imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ma élesedik az új Gmail számos menő funkcióval


Alig két héttel a bejelentést követően el is kezdték a Gmail megújult webes felületének élesítését. Lesz itt minden: bizalmas mód visszahívható levéllel, szundi mód vagy épp noszogatás, ha az kell.

Másfél hete számoltunk be róla, hogy a Gmail bejelentette a webes felület megújulását. Ma útjára is indul az Early Adopter Program, amiben meghívásos alapon tesztelheti az első csoport az új kinézetet és funkciókat.

Jacob Bank, a Gmail vezető termékmenedzsere szerint az új design megalkotása mellett fontos szempont volt, hogy a felhasználóknak biztonságosabb és produktívabb környezetet biztosítsanak. Ez alapvetően úgy hangzik, mintha az üzleti felhasználóknak akartak volna kedvezni, (és egyébként így is van,) de ezt most egyáltalán nem bánjuk. Elég, ha csak az alábbi képre tekintünk:

Az új “bizalmas módban” küldött üzenetek esetében ugyanis mostantól beállíthatunk lejárati határidőt, és akár vissza is vonhatjuk levelünket még olvasás előtt. Ilyenkor ugyanis nem kerül be a levél tartalma a fogadó fiókjába, csupán egy linket kap majd, és kattintásra húzza be az adatot. Állítólag beállíthatjuk majd azt is, hogy a fogadó fél ne tudja másolni levelünk tartalmát vagy forwardolni azt.

Utóbbi funkciókat a Google Integrált jogkör menedzsmentre (Integrated rights management) keresztelte, és elsősorban a véletlenül/hanyag kezelés miatt megosztott üzleti tiktok féken tartása miatt vezette be. Az üzlet az üzlet, de azért olvasóink életében is biztosan volt már olyan eset, amikor egy ilyen opció egy privát email esetében is jól jött volna…

Elvileg jön a kétfaktoros azonosítás is majd, ami nekem inkább nyűgnek tűnik: elküldött levelenként azonosítani magam napi 10-30 elküldött levélnél annyira nem mókás, pedig nem is vagyok multikatona. Gondolom ők kifejezetten imádni fogják. De még nem most, mert ez és az IRM is majd csak később kerül bevezetésre.

A szundi üzemmódról Hordon örvendezett már korábban, és el tudom képzelni, hogy fogom használni:

Amit viszont biztosan fogok, az ennek az ellentéte, a noszogató (nudging) üzemmód, ami felszólít, hogy egy adott emailre ideje lenne reagálni:

Ahogy nekem az eddigi információk alapján lejön, ha majd írok valakinek egy emailt, miszerint szerdán szólok a jövő heti menetrenddel kapcsolatban, akkor jelezni fog nekem a Gmail, hogy ideje lenne írni. Ha valakinek kell ilyen noszogatás, az én vagyok! Az mondjuk érdekesebb kérdés, hogy a magyar nyelvet mennyire fogja értelmezni (ez az automata okos válaszüzenetek esetében is hosszú lemaradásban lesz gondolom).

A Gmail hivatalos oldala szerint egyébként a beállításokra kattintva a “Try the new Gmail” opcióval válthatunk is az új nézetre, amiből sokáig még vissza is tudunk váltani. Nálunk ez még egyelőre nem működik, és azért az 1,4 milliárd felhasználóból a hírek szerint csak keveseknek fog az elején, ahogy az új funkciók is csak lassan kerülnek be, szép sorjában. Az eddigi információk alapján kifejezetten izgalmas újításokról beszélünk, csak lássuk már működés közben is!

Te melyik funkciót várod a fentiek közül?

Forrás: Google, The Verge

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!