imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Mac és a játék szavak mostantól nem antonimák


Egy kis ügyeskedéssel, de macOS-hez és iOS-hez is elérhetővé vált a Vulkan, az egyik legmeghatározóbb multiplatform grafikus API jelenleg. Ezzel pedig egy sor, korábban csak Windowsra vagy Androidra elérhető játék kerülhet elérhető közelségbe.

Aki Macet használ az bizonyára szembesült már a ténnyel, hogy az Apple számítógépei bizony nem játékra lettek kitalálva. Nem csak azért, mert a hardver látványosan soha nem látott kínokat él át minden, a pasziánsz grafikai igényét meghaladó feladattól, hanem mert alig vannak hozzá komolyabb játékok.

Jó, ez így nyilván nem teljesen igaz, a Feral Interactive például megállás nélkül portolja a különbözőbb nagyobb címeket macOS-re, mi is nagy megelégedéssel teszteltük a F1 2016-ot, de van még a repertoárban a Hitmantől elkezdve, a BioShockon át egészen az olyan csemegékig, mint a Middle-earth: Shadow of Mordor minden. De ezen az egy kiadón kívül mást nem nagyon tudnánk említeni macOS-hez, maradnak tehát a jópofa, de komolyabb grafikát nem igénylő játékok, mint a személyes kedvenc Dont’t Starve vagy a SUPERHOT.

Annak okaiba, hogy ez a helyzet hogyan és miért alakult ki, most ne menjünk bele, de nyilvánvalóan közrejátszik benne, hogy egyszerűen a játékfejlesztőknek nem éri meg költségesen elkészíteni a macOS-es verziót, hiszen elég szerény méretű felhasználói, és még szerényebb méretű potenciális vásárlói bázist tudnánk csak vele megcélozni, egyáltalán nem biztos, hogy kifizetődő lenne a befektetés.

Na ez a probléma oldódott meg – még ha nem is teljesen – azáltal, hogy az egyik legmeghatározóbb multiplatform grafikus API, a Vulkan végre támogatást kapott macOS-en is a Khronos Groupnak hála. A konzorcium bejelentette a nyílt forráskódú MoltenVK 1.0-ás verziójának érkezését, amely tulajdonképpen a Vulkan Metal API-ra épített implementációja [értitek, Vulkan (vulkán) + Metal (fém) = Molten (olvadt)].

Ez közvetlenül a fejlesztők számára igazán kedvező bejelentés, ugyanis nekik idáig vagy az OpenGL vagy a Metal állt rendelkezésükre. Amivel nem is lenne baj, de a fent ecsetelgetett pénzügyi megfontolások sokakat eltántorítottak. Mostantól viszont minden, a jóval elterjedtebb Vulkan API-ra írt alkalmazás relatív egyszerűen futtatható lesz macOS-en és iOS-en is. Kevesebb erőfeszítéssel pedig már sokkal inkább megérheti lehajolni az Apple-ös felhasználókért.

A felhasználók szemszögéből tehát ez azt jelenti, hogy a jövőben lényegesen több komolyabb játék érkezhet eszközeikre. Olyanok, amelyek korábban például csak Windows-on voltak elérhetőek.

Olyannyira, hogy a Valve által jegyzett, méltán népszerű Dota 2 elvileg már tesztfázisban van az Arstechnica szerint:

A Valve a MoltekVK egyik early-adoptere. A vállalat már egy ideje teszteli a MoltenVK alkalmazási lehetőségeit macOS-en a Dota 2-n, és az első jelek hihetetlenül ígéretesnek bizonyultak: a játék Vulkan-on-Metal verziójának képfrissítési rátája 50%-kal magasabb, mint ugyanennek a verziónak az Apple-féle OpenGL változata. Az OpenGL-t sok kritika érte mind a szerény teljesítmény, mind a legfrissebb specifikációk támogatásának hiánya miatt. A Dota 2-vel kapcsolatos tapasztalatok azt sugallják, hogy a fejlesztők jelentős előnyökre tehetnek szert a limitációk megkerülésével.

Úgy látszik, néha csodákra képes egy kis kompatibilitás a világ többi részével…

Forrás: 9to5Mac

Az F1 2016 egyébként tényleg szuper játék volt, sőt, mostmár kijött a 2017-es verziója is, ha gondoljátok csekkoljátok le őket az App Store-ban.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!