imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ma lenne 62 éves Steve Jobs


1955. február 24-én született Steve Jobs, az Apple társalapítója és korábbi vezérigazgatója. Nem csupán üzletember volt, sokan korunk egyik legmeghatározóbb személyiségének, a számítástechnika úttörőjének tartják. 2011. október 5-én hunyt el hasnyálmirigyrák következtében. Ma lenne 62 éves.

Vitathatatlan, hogy Steve Jobsnak hatalmas szerepe volt abban, hogy a technológia ennyire, és ilyen formában hatja át az életünket. Persze valószínűleg akkor is így alakult volna, ha nincs Steve, kérdés az, hogy milyen formában? Ha nem egy olyan személyiség áll az Apple élén, aki megrögzötten figyel a részletekre, akinek olyan nagyszerű ötletei vannak, aki képes annyira motiválni a kollégáit, hogy végül lehetetlennek tűnő dolgokat is megoldanak. A kérdésre a választ részben a múltban is megtaláljuk: elég csak megnézni, milyen termékeket hozott létre a ’90-es években az Apple, amikor Steve nem dolgozott a cégnél.

Steve Jobs (balra), Steve Wozniak (jobbra) és a Steve-et az Apple-től elküldő John Sculley (középen)
Steve Jobs (balra), Steve Wozniak (jobbra) és a Steve-et az Apple-től elküldő John Sculley (középen)

Visszatérése után azonban sorra jöttek a meghatározó új termékek: az iMac, az iPod, az iPhone és az iPad. Az iMac megmutatta, hogy a számítógépnek nem feltétlenül kell egy ronda bézs doboznak lennie, amibe véletlenül belerúgunk a padlón az asztal alatt, lehet olyan tárgy, amire öröm ránézni. Az iPod a valaha volt legsikeresebb mp3-lejátszó lett – és nem azért, mert korábban nem létezett ilyen, hanem mert nagyszerűen ötvözte a gyönyörű dizájnt, az egyszerű kezelhetőséget és a praktikus szolgáltatásokat. Az iPod „farvizén evezve” az Apple és Steve Jobs az egész zeneipart megreformálták az iTunes segítségével. Az iPhone pedig soha nem várt magasságokba lőtte a céget a bevételek és felhasználói bázis tekintetében.

Steve Jobs és az első iPhone

Azt sok, egymástól független forrásból tudhatjuk, hogy Steve Jobs nem volt könnyű természet. Rengeteg anekdota kering vele kapcsolatban arról, mennyire magas elvárásokat támasztott az alkalmazottai irányába, gondoljunk csak arra, hogy állítólag rettegtek az emberek attól, hogy együtt utazzanak vele a liftben (mert simán kirúgott valakit, ha nem tudta abban a pár másodpercben meggyőzően előadni min is dolgozott éppen), vagy arra, amikor az első iPod-prototípust egy akváriumba hajítva érte el, hogy kisebb legyen a készülék. Ugyanakkor sokan írják le nagyszerű barátéként azok közül, akik közel álltak hozzá.

1984-Steve-Jobs-in-a-bow--003

Elgondolkoztam azon, hogy vajon az új Apple-felhasználók is számára is olyan jelentőséggel bír-e Steve Jobs személyisége, mint nekünk, akik hosszú évek óta használjuk a cég termékeit. Sőt, mi vagyunk kisebbségben. Vegyük például az iPhone-okat. Steve haláláig összesen 146 millió iPhone-t adott el az Apple – az azóta eltelt években több mint 880 milliót. Az kétségtelen, hogy az Apple legismertebb terméke jelenleg az iPhone, ez alapján ítélik meg a legtöbben a cupertinói céget. Márpedig a fenti adatokból is látszik, hogy az iPhone-tulajdonosok nagy része már a Steve Jobs halála utáni időszakban tette le a voksát az Apple okostelefonja mellett.

Steve Jobs

Steve 2011-es halála után rengetegszer hallottuk – főleg egy-egy új termék bejelentése után – hogy „Steve Jobs ezt nem engedte volna”. Az, hogy ebben mennyi az igazság, valószínűleg sosem fogjuk pontosan megtudni, mindenesetre az tudjuk, hogy még az Apple legújabb termékén, az Apple Watch-on is az ő vezetése alatt kezdtek el dolgozni, nagyobb kijelzőjű változat pedig – igaz, csak prototípus szintjén – már az iPhone 4-ből is létezett. Az biztos, hogy az Apple még hosszú évekig Steve Jobs hatása alatt lesz, elég csak arra gondolni, hogy az Apple Park új előadótermét is a prezentáció mesteréről nevezték el.

Ez lesz a Steve Jobs előadóterem bejárata az Apple Park területén.
Ez lesz a Steve Jobs előadóterem bejárata az Apple Park területén.

2003-ban diagnosztizáltak nála hasnyálmirigyrákot. Ennél a betegségnél általában rendkívül kicsi az esély a gyógyulásra, Steve Jobsnál azonban egy ritka, sokkal kevésbé agresszív típus jelent meg, mely műtéttel jól gyógyítható. Walter Isaacson azt írja a könyvében, hogy ennek ellenére Jobs kilenc hónapig visszautasította a műtétet – ezt a döntését később megbánta. Végül 2004 júliusában műtötték meg, a tumort sikeresen eltávolították és az orvosok nagyon bizakodóak voltak. Távollétében Tim Cook, az Apple jelenlegi vezérigazgatója intézte a céggel kapcsolatos napi ügyeket.

A Jobs-család egy olaszországi nyaraláson 2003-ban. Balról jobbra: Steve, Eve, Reed, Erin és Laurene.
A Jobs-család egy olaszországi nyaraláson 2003-ban. Balról jobbra: Steve, Eve, Reed, Erin és Laurene.

2009. január 14-én Steve Jobs egy belső üzenetben tudatta az Apple-dolgozókkal, hogy „egészségügyi problémái komplexebbek annál, mint ahogyan azt eredetileg gondolta.” Hat hónapra betegszabadságra ment, ez idő alatt ismét Tim Cook vette át a stafétát. Ugyanazon év áprilisában májátültetésen esett át – Tim Cook korábban felajánlotta neki májának egy részét, mivel mindketten ugyanabba a ritka vércsoportba tartoznak, Jobs azonban hevesen elutasította ezt a gesztust. Legközelebb 2011. január 17-én kényszerült betegszabadságra, majd ugyanazon év augusztus 24-én lemondott az Apple vezérigazgatói székéről, utódjának Tim Cookot jelölve meg. Szinte közvetlenül a halála előttig dolgozott azonban az Apple-nek.

Steve Jobs végül 2011. október 5-én, helyi idő szerint délután három körül hunyt el Palo Alto-beli otthonában. Utolsó szavai – az interneten időről-időre felbukkanó hamis szöveggel ellentétben – az alábbiak voltak:

Oh wow. Oh wow. Oh wow.

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!