imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Mac útja a félhomálytól a rivaldafényig


Walt Mossberg több mint 20 éve ír újságot a technológia világával kapcsolatban, mára pedig az egyik legelismertebb szerző ezen a területen. Jelenleg a Re/code-nál dolgozik, és ide írt egy érdekes összefoglalót a Mac útjáról a kezdeti ismeretlenségétől napjaink népszerűségéig.

Mossberg azzal kezdi, hogy kicsit emlékeztet az Apple utolsó pénzügyi negyedéves eredményeire, vagyis arra, hogy a Mac minden korábbi rekordot megdöntött értékesítési adatokban. Emlékszem, aznap este amikor kijöttek az adatok, mi is nagyon meresztettük a szemünket, hogy ez igen, durva számok ezek.

Igaz ugyan, hogy 1995 óta idén érte el a legjobb piaci részesedését az Apple a PC-k területén, illetve az is igaz, hogy 18%-ot növekedtek a Macből származó bevételek a tavalyi év azonos időszakához képest, de Mossberg szerint a trend nem meglepő ha kicsit mélyebbre ásunk a témában. Az Egyesült Államokban körülnézve ugyanis évek óta tartó emelkedő pályán halad a Mac. Bemegy az ember egy irodába, kávézóba, iskolába, repülőtérre vagy konferenciára – mindenhol ott lesz a Mac.

Kép forrása: Edible Apple.
Kép forrása: Edible Apple.

Számára pedig elég figyelemre méltó dolog ez, hiszen még a ’90-es években kezdte az ipart. Akkoriban a Windowst futtató gépek messze-messze lepipálták a Maceket ami a darabszámokat illeti, a Mac-felhasználókat különcnek tartották, Macet látni pedig felért egy olyan élménnyel, mintha fehér hollót látna az ember. Ehhez hozzátenném, hogy itthon jó 10 évvel később is hasonló volt a helyzet, amikor én elkezdtem Macet használni, akkor kb. ugyanezt éreztem.

Mossberg idéz az egyik cikkéből, amit még 1997-ben írt a Wall Street Journalba, azután, hogy Steve Jobs visszatért az Apple-höz:

Amíg nem vagy érzelmileg elkötelezett a Mac irányában, vagy nem dolgozol olyan helyen, ahol a Mac előnyei és különleges szoftverei elengedhetetlenek lennének (oktatás, bizonyos területek), akkor az őszinte tanácsom az, hogy ne vegyél.

Mára pedig úgy gondolja, hogy a Mac a legjobb számítógép a piacon, egészen konkrétan a vékony, könnyű és strapabíró MacBook Air – ez a valaha volt legjobb hordozható számítógép Mossberg szerint. Az Apple, és vele persze a Mac története pedig éles ellentmondásban van azzal az Amerikában népszerű látásmóddal, miszerint sosem kapunk második esélyt.

2008: az első MacBook Air. | Kép forrása: Re/code.
2008: az első MacBook Air. | Kép forrása: Re/code.

Persze a Mac növekedésének megvannak a maga korlátai. Walt elmondja, hogy a legolcsóbb önmagában használható Mac számítógép jelenleg a 11″-es MacBook Air, melynek ára nettó 899 dollárról indul. Egy alapvetően használható Windows PC 300-600 dollárnál kezdődik. Ráadásul az Apple fő profilja most már egyáltalán nem a Mac. A termékvonal ugyan évi 24 milliárd dolláros forgalmat generál a cég számára, az iPhone sokkal nagyobb szeletét adja a tortának: a 2014-es pénzügyi évben több mint 100 milliárd dollárt.

Mégis, szembeötlő a Mac növekedése, főleg a fiatalabb korosztály, a technológia iránt fogékonyabbak, illetve az olyan véleményformáló emberek, mint az újságírók vagy hírességek körében. Mossberg rengeteg helyen tart nyilvános előadásokat, és azt figyelte meg, hogy ezeken az eseményeken a vele szemben ülő közönségben egész sorokban látja a világító almalogót, míg a Windowst futtató laptopok száma maroknyira tehető. A teljes PC-piac az elmúlt években stagnált illetve csökkent, az Apple azonban a legutóbbi 34 negyedévből 33-ban folyamatosan növelni tudta az eladásait.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a világ számítógépeinek többsége Mac lenne. Nagyon nem. Ettől függetlenül olyan emberek számára, mint amilyen Mossberg is, ennyi év után nagyon meglepő azt látni, hogy egy szobába besétálva akár az ottani laptopok 30%-a Apple gép. 17 éve ezt el sem tudta volna képzelni.

A Mac diadalútja és felemelkedése Walt szerint három tényezőnek köszönhető: Steve Jobsnak, az internetnek és a Microsoft melléfogásainak.

Steve Jobs

1. Steve Jobs több különböző lépéssel is segített a Mac megmentésében. Először is leegyszerűsítette a termékvonalat, megszüntette az olyan sikertelen vadhajtásokat, mint a Newton vagy a nyomtatók gyártása. Négy modell maradt: egy laptop az otthoni felhasználóknak, egy az üzleti felhasználóknak, és ugyanígy egy asztali gép otthonra és egy a cégeknek.

2. Az akkor már elavultnak számító operációs rendszert lecserélte egy új, sokkal versenyképesebb megoldásra: ez volt a mai napig használt OS X. A Mac így már valóban versenyre kelhetett a Windowszal, ami időközben sokat fejlődött.

3. Drasztikusan átalakította a hardvert, megjelent az iMac és MacBook-vonal, melyeknek sikerét széles körben próbálta reprodukálni az egész iparág.

Az első iMac. | Kép forrása: Re/code.
Az első iMac. | Kép forrása: Re/code.

4. Intel processzorokra váltott az egyre inkább elavulttá váló PowerPC processzorok helyett. Az Intel sokkal jobban haladt a fejlesztéssel, így új funkciók és nagyobb teljesítményű processzorok kerülhettek az Apple számítógépeibe is.

5. 2001-től kezdve egyre-másra nyíltak meg a világszerte népszerű Apple Store-ok, amik hatékonyan ismertették meg a felhasználókkal a Macet és a többi Apple-terméket. Azelőtt a Maceknek általában a számítógépes boltok leghátsó polcai jutottak

6. Javított a kompatibilitáson. Dobta a Macek furcsa csatlakozóit, és olyan szabványokra cserélte őket, mint például az USB. A szoftverek a Windows világában megszokott fájlokkal is leboldogultak. Végül pedig, az Intel-váltást követően a Boot Camp segítségével már hivatalosan is futtathattunk Windowst az Apple-számítógépeken.

Internet

Az internet is jelentős szerepet játszott a Mac feltámadásában. A különböző fejlesztők egyre inkább elfordultak a platformtól ahogy folyamatosan csökkent a jelentősége, és kizárólag a Windowsra kezdtek koncentrálni. De amint az internetezés egyre jelentősebb – mára pedig szinte elsődleges – tevékenységgé vált az átlagfelhasználók számára a számítógépeken, úgy lett ismét versenyképes a Mac. Az Apple népszerű és jó saját böngészővel rendelkezik, de szinte az összes népszerű böngésző ugyanúgy elérhető OS X alatt.

A Microsoft

A Microsoft is segített az ügyben. Először is, adott kölcsön pénzt a legsötétebb időkben, mivel – Mossberg szerint – úgy gondolták, hogy az Apple sosem lehet vetélytárs. Ennél sokkal fontosabb, hogy a legutóbbi három Windows verzióból kettő – név szerint a Vista és a jelenlegi Windows 8 – rendkívül népszerűtlen lett a felhasználóik körében, aminek köszönhetően a Mac még csábítóbb alternatívává vált. Ráadásul a Windows 8 érintőkijelzőkön érzi magát igazán jól, ami viszont megdobta a hagyományos PC-k árát is, ezzel közelebb mozdítva őket az Apple modelljeihez, lecsökkentve az árkülönbséget.

Walt Mossberg azzal zárja sorait, hogy mindezektől függetlenül a legutóbbi negyedév eredményei akár a puszta szerencsének is köszönhetők. Az Apple pedig valószínűleg soha nem lesz a világ legnagyobb számítógépgyártója. De az utóbbi néhány évben olyan felemelkedésnek lehetünk tanúi, amire kevesen számítottak volna a cég ’90-es évek beli sötét történetében.

Forrás: Re/code.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!