imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mac és a Kisegítő lehetőségek


Az Apple régóta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy eszközeit azok számára is használhatóvá tegye, akik valamilyen fogyatékkal élnek. Legyen szó munkáról, ügyintézésről vagy csak hétköznapi feladatokról, mint például az e-mailek áttekintése, vagy épp szórakozásról, hírolvasásról: egy Mac számítógépen ezek bárki számára lehetségesek.

Számos módja van annak, hogy akadálymentesítsük a környezetet azok számára, akik bármilyen okokból adódóan nem rendelkeznek ugyanolyan képességekkel, mint egészséges embertársaik. Manapság már a számítástechnikai eszközök elengedhetetlen eszközei a mindennapi életnek, legyen szó akár egy telefonról vagy egy számítógépről. De miért kellene bárkinek is ezeket az eszközöket nélkülöznie az életéből, ha nem hogy nem okoz nehézséget a használata, hanem még könnyebbséget is jelent?

VoiceOver

A VoiceOver nem csak egy egyszerű felolvasó eszköz, a segítségével a felhasználónak lehetősége van látni mindazt, amire egyébként képtelen lenne. A VoiceOver pontosan tudja, hogy éppen mi történik a számítógépen, rendszerszinten integrált, ezért külső alkalmazásokkal is működik. Hangvezérléssel is irányítható, jelenleg 30 nyelven elérhető – köztük magyarul is.

A konfigurálását nagyon egyszerűen elvégezhetjük: a CMD+F5 segítségével lehet ki-, illetve bekapcsolni (Touch Baros MacBook Prók esetén CMD+Touch ID háromszor). A VoiceOver Utility segítségével testre is szabhatjuk a működését, rákereshetünk Spotlightban vagy a Ctrl+Alt+F8 kombinációval azonnal elő is varázsolhatjuk. A Rendszerbeállítások » Kisegítő lehetőségek » VoiceOver Trainingen keresztül részletesebben is elsajátíthatjuk a használatát.

Tartalom méretezése (nagyítás, kicsinyítés)

Előfordulhat, hogy valakinek az alapbeállítások nem épp a legmegfelelőbbek: ebben az esetben egyetlen checkbox segítségével beállíthatjuk billentyűparancsnak a ki- és bezoomolást. A méretezéshez az imént megismert Rendszerbeállítások » Kisegítő lehetőségek fület kell megnyitni, majd a Nagyítás elemre kattintani.

Képernyőbeállítások áttekintése

Gondot okoz a gyors mozgás, kontraszt, az áttetszőség, vagy épp túl kicsi a kurzor mérete? A Képernyő elemre kattintva teljesen egyénire szabható ezeknek a mérete. Itt bárki csemegézhet, a példa kedvéért innen tudjuk invertálni a színeket és finomhangolni a kijelzővel kapcsolatos beállításokat.

A billentyűzet és egér testreszabása

Ha valaki nehézségekbe ütközik a billentyűleütésekkel, akkor a Beragadó billentyűk és a Lassú billentyűk segítségével javíthat a helyzeten. Akár azt is beállíthatjuk, hogy a Track padet vagy az egeret a billentyűzettel helyettesítsük. Előbbit értelemszerűen a Billentyűzetre kattintva, a többit pedig az Egér trackpad fülön tudjuk beállítani. Túl gyors kurzormozgás esetén máshol kell keresnünk annak beállítását, a jól megszokott módon testre szabhatóak a Trackpad gesztusai és a kurzor gyorsasága is: ezekre külön menüpontokat találunk a Rendszerbeállításokon belül.

Diktálás és felolvasás

A Továbbfejlesztett diktálás bekapcsolásával tulajdonképpen egy hangalapú vezérlést aktiválunk, aminek segítségével megnyithatunk alkalmazásokat, rákattinthatunk menüpontokra és a többi. A funkció visszafelé is működik, a felolvasó képes például az üzenetek felolvasására, rendszerüzenetek hangos kimondására. Számos előre konfigurált parancsot ismer, de ezek mellett beállíthatóak saját diktálási parancsok is. Ezeket a lehetőségeket szintén máshol kell keresnünk, a Diktálást a Billentyűzet beállításain belül állíthatjuk be.

Kapcsolóvezérlés és Nyugalmi vezérlő

A Mac akkor válik igazán érdekessé, amikor a kisegítő eszközök jönnek szóba. Az Apple számtalan videót készített arról, hogyan lehet akadálymentesíteni egy fogyatékkal élő ember életét, hogyan végezhet például egy tetőtől talpig lebénult ember művészi tevékenységeket a számítógépe által. Erre találták ki például a Kapcsolóvezérlést, amely segítségével szövegbevitelt lehet végre hajtani, elemeket mozgatni. A rendszer addig vizsgál egy adott panelt vagy elemet, amíg a felhasználó ki nem választja azt vagy nem kezd bele valamilyen műveletbe. Erre szintén külön menüpontot találunk a Kisegítő lehetőségeken belül.

A Nyugalmi vezérlő éppen ellenkezőleg működik. Egy külső eszköz gombjaira konfigurálja a kurzor mozgását. Amikor a kurzor éppen nem mozog, tehát a felhasználó nem ér hozzá a vezérlőhöz, a rendszer akkor hajt végre műveletet, például megnyit egy alkalmazást, vagy kiválaszt egy menüpontot és a többi. Persze ezekhez már komolyabb finomhangolás szükséges, de ezt mindössze egyszer kell megtenni, nem kell attól félnünk, hogy egy újraindítást vagy rendszerfrissítést követően a Kisegítő lehetőségek beállításai elfelejtődnek.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!