imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ma 5 éves az iPad!


Ma öt éve, hogy Steve Jobs újabb forradalmi terméket mutatott be a világnak; az iPadet. Az iPhone elsöprő sikere után hamarosan újabb nagy durranást várt a tech-világ az Apple-től, hamarosan meg is jelentek az első pletykák a táblagépről.

Ez az időszak a netbookok terjedésének időszaka volt, mivel a felhasználók könnyen hordozható, viszonylag kis méretű, ugyanakkor az okostelefonokénál nagyobb méretű kijelzővel rendelkező eszközre vágytak, melyen egyszerűen intézhetik digitális életterük ügyeit, levelezhetnek, híreket, elektronikus könyveket olvashatnak, kapcsolatba léphetnek ismerőseikkel a közösségi hálózatokon.

Steve Jobs bemutatja az első iPadet. | Kép forrása: ExtremeTech
Steve Jobs bemutatja az első iPadet. | Kép forrása: ExtremeTech

Mások is próbálkoztak akkoriban táblagépek bevezetésével nem túl nagy sikerrel, hiszen nem voltak képesek lenyomni a netbookokat, melyek hiába voltak kicsik, mégis szánalmasan gyenge teljesítményükkel, gyenge kijelzőjükkel szinte élvezhetetlenül futtatták a rajtuk futó asztali gépekre szánt – leginkább Windows – operációs rendszereket.

Aztán 2010. január 27-én, majdnem pontosan három évvel az első iPhone bemutatása után Steve Jobs ismét kiállt a színpadra – sőt, nem is állt, egy fotelbe ült – és bemutatta az Apple első táblagépét: az iPadet. Íme a keynote felvétele:

Az Apple-nek persze volt készen az iPhone operációs rendszere sőt az iPaden is már régen dolgozott mind a designer, mind a hardware fejlesztő csapat. Személyes emlék, hogy a Steve-keynote idejére, az akkori XMS Akadémia előadótermébe gyűlt össze szinte mindenki, aki a hazai Apple-világban napi szinten mozgott, bloggerek, oktatók, alkalmazottak. Maga az iPad bejelentése nem volt meglepetés, számítottunk rá, a tulajdonságaira voltunk kíváncsiak.

Az első iPad és az iPad Air 2 vastagsága. | Kép forrása: IGN
Az első iPad és az iPad Air 2 vastagsága. | Kép forrása: IGN

A bejelentés után vegyesek voltak az érzelmek, volt aki csak egy hatalmas iPhonet látott benne, volt aki érezte, hogy ezután minden megváltozik a digitális tartalomfogyasztás területén. Az első iPaden 3.2-es verziószámú iPhone OS futott – akkor még nem volt készen az iOS 4 –, nem volt előlapi kamerája, viszont kifejezetten vonzó, könnyen kezelhető gyorsan működő termék volt – amilyet az Apple-től megszoktunk. Az akkori hangulatot jól visszaadja, ha Handras blogjából idézünk, illetve mutatunk pár képet, amin az látszik, ahogy nézzük a bemutatót:

Igyekeztem úgy válogatni a képeket, hogy tükrözzék a hangulatot, illetve az iPad bejelentése okozta sokkhatást a résztvevők arcán. A hangulat teljesen változó volt, Magyarósi Csaba majdnem gyilkolni kezdett az elején amikor lehalt a cover at live, én kb majdnem elaludtam a fáradtságtól, Plastik Józsi meg volt, hogy anyázta az iPadet, hol meg rohanni akart megvenni, a végére azért mégiscsak az ült ki az arcokra, hogy »AKAROM MOST!«

És jöjjenek a képek:

picture-3 picture-4picture-5picture-12picture-18picture-23picture-27

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!