imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ma van a biztonsági mentés világnapja


Vannak fontos adataid a Maceden? És az iPhone-odon vagy az iPadeden? Családi fényképek, fontos dokumentumok, táblázatok, egyéb adatok? Mára már szinte mindenki rendelkezik valamilyen számítástechnikai eszközzel, és sokan tároljuk ezeken életünk fontos pillanatait. Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a biztonsági mentés.

Veszett már el minden adatod, az összes fotód, kedvenc videóid vagy fontos dokumentumaid? Van biztonsági mentésed? Ha nincs, akkor előbb-utóbb el fog veszni minden. Persze ez így elsőre durván hangzik, de ha valakinek ment már tönkre merevlemeze vagy lopták el az iPhone-ját úgy, hogy nem volt biztonsági mentése, akkor átérzi a dolog súlyát. Mindig készítsünk mentést a fontos adatainkról, fájljainkról – ezt hivatott hangsúlyozni a World Backup Day, vagyis a biztonsági mentés világnapja, mely a mai napra, március 31-re esik.

A világ népessége mára több mint 1,8 zettabyte, vagyis 1,8 milliárd terabyte adatot hoz létre évente – ez közel 383 milliárd DVD-nek felel meg. Az emberek 30%-a azonban soha nem készített még biztonsági mentést semmilyen eszközéről, pedig a mai automatikus megoldásoknak köszönhetően ez rendkívül egyszerű művelet lenne. Persze sokan tudjuk, hogy mennyire fontos lenne ez, mégis a legtöbben csak akkor döbbenünk rá az igazi súlyára, ha veszett már el fontos adatunk. Még olyan nagy cégek is, mint a Steve Jobs-féle Pixar is belefutnak néha egy-egy banális hibába: a Toy Story 2 készítése során például a majdnem kész film 90%-a veszett oda egy hibás parancs miatt. Nézzük meg gyorsan, hogyan készíthetünk biztonsági mentést Macen, valamint iPhone-on és iPaden!

A Mac és a Time Machine

Az Apple 2007 októbere, vagyis az OS X Leopard megjelenése óta biztosít lehetőséget arra, hogy szuperegyszerűen készítsünk biztonsági mentéseket a Mac számítógépünkről – innentől kezdve senkinek nem lehet kifogása arra az esetre, ha adatvesztésre kerül sor Macen. A Time Machine külső merevlemezre, illetve Time Capsule-ra készít automatikus mentéseket amíg ezek az eszközök csatlakoztatva vannak a Machez. Mi a teendő, ha szeretnénk biztonsági mentésekre használni mondjuk egy külső USB-s merevlemezt? Mi sem egyszerűbb! Csak csatlakoztassuk a merevlemezt a Mac-hez, és az OS X egyből rákérdez, hogy szeretnénk-e a Time Machine-nel használni az adott winchestert. Ha igent nyomunk, már el is kezdődik teljesen automatikusan a folyamat. (Figyelem: érdemes üres merevlemezt használni erre a célra, mivel szükség esetén a Time Machine törli a lemez tartalmát.)

Time Machine

Ha elmulasztottuk az ablakot, utólag is van lehetőségünk a biztonsági mentések beállítására a Rendszerbeállításokban. Csak válasszuk ki a Time Machine beállításait, nyomjunk a Lemez kiválasztása gombra, és kapcsoljuk be a mentéseket a hatalmas kapcsolóval az ablak bal oldalán. Ilyen egyszerű! Az alsó Beállítások gombbal kiválaszthatjuk, hogy mely mappákat akarjuk kizárni a mentéseinkből – én például mindig kihagyom a Letöltések mappát, hiszen itt olyan dolgokat tartok, amiket előbb-utóbb úgyis törlök, így nem szereznék további ősz hajszálakat az elvesztésükkel. Bekapcsolhatjuk továbbá, hogy hordozható gép esetén akkumulátoros használat közben is készítsen mentéseket a szoftver, valamint hogy szóljon, ha törölte a korábbi mentéseket.

Time Machine

Apropó, korábbi mentések: ha rá van dugva a merevlemez a gépünkre, akkor a rendszer folyamatosan automatikusan óránként átmásolja a megváltozott fájlokat rá. Itt a teljes fájlokról beszélünk, ezeket egy mapparendszerben tárolja el időpont szerint. Ezután elkezdi automatikusan ritkítani a mentéseinket: az elmúlt egy hónapból napi biztonsági mentéseket, a korábbi időszakból pedig heti mentéseket tart meg. Ha megtelik a hely a külső merevlemezen, akkor automatikusan törli a régebbi mentéseinket. Persze mindez csak akkor működik, ha éppen rá van dugva a merevlemez a Macre, ha nincs, egy idő után értesítésekben figyelmeztet a rendszer, hogy ideje készítenünk egy biztonsági mentést.

Time Machine
Jó hanyag voltam az utóbbi időben…

Ha megtörtént a baj, akkor egy új rendszer telepítése esetén kiválaszthatjuk, hogy a Time Machine mentésünkből szeretnénk visszaállítani a rendszert, illetve új Macre váltás esetén is praktikus lehet ha van backupunk. Ha csak véletlenül törlünk egy fájlt, akkor sincs gond: ha csatlakoztatva van a külső merevlemez a géphez, csak indítsuk el a Findert, és a menubarból lépjünk be a Time Machine-be: itt visszafelé haladhatunk az időben, és megkereshetjük a fájlok korábbi állapotát.

Time Machine

A Time Machine ugyanígy működik egy Time Capsule használatával is, csak ha lehet, még egyszerűbben: amíg az adott Wi-Fi-hálózaton vagyunk, addig a rendszer folyamatosan végzi a mentéseket, tehát még csak a merevlemezünket sem kell előkotornunk időről-időre.

Az iPhone/iPad és az iCloud biztonsági mentés

iOS-eszközökön talán még a Macnél is egyszerűbben készíthetünk biztonsági mentéseket. Ez azért is jó, mert egy iPhone valószínűleg még kiszolgáltatottabb ebben az esetben, mint egy Mac: összetörhetjük, beejthetjük a WC-be, ellophatják, áthajthatunk rajta az autónkkal, kiejthetjük a tizedik emeletről, elveszíthetjük, és a többi. Az Apple ID-nkhez alapesetben 5 GB-os online tárhely tartozik, havidíj ellenében ezt 20, 200, 500 GB-ra, illetve 1 TB-ra bővíthetjük. A készülékünk automatikusan erre a tárhelyre készíti a biztonsági mentéseket, ezek állapotát a Beállítások > iCloud > Biztonsági mentés menüpontban tudjuk ellenőrizni, illetve itt kapcsolhatjuk ki és be a szolgáltatást. (Értelemszerűen kapcsoljuk be.) A tárhelycsomagunkat, illetve a szabad helyet a Tárolóhely menüpontban ellenőrizhetjük.

iCloud backup
Az iPhone/iPad és az iTunes biztonsági mentés

Ha nem hiszel a felhőben, vagy duplán biztosra akarsz menni, továbbra is lehetőség van az iOS-eszköz tartalmát biztonsági mentésként egy számítógépre menteni. Ehhez a jól bevált iTunes szoftverre lesz szükség. Csak kösd össze az iPhone-odat vagy iPadedet a számítógépeddel a megfelelő kábellel, majd válaszd ki a készüléket az iTunes felső menüsávjában. Ezután már csak a Biztonsági mentés gombra kell kattintani, és pár perc múlva meg is vagyunk.

iTunes backup

A fentiek mellett természetesen számos más módszer is létezik, mi most csak az Apple gyári megoldásaira tértünk ki. Hasznosak lehetnek a különböző felhőszolgáltatások is (pl. Dropbox, OneDrive, Google Drive, Box, stb.), bár ezekre jellemzően bizonyos mappákat vagy fájlokat szokás menteni, nem számítógépek egész tartalmát. Ha van valami jól bevált módszered (esetleg rémtörténeted, amiből megtanultad a biztonsági mentések fontosságát), nyugodtan oszd meg velünk a hozzászólásokban.

Te mentettél már ma?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!