imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ma lett 10 éves az iPhone


Tíz éve ezen a napon mutatta be Steve Jobs az első iPhone-t. Többen vannak, akik talán még nem is fogtak a kezükben első generációs iPhone-t, pedig ez volt az a telefon, ami megváltoztatta a világot.

Sokan, akik most olvassák ezt a cikket, talán még túl fiatalok voltak, és nem is emlékeznek a tíz évvel ezelőtti bejelentésre. Abban is biztos vagyok, hogy olvasóink nagy része nem is tartotta még a kezében minden idők egyik legfontosabb telefonját. Pedig érdemes lenne, mert az első iPhone megváltoztatta a világot, a történelem egy apró, de fontos szeletét tarthatjuk a kezünkben.

2007 január 9-én este egy szokásos Apple bemutatóra vártunk. Akkoriban még minden év januárjában volt Apple keynote, de nem számítottunk semmi eget verőre. OS X Leopárd bemutatót, iLife 07-et, iWork 07-et, Inteles OS X-re megírt Photoshopot, és iTV-t szerettünk volna látni aznap, meg esetleg egy kis “One more thing” meglepetést. A One more thing frázist Steve Jobs előszeretettel használta a bemutatók során, ha valami addig teljesen titokban tartott újdonságot leplezett le. Az iPhone is ilyen volt, bár Jobs nem ezekkel a szavakkal vezette fel az iPhone bemutatását.

Ez az a nap, amire két és fél éve várok. Ma az Apple újra feltalálja a telefont!

Így kezdte el Steve Jobs minden idők legjobban megkomponált és előadott termékbemutatóját. A legtöbben már biztosan sokszor láttátok az iPhone keynote-ot, ha esetleg mégsem, akkor most sürgősen pótoljátok! Íme:

Abban az időben még nem lehetett élőben követni az Apple keynote-jait, csak szöveges közvetítés útján izgulhattuk végig a bemutatót. Emlékszem már a közvetítést csak olvasva is szinte sokkot kaptam, majd később, amikor végre meg lehetett nézni videón is Steve Jobs előadását és persze az iPhone-t, teljesen elképedve ültem a monitor előtt. Aznap nem is aludtam egy percet sem, hiszen valami olyasmit láthattunk 10 éve, amit elképzelni sem tudtunk addig.

A prezentáción vicc volt, de annyira nem is állt távol a valóságtól.
Ez csak egy poén volt, szerencsére nem ilyen lett. :)

Bár az első iPhone-nak megvoltak a maga hiányosságai, például nem volt képes 3G hálózat kezelésére, nem volt benne GPS modul, nem lehetett vele MMS-t küldeni, mindössze 2 megapixeles kamerája volt, videofelvételre sem volt képes, és persze flash támogatást sem kapott az iOS. Sőt nem voltak letölthető alkalmazások, és a háttérképet sem lehetett kicserélni, de még egy csengőhangot sem.

A fél világ temette az iPhone-t, a világ másik fele pedig hozzám hasonlóan úgy érezte, hogy az Apple a világ legjobb telefonját rakta le az asztalra.

steve1

Akkor is így gondoltam, és most is így gondolom. Mert az első iPhone, a hiányosságai ellenére varázslatos volt. Nem tudok mást mondani, tényleg úgy gondolom, hogy rengeteg embert egyszerűen csak elvarázsolt az iPhone dizájnja, és az iOS működése. Érezni lehetett azt a temérdek munkát és törődést, amit Steve Jobs és az iPhone-on dolgozó emberek serege belerakott a készülékbe. Minden tizedmilliméter és minden egyes pixel a helyén volt, nem beszélve az iOS kezelhetőségéről. Emlékszem, amikor megláttam a kétujjas nagyítást, nem jutottam szóhoz, de már önmagában az a sebesség is elképesztő volt, ahogy az iOS működött. Ne felejtsük el, hogy akkoriban az okostelefonok még gyerekcipőben jártak, például a Nokia N95 vagy a Sony Ericsson P990 voltak akkoriban a csúcskészülékek. Ezekhez képest az iPhone olyan volt, mintha több évet előre ugrottunk volna a jövőbe.

iphone-mosaic

Ha nincs az iPhone, akkor ki tudja milyenek lennének most az okostelefonok. Valószínűleg közel sem olyanok, mint amiket jelenleg használunk, sokkal bénább és butább eszközöket nyomogatnánk nap mint nap.

C1s_dO7UQAAAL80.jpg-large

Az utóbbi 10 évben az iPhone határozta meg az okostelefonok fejlődését, minden gyártó készülékét, amit csak bemutattak, az iPhone-hoz mértek, és mérnek a mai napig. Annak ellenére, hogy több készülék is érkezett már azóta, amik specifikációkban felülmúlják az iPhone-t. Mégis minden tesztelő azt keresi egy-egy csúcsmodellben, hogy van-e olyan jó, mint az iPhone. Megvan-e benne az a varázslat, ami az iPhone-ban megvan, és ami oly sikeressé tette az Apple okostelefonját.

i2g

Steve Jobs a bemutatón az mondta, hogy boldog lenne, ha a mobilpiac 1 százalékát megkaparintaná az iPhone, ez 10 millió darabot jelentett volna. Nos, az iPhone-ból mostanára évi 200 millió darab fogy, erre pedig nem számított senki.

iPhone-eves-eladasok

Ha megnézzük a grafikont, látható, hogy a Jobs által vágyott 10 milliós darabszám, már a piacra dobás utáni első évben megvolt, és a következő években is üstökösként szárnyaltak az eladások. Az utóbbi években a piac telítődésével megállt a növekedés, és persze a versenytársak is behozták az Apple előnyét, ennek ellenére, az iPhone még mindig toronymagasan piacvezető a felső kategóriás okostelefonok mezőnyében.

Ahogyan 10 évvel ezelőtt sem, most sem tudhatja senki, hogy mi történik majd a következő 10 évben az iPhone-nal. Persze érdemes eljátszani gondolatban azzal, hogy vajon milyen lesz 10 év múlva az iPhone. Gondoljunk csak bele, hogy az első iPhone 2 megapixeles kamerájához képest, mire képes most egy iPhone 7 Plus. Milyen lesz vajon 2027-ben? Milyen lesz a kijelző? Milyen lesz Siri? Milyen alkalmazások lesznek? Még sorolhatnánk hosszasan, de választ majd csak 10 év múlva kapunk.

83058c33441193.56ab0f3287998
iPhone koncepció

Egy biztos, bármilyen csodálatos is lesz 10 év múlva az iPhone vagy más okostelefonok, azt a 10 évvel ezelőtt megjelent iPhone-nak köszönhetjük. Boldog szülinapot iPhone!

 

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!