imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ma lenne 61 éves Steve Jobs


Lehet szeretni, vagy nem szeretni, de az biztos, hogy Steve Jobs már beírta magát a történelemkönyvekbe. Ma lenne 61 éves.

1955. február 24-én született az Apple legendás társalapítója, Steve Jobs, akinek neve gyakorlatilag egybeforrt a céggel, melyet 2011 augusztusáig vezetett. Hosszú betegség után 2011. október 5-én hunyt el hasnyálmirigyrákban. Ma lenne 61 éves.

Sokat gondolkoztam mit írjak erre az évfordulóra, aztán úgy döntöttem, csak írom ami eszembe jut, amikor Steve Jobsra gondolok.

Személyesen nem ismerhettük Jobsot, ezért csak a róla készült videókból és írásokból alakíthattunk ki róla valamilyen képet a fejünkben. Mégis talán nem túlzás kijelenteni, hogy Steve Jobs nélkül más lenne a világ, és még halála után is formálja azt. Lehet vitatkozni rajta, hogy mennyire volt jó ember, milyenek voltak a munkamódszerei, de az biztos, hogy a mai napig rengeteg embert inspirál, és ez valószínűleg sokáig még így is lesz. Tim Cook is sokszor elmondta, hogy Steve Jobs DNS-e átitatja az Apple-t. De nem csak az Apple-lel van ez így, biztos vagyok benne, hogy a világon rengeteg ember felteszi magának a kérdést: vajon Steve Jobs mit mondana erre a termékre? Tetszene neki ez a design, vagy még változtatna rajta, hogy jobb legyen? Mi magunk is rengetegszer feltesszük ezt a kérdést magunknak, még akkor is amikor csak egy borítóképet készítünk az iMagazinra, de akkor is amikor az iSTYLE webshopjával kapcsolatban kell döntetnünk egy-egy dizájnnal kapcsolatos kérdésben. Biztosan most is van valahol egy mérnök aki ebben a pillanatban amikor ezt olvasod épp egy babakocsit tervez, és azon gondolkozik vajon Steve Jobsnak tetszene-e amit lát.

steve_fiatal

 

Elgondolkozhatnánk azon is, hogy milyenek lennének a mai Apple termékek, ha még élne Jobs, de nem érdemes. Talán már nincs olyan ember az Apple-nél, aki egy prototípust beledob az akváriumba, hogy megmutassa az abból távozó buborékokon keresztül, hogy mennyi hely van még benne, de lehet, hogy erre már nincs is szükség, mert már rég megtanulták ezt a mérnökök. Ahogy az előbb is írtam, Jobs keze nyoma most is ott van az Apple termékeiben, sőt más gyártók eszközeiben is. Bár az Apple sosem lesz ugyanaz a vállalat, mint ami Jobs idejében volt, az alapok még nagyon hosszú ideig ott lesznek az almás kütyükben. Azok az alapok amiket Steve Jobs fektetett le sok-sok évvel ezelőtt. Ott lesznek minden egyes finom animációban az iOS-ben, vagy minden egyes leütésnél amit a Mac billentyűzetén gépelünk, vagy amikor csak kézbe fogjuk a telefonunkat.

steve_fiatal2

 

Sokan mondják, hogy Jobs nem talált ki semmi fontosat, egyszerűen csak ügyes kollégái voltak, ő pedig learatta a babérokat, de ez nem igaz. Tény, hogy nem Jobs forrasztgatta össze az első Apple számítógépet, hanem Steve Wozniak, és az iPhone dizájnját sem ő rajzolta, hanem Jony Ive, viszont Jobs volt az az ember, aki megtalálta ezeket a zseniket, inspirálta őket, vagy csak meglátta a lehetőséget egy-egy vázlatban. Aztán rávette az embereit, hogy tovább tökéletesítsék azt amin éppen dolgoztak, és persze azt is elérte náluk, hogy 0-24 órában dolgozzanak. Egyszerűen azért, mert ő látta a fejében, hogy mit lehet kihozni még a termékből. Ő ebben volt nagyon jó. Na meg persze abban ahogy beszélni tudott a színpadon. Az biztos, hogy egyetlen keynote sem az igazi nélküle.

Emlékszem mennyire nem tetszettek a Gizmodo által megtalált iPhone 4-ről készült képek, amikor először megpillantottam azokat. Azt mondtam, ilyet az Apple sosem csinálna, ez valami borzasztó. Mik azok a fekete vonalak a keret körül??? Aztán pár hónappal később Steve Jobs kiállt a színpadra, felmutatta az iPhone 4-et, elmondta miért lett olyan amilyen, mi pedig imádtuk a készüléket. Talán a valaha készült egyik legszebb iPhone volt.

steve_iphone4

 

Jobsnak volt egy valóságtorzító mezeje is, legalábbis sokan így hívták azt a képességét, hogy bárkit bármiről képes meggyőzni. Tényleg van ebben valami, de én inkább azt mondanám, hogy Jobs látta a jövőt, és képes volt a vízióit eljuttatni a kollégáihoz illetve a vásárlókhoz. Képzeljük csak el, milyen nehéz lehet, ha úgy gondoljuk, hogy 5-6 év múlva ez vagy az lesz a jövőben, és erről olyan embereket kell meggyőznünk, akiknek semmiféle fogalmuk nincs az elképzelésünkről. Emlékezzünk vissza egy kicsit az iPhone bemutatására. Rengetegen temették az iPhone-t. Túl nagy kijelző, nincs billentyűzete, nincs stylus, stb. Jobs pedig kiállt a színpadra és azt mondta, hogy ez a jövő, ráadásul ne felejtsük el, hogy ő már évekkel korábban az iPhone fejlesztésének elkezdésekor tudnia kellett, hogy mekkora változáson megy majd keresztül a telefonok piaca. Vajon amikor felvetette az iPhone megalkotásának az ötletét, csak a közeli kollégái közül hányan mondhatták neki, hogy figyelj Steve ez hülyeség, csináljunk egy egyszerű, fizikai billentyűzettel rendelkező telefont. Az iPhone 2007-ben jelent meg, de már 2004-ben!!! elkezdték a fejlesztését, Project Purple néven. 2004-ben Nokia 3120 szintű telefonok léteztek csak, de Jobs és a csapata már az iPhone-on dolgozott.

steve_iphone

 

Biztosan arra is sokan emlékeznek amikor az első iPad bemutatása után azt mondta: itt az ideje, hogy a Flash meghaljon. Egy emberként hördült fel az internet népe. Ez még 2010-ben volt, akkor Jobs beszélt a Flash-ről egy rendezvényen:

“A beszélgetésen résztvevők szerint, Jobs pimasz és elutasító módon nyilatkozott a Flash-ről. Több ízben is elismételte azt, amit már a fórumon is elmondott, hogy Mac-en a Flash nem stabil és tele van hibákkal. 

’Erőforrás zabálónak’, ‘biztonsági hibákkal telinek’ és ami még ennél is rosszabb, ‘halott technikának’ nevezte. Jobs hozzátette, hogy az Apple ‘nem foglalkozik a régi technikákkal’.”

Az Adobe egyik vezetője így reagált:

Egy évet adok az Apple-nek amíg összeomlanak!

Azóta eltelt pár év, az Apple a világ legnagyobb technológiai vállalata lett, és most akkor hördül fel az ember, ha véletlenül belefut egy Flash plugint igénylő videóba…

Sajnos Steve Jobs korán halt meg, de ilyen az élet, ezen már nem tudunk változtatni. Szerencsére elmondhatjuk, hogy Steve Jobs olyan mintha most is élne, hiszen a szelleme, az elképzelései, a jövőképe ott van azokban az eszközökben amiket nap mint nap használunk.

steve_last

 

Steve Jobs 61. születésnapja alkalmából szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani továbbá pár cikket, melyek itt jelentek meg itt az iMagazinon:

• Tim Cook levele Steve Jobs halálának 3. évfordulóján
• Melyik dal jellemzi legjobban Bill Gates és Steve Jobs kapcsolatát?
• Így zajlik egy meeting Steve Jobs-módra
• Steve Jobs és a japán kultúra
• Steve Jobs válasza a sértő kérdésre
• Steve Jobs-idézetek
• Steve Jobs élete képekben
• Steve Jobs így billentette fenéken a Dell alapítóját
• Steve Jobs interjú 1985-ből
• Milyen okos volt Steve Jobs valójában?
• Steve Jobs kedvenc „terméke”: az Apple
• Steve Jobs és Steve Wozniak iskolás csínyje
• Emlékek Steve-ről

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!