek, iOS sorozatunk pedig a kezdetektől egészen a napjainkig bemutatja az Apple telefonszoftverének formálódását, fejlődését. A jeles alkalom, a 10. évforduló megünneplése gyanánt egyébként egy könyv is született az iPhone titkos történetéről: a The One Device: The Secret History of the iPhone már Európában is megjelent, magyar kiadásról egyelőre nincs hír.

Az elmúlt hetekben sorra születtek az iPhone megjelenéséről szóló cikkek a külföldi tech blogokon és hírportálokon, amik azt fejtegették, mitől lehet 10 év alatt ennyire sikeres egy termék. Nos, ha a titkot nem is fogjuk megérteni, az alábbi grafikonon az látszik, hogy a világ legnépszerűbb konzumer termékeihez képest időarányosan mennyi iPhone-t sikerült értékesítenie az Apple-nek. Már az arányok is szembetűnőek, de az is leolvasható, hogy 10 év alatt 1,2 milliárd iPhone fogyott, így a Barbie-baba a második helyre csúszott vissza, amiből 1 milliárdot adtak 50 év alatt.

Érdekes, hogy a Sony és a Nintendo játékkonzolok messze nem értek el ekkora sikert, szóval az Apple-nek igencsak bejött az iPodra épülő koncepció. Nem is csoda, az Apple házon belül is minden termékét megverte az elmúlt 10 évben: amilyen ütemben növekszik az eladott iPhone-ok száma, úgy zuhan a Mac és az iPad népszerűsége, a professzionális felhasználásra szánt Macek eladásai pedig már-már a nulla felé közelítenek. Ez történik, ha az Apple egy számítógépet rak a zsebünkbe a hozzá elérhető több millió alkalmazással.

Az iPhone először kizárólag az USA-ban volt kapható. Természetesen, a megjelenés napján több ezren gyűltek össze az Apple Store-ok előtt az Egyesült Államokban, hogy megvásárolják az egyébként rendhagyó értékesítési modellel érkező készüléket. Akkor még csak kizárólag AT&T előfizetéssel lehetett kapni, mindössze 4 és 8 GB-os változatokban, a 8 GB-os ára kétéves előfizetéssel 599 dollár volt. Ötszázezer darab fogyott az első 54 órában, ez pedig az elemzők legdurvább becsléseit is magasan túlszárnyalta. (A pesszimista becslések 100 ezer darabot jósoltak, az optimisták 200 ezret.)

Az első iPhone mai szemmel vicces specifikációkkal bírt: 412 MHz-en ketyegő Samsung ARM 1176JZ(F)-S processzor, 128 MB RAM, 2 megapixeles hátlapi kamera (csak fotók), 1400 mAh-s akkumulátor, 320×480 pixeles, 3,5″ átmérőjű kijelző, 115 x 61 x 11,6 mm-es méret és 135 grammos tömeg. Eleinte 4 és 8 GB-os változatban árulták, 2008 júniusától pedig megjelent a 16 GB-os kapacitás is.

Nem volt benne 3G, csak EDGE, ami miatt már akkor is kritizálták, sem GPS, sem videofelvétel, sem előlapi kamera. Nem küldhettünk vele MMS-t, nem volt multitasking, copy-paste, értesítések, Notification Center, Control Center és Spotlight. A beépített és nem cserélhető – ami akkor nagyon szokatlan volt – akkumulátorral 5 órát beszélgethettünk (ez az érték jelenleg 14 óra az iPhone 6s esetében) és 16 órán át hallgathattunk zenét (most 50-et). A funkciókról így írt az Apple 2007-ben:

Az iPhone egy teljesen új kezelőfelületet vezet be, mely a forradalmi multi-touch kijelzőn, és az úttörő szoftveres megoldásokon alapszik, amik lehetővé teszik, hogy az iPhone-t az ujjaink koppintásával, söprésével vagy csippentésével irányítsuk. Az iPhone három terméket ötvöz egy kicsi és könnyű eszközbe – egy forradalmi mobiltelefont, egy szélesvásznú iPodot és elhozza az internetet a zsebedbe, a mobiltelefonokra készített valaha volt legjobb e-mail, böngésző- és térképalkalmazásokkal. Az iPhone a szoftverek egy olyan világába nyit utat, amit korábban soha nem láthattunk mobileszközökön, és ami teljesen megváltoztatja azt, amire képesek lehetünk a mobiltelefonunkkal.

Boldog születésnapot, iPhone!

(Ha kitöltenéd az első iPhone-ról szóló kvízünket, kattints ide!)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!