imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ma 9 éve jelent meg az első iPhone


Steve Jobs 2007. január 9-én, a Macworld konferencián mutatta be az első iPhone-t a nagyközönségnek. A készüléket azonban csak majdnem fél évvel később, június 29-én kaparinthatták meg az első szerencsés felhasználók. Pont ma 9 éve!

Nagyjából akkor kezdett kialakulni az a szokás – amit azóta maga az Apple is próbál kicsit visszaszorítani –, hogy az emberek letáboroztak az Apple Store-ok előtt. Az első iPhone esetében persze még nem voltak akkora tömegek, mint később, de azért így is összegyűlt pár ezer ember a fontosabb boltok előtt.

Ez az eladásokon is meglátszott: az első hétvégén 500 ezer darabot vásároltak a telefonból, ami minden várakozást felülmúlt, a pesszimista becslések 100 ezer körüli eladott darabszámot jósoltak, az optimisták 200 ezret. 74 nap után érte el a telefon az egymilliós álomhatárt, 2008 júliusi megszűnéséig pedig összesen 6 124 000 darabot értékesítettek belőle. Ami manapság már nevetségesen alacsony szám lenne, még első hétvégi eladásnak is.

Idézzünk egy kicsit az Apple a megjelenés előtti napon (2007. június 28.) kiadott sajtóközleményéből:

Az Apple forradalmi iPhone-ja most pénteken, június 29-én helyi idő szerint délután 6 órától vásárolható meg országszerte az Apple Store-okban. Mind a 164 amerikai üzlet éjfélig tart nyitva, egy vásárló pedig legfeljebb két iPhone-t vehet érkezési sorrendben. Szombat reggeltől az újdonsült iPhone-felhasználóknak bármely Apple Store-ban lehetőségük lesz ingyenes, részletes képzések során elsajátítani, hogyan hozhatják ki a legtöbbet a telefonjukból.

első iPhone

Az első iPhone mai szemmel vicces specifikációkkal bírt: 412 MHz-en ketyegő Samsung ARM 1176JZ(F)-S processzor, 128 MB RAM, 2 megapixeles hátlapi kamera (csak fotók), 1400 mAh-s akkumulátor, 320×480 pixeles, 3,5″ átmérőjű kijelző, 115 x 61 x 11,6 mm-es méret és 135 grammos tömeg. Eleinte 4 és 8 GB-os változatban árulták, 2008 júniusától pedig megjelent a 16 GB-os kapacitás is.

Nem volt benne 3G, csak EDGE, ami miatt már akkor is kritizálták, sem GPS, sem videofelvétel, sem előlapi kamera. Nem küldhettünk vele MMS-t, nem volt multitasking, copy-paste, értesítések, Notification Center, Control Center és Spotlight. A beépített és nem cserélhető – ami akkor nagyon szokatlan volt – akkumulátorral 5 órát beszélgethettünk (ez az érték jelenleg 14 óra az iPhone 6s esetében) és 16 órán át hallgathattunk zenét (most 50-et). A funkciókról így írt az Apple 2007-ben:

Az iPhone egy teljesen új kezelőfelületet vezet be, mely a forradalmi multi-touch kijelzőn, és az úttörő szoftveres megoldásokon alapszik, amik lehetővé teszik, hogy az iPhone-t az ujjaink koppintásával, söprésével vagy csippentésével irányítsuk. Az iPhone három terméket ötvöz egy kicsi és könnyű eszközbe – egy forradalmi mobiltelefont, egy szélesvásznú iPodot és elhozza az internetet a zsebedbe, a mobiltelefonokra készített valaha volt legjobb e-mail, böngésző- és térképalkalmazásokkal. Az iPhone a szoftverek egy olyan világába nyit utat, amit korábban soha nem láthattunk mobileszközökön, és ami teljesen megváltoztatja azt, amire képesek lehetünk a mobiltelefonunkkal.

Boldog születésnapot, iPhone!

(Ha kitöltenéd az első iPhone-ról szóló kvízünket, kattints ide!)

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!